دسته ها
پنج شنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳

با اصول اخلاقی محیط کار آشنا شوید

  • کژال کوهستانیان
  • ۲۱ شهریور ۱۴۰۲
  • ۰

رعایت اصول اخلاقی محیط کار هم باعث رشد شخصیت ما است و هم یک تجربه عالی از محیط کاری را برای ما به ارمغان می آورد. با رعایت قوانین محل کار و الزام به رعایت اصول اخلاقی محیط کاری می توانیم هم در کار و هم در زندگی شخصی خود رشد قابل توجهی را شاهد باشیم.

از جمله مسائل مهم که امروزه بسیار حائز اهمیت است، اصول اخلاقی محیط کار می باشد. باید گفت متاسفانه در کشور ما در محیط کاری به اخلاق حرفه ای توجه خاصی نمی شود، در صورتی که در غرب سکولار بخش مشخصی به اسم اخلاق حرفه ای ایجاد شده است. برای داشتن ویژگی های اخلاقی، پذیرفتن مسئولیت و تعهدات اجتماعی و از بین نرفتن سازمان ها و شرکت ها لازم است تا با این اصول در محیط کار آشنا باشیم و در این راستا شروع به فرهنگ سازی کنیم و آموزش های اصولی داشته باشیم.

خلاصه تمام اصول و تعاریف در رابطه با اصول اخلاقی تنها یک جمله کوتاه است و آن انجام کار درست می باشد. اگرچه بسیار ساده به نظر می آید اما در برخی مواقع، حساس و سخت می باشد. تشخیص رفتار خوب از بد زمانی که در بحبوحه ی رقابت باشد سخت تر نیز می شود. نباید فراموش کنیم که ارتباط ما با همکاران باید تابع قوانین محیط کار باشد و نحوه برخورد صحیح با دیگران را زیر پا نگذاریم.

اصول اخلاقی محیط کار

به طور کلی سازمان ها با مسائل اخلاقی بسیاری رو به رو می شوند که موجب به وجود آمدن نگرانی بزرگی برای موفقیت سازمانی و پیشگیری از تلفات اجتماعی برای پایداری و رشد بهتر سازمان می شود، چرا که اهمیت به اصول کاری در سازمان ها بیشتر حائز اهمیت است و باید به آن بیشتر توجه کرد. نقش اخلاق در محیط های کاری پررنگ می شود و می تواند بر عملکرد و فرهنگ سازمانی تاثیر گذار باشد. اخلاق در محیط کار به مجموعه اصول و ارزش هایی اشاره دارد که رفتار و روابط کاری افراد را تنظیم می کنند و تعاملات حرفه ای را هدایت می کند.

اهمیت رعایت اصول اخلاقی در سازمان ها

اخلاقیات و قوانین اخلاقی

به دلیل شباهت بین دو واژه  اخلاقیات (morals) و قوانین اخلاقی (ethics) ممکن است گاهی این دو را با هم اشتباه بگیرید اما باید دانست تفاوت هایی میان این دو کلمه می باشد.

قوانین اخلاقی قرارداد های اجتماعی در معنای پیروی رفتار از فعالیت های خاص یک گروه یا سازمان یا.. می باشد. اما اخلاقیات باور های درونی، عادت های مرتبط با رفتار درست یا غلط هستند، که با هماهنگی عقاید و فرهنگ و .. انجام کاری را درست یا غلط معنا می کند.

اخلاق کاری مجموعه بزرگی از ارزش ها و استاندارد ها می باشد که هم کارمندان و هم کارفرما ها باید از آن پیروی کنند  رعایت آن در محل کار یکی از ضروریات می باشد. برخی از افراد تصمیم می گیرند تا اصول اخلاقی محل کار را به شکل مکتوب ارائه کنند تا کارمندان به رعایت آن ملزم شوند و برخی دیگر نیازی به این عمل نمی بینند به هر حال رعایت این اصول برای همه واجب است. چند مورد از رایج ترین اصول اخلاقی محیط کار به شرح زیر می باشد.

"مکتوب

داشتن رفتار مودبانه

نوع برخورد شما با دیگران جلوه ای از شخصیت و تفکر شما است رعایت ادب و احترام هنگام برخورد با همکاران نشان دهنده توجه سخاوتمندانه شما به آن ها می باشد. با ملزم بودن به رعایت احترام و داشتن رفتار مودبانه می توان پیش بینی کرد که تعاملات اجتماعی در محیط کار به بهترین شکل به پیش برود. رعایت احترام متقابل برای شما اعتبار و تمایز ایجاد خواهد کرد که در طول زمان متوجه آن خواهید شد.

قابل اعتماد بودن

برای حرفه ای بودن لازم است تا یک فرد قابل اعتماد باشید، هرگاه وظیفه ای به شما محول شد، تمام تلاش خود را بکنید تا در برآورده کردن انتظارات و به انجام رساندن آن وظیفه سربلند باشید با این شکل رفتار ها می توانید اعتماد دیگران را جلب کنید. با اثبات کردن خود می توانید در طول زمان اعتماد دیگران را به دست آورید و برای همه یاد آور یک شخص قابل اعتماد باشید.

نحوه یاد گیری اصول اخلاقی

مسئولیت پذیر بودن

از زیر بار کار هایتان شانه خالی نکنید شما در هر جایگاه و مقامی که باشید دارای مسئولیت ها و وظایفی هستید که باید آن ها را به سرانجام برسانید و نسبت به اقدامات خود پاسخگو باشید، ممکن است برخی اوقات مسئولیت پذیری با عواقب منفی همراه باشد اما فراموش نکنید مسئولیت کار شما تنها با خودتان است. مسئولیت پذیری در زندگی موجب داشتن یک شخصیت سختکوش و قابل اتکا می شود که برای شما احترام بیشتری به دنبال خواهد آورد.

صداقت داشتن

در تمام امور خود صداقت داشته باشید، همیشه شفاف، زلال و یکرنگ باشید تا دیگران به وضوح متوجه راستی گفتار و اعمال شما باشند، این ویژگی برای کارفرمایان و همکاران اهمیت بسیاری دارد و می‌تواند موجب جلب اعتماد و افزایش ارزش شما در نظر آنها شود. داشتن فضیلت ها و ویژگی های مثبت یک امتیاز بزرگ برای شما محسوب می شود.

امانت دار بودن

ممکن است شما به واسطه شغلتان به اسرار و نکاتی برسید که دیگران نباید به آن دسترسی داشته باشند، یکی از اصول اخلاقی محیط کار حفظ اسرار و امانتدار بودن است. پس دقت کافی در حفظ اطلاعات محیط کار خود داشته باشید.

داشتن برخورد مناسب برای رعایت اصول اخلاقی

فردی شایسته باشید

برای انجام وظایف خود شایستگی نشان بدهید سعی کنید توانایی خود برای انجام امور شغلیتان را افزایش دهید و به مهارت های بیشتری دست پیدا کنید، داشتن دانش و مهارت جایگاه شما را بالا می برد و از شما یک حرفه ای می سازد. از تجربیات خود بهره بگیرید و نمونه یک فرد شایسته باشید.

اخلاق مداری

رفتار کردن بر مبنای قوانین مورد پذیرش عموم به معنای اخلاق مدار بودن است و بهترین روش برای داشتن یک الگوی رفتاری می باشد. در مواقعی که آیین‌ نامه‌ها کافی نیستند، به گونه‌ای رفتار کنید که وجدان‌تان آسوده باشد. سعی کنید با دلایلی چون خستگی و کلافگی موجب رنجاندن دیگران نشوید و یا این دلایل باعث نشود شما نسبت به دیگران رفتار ناشایست و نامناسب داشته باشید رعایت اصول اخلاقی برای همه و در همه جا یک امر ضروری است.

الگو بودن در رعایت اصول اخلاقی

الگو بودن

با رعایت تمام نکات و اصول اخلاقی محیط کار باز هم کار شما به عنوان یک الگو، ناتمام خواهد بود زمانی که تجربیات خود را با سایرین به اشتراک نگذارید. بهتر است تا در محیط کاری خود زنبور بی عسل نباشیم و بتوانیم دانش و تجربیات خود را به درستی با دیگران در میان بگذاریم تا یک الگوی خوب برای دیگران باشیم با هدایت دیگران به مسیر درست می توانیم نقش خود را به عنوان یک سرمشق و الگو ادا کنیم و سطح اخلاق حرفه ای خود را ارتقا دهیم با رعایت این اصول همه می توانند از یک تجربه شغلی فوق العاده لذت ببرند و در یک محیط حرفه ای به اشتغال خود بپردازند.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *