دسته ها
دوشنبه ۲۶ شهریور ۱۴۰۳

درآوردن دندان اضافه کودک چه دلیلی دارد؟ چطور درمان می شود؟

  • زهرا شفیعی
  • ۶ آبان ۱۴۰۲
  • ۰

دندان اضافه کودک به طور معمول هیچگونه نشانه ای برای شروع شکل گیری ندارد و به طور تصادفی تشخیص داده می شود. دندان اضافه یا عارضه هایپردونتیا یکی از مشکلات نادر در کودکان است که از هر ۴ کودک، یک کودک با این مشکل مواجه شده که  البته در پسران هم بیشتر از دختران به چشم دیده می شود. هرگز نسبت به این عارضه بی تفاوت نباشید چون در ادامه به سایر دندان های دائمی یا حتی شیری کودکانتان هم آسیب وارد می کند.

در هر جایی از قوس دندان، دندان اضافی ممکن است از لثه خارج شود، اما بیشتر در قوس بالایی فک فوقانی کودکان یافت می شود. این دندان حتی امکان دارد اصلا از لثه هم بیرون نزند و علاوه بر فک فوقانی، دندان اضافی موجود در مولر چهارم فک پایینی نیز بر دندان عقل تاثیر می گذارد.

ظهور دندان اضافه کودک از برای چیست؟

  • شکاف ایجاد شده بین لب و کام:

کودکانی که هنگام تولد و مادرزادی مشکل شکاف لب و کام دارند، معمولا در دو طرف شکاف لب یا روی شکاف کام دندان اضافه کوچک و مخروطی شکل در می آورند.

  • کلودیوکرانیال دیسپلاشیا:

در این عارضه دندانی، استخوان ترقوه یا بخشی از آن از هنگام تولد کودک تشکیل نشده است. این عارضه باعث می شود سقف دهان کودک در معرض عفونت و شکاف کام قرار بگیرد. کودکانی که هنگام مادرزادی دچار این عارضه هستند، معمولا دندان اضافه پیدا می کنند.

  • سندروم گاردنر:

از جمله دیگر مشکلاتی که منجر به شکل گیری دندان اضافه می شود، سندروم گاردنر است. این سندروم با تشکیل پلیپ های بزرگ و متعدد در روده، تومور های خوش خیم در فک و کیست های پوستی همراه است.

  • بیماری فابری:

بیماری فابری یک بیماری متابولیک است که بر اثر کمبود برخی آنزیم های خاص به وجود می آید. این بیماری موجب ذخیره غیر عادی برخی مواد در بافت های مختلف بدن می شود و به بروز ناهنجاری هایی مانند رشد دندان اضافه در بزرگسالان و دندان اضافه پشت دندان شیری درگیر می کند.

  • اضافه بودن جوانه دندان:

دندان اضافی از یک جوانه دندان تشکیل می شود. در مورد علت شکل گیری جوانه دندان اضافی نظریه های متفاوتی وجود دارد که بیشتر نظریه ها علت آن را فعالیت بیش از حد لامینای دندان می دانند. لامینای دندان نوعی بافت اپی تلیال است که منجر به تشکیل جوانه دندان می شود و معمولا در هفته ۶ ام بارداری رخ می دهد.

دندان اضافه در کودک از برای چیست؟

انواع دندان اضافه در کودکان کدام اند؟

  • دندان اضافه مزیودنس:

در مزیودنس بین دو دندان پیشین بالا، دندان اضافه رشد می کند. این دندان اضافه دارای دو گونه می باشد:

یومورف:

این دندان اضافه شبیه یک دندان پیشین معمولی است.

دیسمورف:

شکل و اندازه این دندان با دندان پیشین معمولی فرق دارد و به راحتی می توانید آن را از دندان های مجاور دیگر شناسایی کنید.

  • دندان اضافه پارامولار:

این دندان نزدیک دندان آسیاب و خارج از ردیف دندان، کنار دندان طبیعی خارج می شود. باید گفته شود که دندان پارامولار اندازه کوچکی هم دارد.

  • دندان اضافه دیستومولار:

این دندان، دندان آسیاب اضافه ای است که پشت دندان آسیای سوم رشد می کند. این دندان از عارضه های نادر است که بسیار کم هم دیده می شود.
  • دندان اضافه ساپلیمنتال:

این دندان اضافه در ردیف معمولی دندان های کوچک از لثه خارج می شود و ظاهر آن شبیه به دندان های معمول اما با اندازه ای کوچک تر است. معمولا این دندان اضافه را از اندازه سایزی آن تشخیص می دهند.

مشکلات کودکانی که دندان اضافه دارند؟

دشواری در جویدن غذا

مشکلات گفتاری

فشردگی دندان ها

مشکل در رشد و خارج شدن دندان های طبیعی

کج شدگی دندان ها

پوسیدگی دندان ها

شکل گیری مشکلات ظاهری

بی نظمی و شلوغی دندان ها

جا به جایی دندان های دائمی

انواع دندان اضافه در کودک

درمان دندان اضافی با چه روش هایی امکان پذیر است؟

  • چکاپ های مرتب دندان:

قبل از رسیدن به سن یکسالگی، چکاپ های دندان پزشکی کودک را آغاز کنید. به این ترتیب دندان پزشک می تواند سلامت دهان را کنترل کند و دندان اضافه را در مراحل اولیه رشد درمان نماید.

  • کشیدن دندان:

دندان پزشکان دندان شیری اضافه را تنها در صورتی از دهان خارج می کنند که دندان ها لق شده باشند و احتمال خفگی کودک را تهدید کند و گرنه کشیدن دندان اضافه می تواند بعد از رویش دندان های دائمی اتفاق بیافتد.

  • ارتودنسی:

دندان اضافه می تواند کج شدگی دندان های دیگر را شامل شود. در این مورد دندان پزشک کودک پس از کشیدن دندان اضافه، از روش ارتودنسی برای صاف و مرتب سازی دندان های کج شده استفاده می کند.

  • جراحی اندودنتیک:

این جراحی یک تکنیک جراحی دهان بزرگ است و دندان پزشک کودک تنها زمانی اقدام به استفاده از این روش می کند که دندان اضافه و دندان دائمی به یکدیگر جوش خورده باشند. در این روش دندان پزشک ابتدا بافت اطراف ریشه دندان جوش خورده را بلند کرده و سپس با جراحی دندان جوش خورده را حذف می کند. زیرا ریشه دندان درگیر شده و تنها راه رفع مشکل از طریق جراحی می باشد.

درمان های دندان اضافه در کودک به چه شکل هایی است؟

صحبت پایانی:

به عنوان صحبت پایانی بهتر است بدانید که آیا می شود از دندان اضافه به جای دندان اصلی استفاده کرد یا خیر؟ این سوال بستگی دارد که دندان اضافه در کدام بخش دهان قرار گرفته باشد. در برخی موارد دندان اضافی بین دو دندان جلویی بیمار قرار می گیرد و به صورت تک است در این صورت بهترین چاره کشیدن دندان است. گاهی اوقات دندان در انتها وجود دارد و با کشیدن دندان دائم قبلی می توان از آن به جای دندان اصلی استفاده کرد. اگر در فکی که دندان اضافه وجود دارد یکی از دندان ها به دلیل شکستگی افتاده باشد یا کشیده شده باشد، می توانید به کمک ارتودنسی دندان اضافه را جایگذاری کنید. سوال دیگری که اینجا مطرح است اینکه آیا دندان اضافه بیمار ریشه خوبی دارد یا خیر؟ گاهی اوقات ریشه خوبی ندارد مثلا کج و کوچک است و در انتها قرار دارد. اگر دندان انحراف داشته باشد حرکت دادن آن سخت و مشکل زا است.

به شما دوستان عزیز مجله دوست داشتنی آرگا پیشنهاد می شود مقالات دردسر های دندان عقل و راه های سفید کردن دندان کودک و علت خرابی مینای دندان ، مطالعه کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *