کاشت توت فرنگی در گلدان در وهله اول نیازمند داشتن آگاهی در مورد انواع توت فرنگی است. در حالت کلی این میوه دارای دو نوع چهار فصله و بهاره است. نوع چهار فصله این میوه در طول سال بیشتر از یک بار میوه می دهد. در حالی که نوع بهاره آن تنها یک بار در تمام طول سال میوه خواهد داد. از مهم ترین انواع بوته های توت فرنگی بهاره می توان به «اسیتا»، «گورلا»، «تیوگو»، «آلیسو»، «کاتس کیل»، «رد گانتلت» و «فرسنا» اشاره کرد. در مقابل انواع چهار فصله توت فرنگی شامل «استرا»، «آروماس»، «سان آندریاس»، «سلوا»، «هومی جنتو»، «آلبیون» و «گاویتا» می باشند.
لازم است بدانید که انواع چهار فصله از رشد بسیار خوبی برخوردار هستند و معمولا خزنده می باشند. این میوه ها از اواخر اردیبهشت تا اواخر تابستان و حتی تا اوایل پاییز میوه می دهند. میوه های این بوته ها بسیار ریز و در هر بوته تعداد زیادی از آن ها قرار دارند. این بوته ها با مساعد بودن دمای محیط، در همه فصول سال گلدهی و میوه دهی دارند. در ادامه مطلب به روش کاشت توت فرنگی در گلدان و انتخاب گلدان مناسب برای کاشت خواهیم پرداخت.
آشنایی با انواع توت فرنگی
به صوت کلی توت فرنگی ها به سه دسته تقسیم می شوند:
۱. توت فرنگی همیشه بارده
جوانه های این گونه از توت فرنگی که در تابستان گل و شکوفه داده اند، در پاییز بیرون آمده و در فصل بهار میوه می دهند.
۲. توت فرنگی Juneberries
این گونه نسبت به نور زیاد حساس هستند. معمولا در پاییز جوانه داده و در بهار شکوفه و میوه می دهند. این گونه از توت فرنگی بهترین انتخاب برای گلخانه های خانگی هستند.
۳. توت فرنگی Day nutral
توت فرنگی های Day nutral نسبت به نور روز حساس نیستند و اگر درجه هوا بین ۳۵ تا ۸۵ درجه سانتی گراد باشد، به طور مداوم به تولید شکوفه و میوه مشغول هستند.
بهترین فصل کاشت توت فرنگی در گلدان
اگرچه به طور دقیق فصل کاشت توت فرنگی در گلدان مشخص نیست، اما این مسئله مهم تا حد زیادی به منطقه ای که در آن زندگی می کنید، بستگی خواهد داشت. یادتان باشد که توت فرنگی ها به هیچ عنوان نباید در هوای سرد کاشته شوند. بلکه باید اجازه دهید بعد از تمام شدن باران و پایان هوای سرد، مراحل کاشت توت فرنگی انجام شود. در حالت کلی بهترین زمان برای کاشت این میوه اواخر اسفند و اوایل فروردین ماه است. با این حال اگر تصمیم به کاشت این میوه در فصل پاییز دارید، حتما از یک منبع گرمایشی مناسب استفاده کنید.
نگهداری از توت فرنگی بعد از کاشت نیازمند فراهم کردن چه شرایطی است؟
اگر به دنبال داشتن میوه ای تازه و مرغوب هستید، بهتر است شرایط زیر را برای نگهداری از آن فراهم کنید.
نحوه آبیاری
به منظور آبیاری توت فرنگی بهتر است ابتدا لایه های بالایی خاک را مورد بررسی قرار دهید. چنانچه این قسمت از خاک خشک باشد، به معنای آن است که زمان آبیاری فرا رسیده است. آبیاری باید به گونه ای باشد که گیاه تشنه نماند و از سوی دیگر به هیچ عنوان خاک خیس و غرقابی نشود. به ویژه این که هنگام میوه دهی حتما باید آبیاری منظم انجام دهید. هرچه گیاه رشد کرده و بزرگ تر شود، به آبیاری بیشتری نیاز خواهد داشت.
خاک مناسب
خاک توت فرنگی تا حد کمی باید خاصیت اسیدی داشته باشد. اگر مقدار اسیدی بودن خاک کم باشد، می توانید کمی آهک به آن اضافه کنید. اما اگر خاصیت قلیایی آن بیشتر بود، با افزودن کمی پیت ماس یا گوگرد خاک را اصلاح کنید. به یاد داشته باشید که افزودن مقداری کمپوست می تواند خاک توت فرنگی را تقویت کند.
نور مناسب
توت فرنگی روزانه به چیزی در حدود ۶ الی ۸ ساعت نور کامل نیاز دارد. بنابراین خوب است که گلدان را هر چند وقت یک بار بچرخانید تا نور به خوبی به تمام قسمت های آن برسد. در حقیقت باردهی این میوه به دریافت نور کافی نیاز دارد. در نتیجه حتما این فاکتور را فراهم کنید تا میوه های خوبی به بار بنشیند.
دما و رطوبت مورد نیاز
بهترین دمای لازم برای نگهداری توت فرنگی دمای بین ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتی گراد است. البته توت فرنگی تا حد زیادی قادر به تحمل سرما نیز خواهد بود.
کوددهی
بهتر است هر ۳ یا ۴ هفته یک بار نسبت به کوددهی توت فرنگی اقدام کنید تا از این طریق به تقویت آن کمک کنید.
نگاهی به روش کاشت توت فرنگی در گلدان
بهترین راه برای کاشت توت فرنگی در گلدان این است که ابتدا بذرها را در گلدان مناسبی بکارید و سپس آن ها را به باغچه انتقال دهید. برای این کار کافی است مراحل زیر را دنبال کنید.
مرحله اول: انتخاب گلدان مناسب
در نخستین مرحله می بایست یک گلدان مناسب برای کاشت توت فرنگی انتخاب کنید. قطر این گلدان باید در حدود ۴۰ تا ۴۵ سانتی متر باشد و مکان کافی برای رشد داشته باشد. در کف گلدان باید چند سوراخ ایجاد شود تا آب اضافی از داخل آن خارج گردد. بهتر است یک سوم حجم گلدان را با سفال یا سنگ پر کنید و حجم باقی مانده را به وسیله خاک مناسب گلدان پر نمایید.
مرحله دوم: آماده سازی خاک
اکنون نوبت آماده سازی خاک گلدان است. در این مرحله باید مقداری آب داخل گلدان بریزید تا زمانی که آب از سوراخ ایجاد شده در انتهای گلدان بیرون بیاید. سپس نشای توت فرنگی را به صورت آماده در آن قرار دهید. چند حفره به عمق ۵ تا ۶ سانتی متر داخل خاک ایجاد کنید. میان هر کدام از این حفره ها فاصله ای به اندازه ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر ایجاد کنید. توجه داشته باشید که پهنای حفره ها نباید از ۷ سانتی متر بیشتر باشد.
مرحله سوم: کاشت نشای توت فرنگی
در این مرحله باید نشاها را از مکان اولیه شان بیرون آورده و خاک اضافی آن ها را خوب بتکانید. هر کدام از نشاها را به آرامی داخل حفره ها بکارید و سپس حفره ها را به وسیله خاک پر کنید. البته مراقب باشید که ریشه نشاها دچار آسیب یا شکستگی نشوند. سپس بر روی سطح خاک کمی فشار وارد سازید.
مرحله چهارم: آب دادن به گلدان
در نهایت بعد از کاشت نشاها در گلدان، شروع به آبیاری مجدد گلدان نمایید؛ به طوری که آب اضافی آن از انتهای گلدان خارج شود. گلدان یا گلدان ها را در جای مناسب با نور کافی قرار دهید تا به مرور شاهد جوانه زدن آن ها باشید.
انتخاب گلدان مناسب برای کاشت توت فرنگی
زمانی که تصمیم به کاشت توت فرنگی می گیرید، مهم است که بدانید چقدر فضا داشته و چه گلدانی برای کار شما مناسب است. چنانچه فضای مورد نظر شما محدود باشد، بهتر است کاشت عمودی را انتخاب کنید و یا از یک آویز دیواری برای کاشت استفاده کنید.
گلدان پلاستیکی
این گلدان ها یکی از سبک ترین انواع گلذان محسوب می شوند که همین یک مزیت مهم برای آن محسوب می شود. البته احتمال شکستن این گلدان ها در دراز مدت وچود دارد. این گلدان ها رطوبت را بسیار بهتر از گلدان های سرامیکی و سفالی جذب می کنند.
گلدان سفالی
این گلدان ها معمولا قیمت مناسب تری دارند و در رنگ های نارنجی و قهوه ای در بازار موجود هستند. در صورت نگهداری مناسب می توانید این گلدان ها را تا سال ها مورد استفاده قرار دهید. گلدان های سفالی بدون لعاب کاری قدرت زیادی برای جذب رطوبت دارند و می توانند از پوسیدگی ریشه ها جلوگیری کنند. با این حال باید خاک گلدان را به طور مرتب آبیاری کنید. اگر گلدان های سفالی را انتخاب می کنید، حتما پیش از کاشت، گلدان را حدود یک ساعت در آب قرار دهید تا مانع از جذب رطوبت خاک توسط گلدان شوید.
گلدان سرامیکی
این نوع گلدان بیشتر برای استفاده در بالکن و حیاط مناسب است که معمولا تمایل زیادی به حرکت دادن گلدان در این مکان ها مشاهده می شود. گلدان های سرامیکی قادر به حفظ آب بوده و معمولا بهترین انتخاب برای رشد توت فرنگی هستند. در حال حاضر انواع مختلفی از گلدان های سرامیکی در بازار موجود هستند که در مقایسه با سایر گلدان ها هزینه بیشتری دارند. حتما در زمان خرید این گلدان ها از زهکشی مناسب آن در انتهای گلدان مطمئن شوید تا از پوسیدگی ریشه ها خودداری شود.
گلدان آویزان
کاشت توت فرنگی در گلدان آویزان یکی دیگر از راه های نصب چند گیاه به طور همزمان می باشد. شما می توانید این گیاه را به آسانی از سقف منزل خود آویزان کنید. نکته جالب در خصوص کاشت توت فرنگی در گلدان آویزان این است که اگر آن ها را بر روی دیوارهای غربی یا جنوبی آویزان کنید، بیشترین میزان نور خورشید را جذب خواهند کرد. تنها باید به منبع جذب آب توجه داشته باشید. چرا که توت فرنگی همانند بسیاری از میوه ها به آب زیادی در فصل زراعت نیاز دارد و بسیاری از گلدان های آویزان می توانند به خشک شدن گیاه منجر شوند. به همین خاطر باید به طور مرتب گیاه خود را آبیاری کنید.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات کاشت انگور در گلدان، کاشت زنجبیل در گلدان، کاشت طالبی در گلدان و کاشت بامیه در گلدان را نیز مطالعه فرمایید.
منبع : آرگا