آیا خرما خارک چاق کننده است؟ اگر به دنبال پاسخ این سوال هستید احتمالا قصد امتحان کردن این نوع خرما را دارید اما مانند دیگر خوراکیهای شیرین، کالری خرما و قند موجود در آن باعث نگرانی شما شده است. خرما میوهای پر مصرف است و به راحتی میتوان آن را جایگزین قند و شیرینی مصنوعی کرد اما این موضوع به معنی زیادهروی در مصرف آن نیست.
حتی این ماده سالم هم در صورت مصرف بیرویه باعث بروز مشکل و بیماری میشود. مقدار مجاز مصرف خرما بسته به نوع آن و وضعیت بدنی شما متفاوت است. در این مطلب به بررسی تاثیر خرما خارک در چاقی و میزان مجاز مصرف آن برای جلوگیری از بروز این مشکل میپردازیم.
خرما خارک چیست؟
خرما میوهای سیاه رنگ، کوچک و بیضی شکل است که روی درخت نخل و در مناطق گرمسیری رویش دارد. این میوه کوچک را با طعم فوقالعاده شیرین آن میشناسند. شیرینی خرما به حدی است که امکان استفاده از آن به جای قند و شکر همراه با نوشیدنیهای گرم مانند چای و قهوه و استفاده از شیره آن به جای شکر و شیرین کنندههای مصنوعی در کیک و شیرینی وجود دارد. این میوه خوشطعم و کوچک از ابتدا سیاه و شیرین نیست. مانند دیگر میوهها خرما هم دوره رشد و رسیدن دارد که به ۴ مرحله تقسیم میشود:
مرحله اول، کیمری
مرحله اول رسیدن خرما که کیمری نام دارد، حدود ۱۷ هفته زمان میبرد. این مرحله زمانی است که میوه هنوز گرد می باشد و شکل معمولی خرما را به خود نگرفته است. رنگ میوه خرما در این مرحله سبز و پوست آن کاملا صاف است. قند موجود در مرحله کیمری بسیار پایین است و به مرور زمان افزایش پیدا کرده و طعم میوه شیرین میشود.
مرحله دوم، خارک
دومین مرحله از رشد خرما، مرحله خارک یا خلال است. دوره رشد خرما در مرحله خارک ۱۶ هفته زمان میبرد و بسته به اینکه میوه از کدام رقم باشد، رنگ آن تغییر میکند. خرمای خارک در ارقام مختلف به رنگهای زرد روشن، زرد تیره و قرمز وجود دارد و رنگ آنها در طول دوره رشد تیرهتر میشود.
خرما خارک طعمی شیرین اما گس دارد و مورد پسند همه نیست. به علاوه در مرحله خارک، میوه هنوز سفت است و پوست آن نسبتا صاف و بدون چروکیدگی می باشد. بعد در انتهای این دوره رشد به تدریج گوشت خرما بیشتر شده و میوه نرم می گردد.
مرحله سوم، رطب
در سومین مرحله از رشد، میوه تبدیل به رطب میشود. بیشتر ارقام خرما در این مرحله برای فروش و استفاده مردم به بازار عرضه میشوند. خرما در این مرحله پوستی شفاف دارد و رنگ آن قهوهای تیره تا خیلی تیره می باشد. در مرحله رطب، طعم خرما کاملا شیرین و مطلوب است، بسته به رقم کشت شده، بافت نرم و مناسبی دارد و حتی مقداری شیره هم از آن خارج میشود.
مرحله چهارم، تمر
در نهایت چهارمین مرحله از رشد میوه خرما، مرحله تمر است. در این مرحله بخش زیادی از آب داخلی میوه از دست میرود و طعم آن فوقالعاده شیرین می گردد. تبخیر آب موجب میشود که بافت میوه کمی خشک و سفت شود، اندازه آن کوچکتر گردد و چین و چروکهای پوست زیاد بشوند.
خصوصیات خرما خارک
همانطور که گفته شد، دومین مرحله رشد میوه خرما، خارک است که در آن خرما کم کم شیرین شده و رنگ معمولی خرما یعنی قهوهای را به خود میگیرد. خرما در این مرحله بافت سفتی دارد و جویدن آن کمی دشوار می شود. به خصوص در اوایل ورود به مرحله خارک، خرما هنوز سفتی مرحله کیمری را دارد. طعم خارکها تا ۸ هفته بعد از ورود به این مرحله شیرینی گس مانند دارد که مورد پسند بعضی افراد نمی باشد.
در اواخر دوره رشد خارک به مرور زمان طعم و بافت تغییر میکند. حدودا ۱۰-۱۱ هفته بعد از ورود به مرحله خارک، بافت خرما نرم میشود و حالت گس بودن طعم آن کاهش پیدا کرده و طعم شیرینی میوه بیشتر مشخص میگردد. در بعضی از شهرها خرما در این زمان برداشت میشود و برای مصرف به استفاده می رسد. دقت کنید که خرما خارک با خرما خشک متفاوت است. خرما خشک، خرمایی است که از مرحله رطب عبور کرده و با تبخیر آب و از دست دادن شیره خشک میشود و قند آن در حداکثر میزان ممکن است اما خرما خارک مرحله قبل از رطب می باشد که میوه تا حدودی آبدار بوده و هنوز میزان قند آن کامل نشده است.
آیا خرما خارک موجب چاقی می شود؟
در بیشتر رژیمهای لاغری خرما به عنوان یک شیرین کننده طبیعی جایگزین انواع شیرینیهای مصنوعی میشود اما آیا در لاغری موثر است؟ همانطور که گفتیم خرما قند بالایی دارد و از کالری نسبتا مناسبی هم برخوردار است، بنابراین نمیتوان آن را به عنوان میوهای چربیسوز معرفی کرد. با این حال خرما انتخابی مناسب در رژیمهای لاغری است و مصرف آن توصیه میشود تا میل به مصرف شیرینیجات در بدن کاهش پیدا کرده، میزان انرژی لازمی که با مصرف شیرینیجات تامین میشود، جبران شده و کاهش وزن دچار اختلال و مشکل نشود.
البته همواره یک سوال در مورد مصرف این میوه مطرح است و آن، نوع مناسب خرما برای جلوگیری از افزایش وزن و چاقی است. افرادی که در حال رژیم لاغری هستند یا به تناسب اندام و وزن خود اهمیت میدهند، همواره به دنبال خوراکیهایی میباشند که کمترین کالری را داشته و باعث افزایش وزن آنها نشود. برای چنین افرادی خرما خارک یکی از بهترین انتخابها است. کالری خرما در مرحله خارک چندان بالا نیست. در این مرحله قند خرما هنوز تکمیل نشده و شیرینی مضری ندارد.
به همین دلیل خرما خارک نه تنها موجب چاقی نمیشود بلکه با ایجاد حس سیری و تامین انرژی بدن به دلیل کالری کافی مدتی شما را سیر و پر انرژی نگه میدارد. با مصرف خرما خارک دیگر میلی به شیرینیجات نخواهید داشت و از طرف دیگر قند مورد نیاز بدن خود را تامین میکنید و از این طریق دچار چاقی نیز نخواهید شد.
دیگر خواص خرما خارک
البته تنها خاصیت خارک کمک به تناسب اندام و کاهش وزن نیست. خرما در این مرحله از رشد خود، خواص مختلف دیگری هم دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برطرف کردن یبوست به دلیل قند پایین و فیبر بالا
- غنی از مواد معدنی و مناسب برای رفع مشکلاتی مانند گرفتگی عضلات
- بهترین خرما برای بدنسازی و تقویت عضلات
- تقویت موها و درخشان کردن پوست صورت
- افزایش انرژی بدن
- موثر در درمان کم خونی
- منبع غنی آهن
- موثر در باروری و مناسب برای افزایش اسپرم
- کمک به حفظ سلامت سیستم عصبی
- محافظت از قلب
سخن پایانی
خرما میوهای پر فایده است و تمام انواع آن برای بدن مناسب هستند. این میوه باعث تقویت عضلات، حافظه، افزایش تمرکز و بهبود عملکرد اندامهایی مانند قلب، کبد و کلیهها میشود. مصرف این میوه برای همه افراد مناسب است. چه کودکانی که در سن رشد قرار دارند و چه افراد میانسالی که به دنبال حفظ سلامت بدن خود هستند قادر به مصرف این میوه می باشند. خرما در تناسب اندام هم موثر است. افرادی که دچار چاقی هستند با مصرف این میوه میتوانند میل به شیرینیجات را کاهش داده و افرادی که به لاغری دچار هستند هم با مصرف مقدار بیشتر این میوه، کالری دریافتی را به طور سالم افزایش میدهند و افزایش وزنی سالم و طبیعی خواهند شد.
منبع : آرگا