دسته ها
یکشنبه ۱ تیر ۱۴۰۴

استرس هنگام غذا خوردن چرا به وجود می آید؟

  • زهرا شفیعی
  • ۸ شهریور ۱۴۰۲
  • ۰

هر فردی در مسیر زندگی خود به کوچه اضطراب، درست درب خانه ی وجود خود می رسد. همچون لرزشی به جان خانه می افتد و آرامش را از او دور می کند. در این خانه اهالی برای بقای خود و توانایی جان، به آب و غذا نیاز دارند. غذا در سلامتی بدن همواره از دیر باز تا اکنون نقش پر رنگی داشته است. به گونه ای که در هر شرایطی از طول زمان روزمره خود باشید می توانید غذای سرد و یا گرم را میل کنید و از آن لذت ببرید. گاه به دلایلی غذا به جان نمی نشیند و در معده هضم نمی شود، حتی اصلا راهی به معده پیدا نخواهد کرد. یکی از این دلایل استرس هنگام غذا خوردن است. اما چرا و چگونه؟

در بسیاری از افراد این دو حالت در هنگام اضطراب داشتن مشاهده شده است. در حالت اول افراد از استرس زیادی پرخوراک و در حالت دوم افراد از استرس زیادی کم خوراک می شوند. اما ریشه علت این دو حالت از کجا سر چشمه می گیرد؟ ریشه ای که مدام سیستم هضم و گوارش را در هم میزند و مشکلات جدی ای را ایجاد می کند. استرسی که ما را تهدید و تحت فشار قرار می دهد به گونه ای که راهی برای کنترل مدیریت آن نداریم. در ادامه بیشتر با استرس و تاثیرات منفی اش آشنا خواهید شد.

آشنایی با غذا و احساس استرس

دلایل پیش آمدن استرس هنگام غذا خوردن کدام اند؟

در ادامه به بررسی دلایل بروز اضطراب در حین غذا خوردن می پردازیم:

پیام های منفی از ماهیت غذا و ظاهر غذا دریافت کرده باشید:

این روزها به دلایل اهمیت های شخصی به ظاهر جسمانی، هرکس به دنبال تناسب اندام خود است. افراد یا رژیم های سختی می گیرند یا خیلی سخت ورزش می کنند. همین تماشای تصاویر افراد را از خوردن غذا ها منع و آن ها را درگیر استرس می کند.

منفی صحبت کردن هر شخص با خود:

با هر بار نگاه کردن و برانداز کردن خود در آیینه ، فرد از چاقی اندام دیده شده می ترسد و از خوردن خوراکی ها استرس می گیرد. مدام تکرار می کند که ای کاش اینطور نبودم و اندامی لاغر گونه داشتم.

ژنتیک:

در برخی خانواده ها بین اعضا به دلیل پیوند خونی ای که دارند، اضطراب هم مشترک می شود. به گونه ای که اگر یکی از اعضای خانه دچار اضطراب چاقی شود، بقیه هم برایشان همین اتفاق پیش می افتد. کم خوراک بودن و پر خوراک بودن در افراد گاهی ژنتیکی است. ذاتا استعداد داشتن در این بحث مطرح است. برای مثال برخی افراد هر چقدر هم که خوراکی مصرف می کنند چاق نمی شوند. اما در برخی دیگر از افراد حتی با کمی خوردن خوراکی به سرعت چاق می شوند.

شخصیت های درونی:

ریشه اصلی شخضیت های ظاهری، شخصیت های درونی آن ها است. کمال گرایی و تلاش برای به روز بودن، بهتر و برتری نسبت به دیگران و … این درد را به روان آن ها وارد می کند و آسیب می زند. اما افراد کمال گرا چگونه اند.

فرهنگ زیبایی در جوامع:

در جوامع کنونی که تمامی محوریت و صنعت های زیبایی به روی لاغری می چرخد. افراد با دیدن مدل ها و تصاویر این صنایع به شدت درگیر جنگ با ظاهر خود می شوند. از بدن خود رنج می برند و با استرس فراوان نگران وزن و سایز خود هستند.

نگاه به تجربه های اولیه:

کودکان که تازه شروع به غذا خوردن کنار ما انسان های بالغ می کنند. به دلیل ضعیف و کوچک بودن سیستم گوارشی خود ممکن است خطراتی برای آن ها وجود داشته باشد. یکی از این دلایل بلعیدن نادرست و ایجاد حس خفگی است. وقتی این اتفاق برای کودک پیش می آید، دیگر از خوردن خوراکی می ترسد. و یا اگر غذایی را دوست نداشته باشد و به زور تحمیل والد به کودک خورانده شود، دیگر از غذا خوردن لذتی نمی برد و در آینده دچار استرس می شود.

دلایل پیش آمدن استرس هنگام غذا خوردن

عادت های کمک کننده در کنترل استرس

  • داشتن رژیم غذایی سالم
  • غذا خوردن با آگاهی کامل
  • ورزش کردن اصولی و منظم
  • تنفس های عمیق
  • خواب در ساعات مناسب و کافی
  • کمک از مشاور سلامت روان
  • حفظ تعادل بین کار و زندگی در طول شبانه روز

خوراکی هایی که در کاهش استرس تاثیر دارند

  1. شکلات تلخ
  2. ماست یونانی
  3. دانه های کتان و چیا
  4. مرکبات
  5. سبزی های برگدار
  6. عدس و لوبیا
  7. آجیل
  8. تخم مرغ
  9. چغندر
  10. ماهی های چرب
  11. چای سبز
  12. کربوهیدرات

عادت ها و خوراکی های کمک کننده

آیا استرس باعث کاهش وزن و یا اضافه وزن می شود؟

همانطور که در قسمت ابتدایی مقاله تعریف کرده ایم. استرس با دلایل مختلفی در افراد باعث افزایش و کاهش وزن در افراد می شود. اما خوب پیش می آید که در برخی افراد استرس باعث پر خوراکی و چاقی مفرط شود و در برخی افراد دیگر استرس باعث لاغری مفرط شود.

چه موقع بهتر است به پزشک مراجعه کنید

اضطراب آنقدر در روند رژیم زندگی شما شدید شده که به عملکرد های زندگی روزمره تان تاثیر منفی گذاشته است.

بدن شما به دلیل کم رسیدن کالری، انرژی اش را تمام کرده است.

در طول مدت زمان کم، کاهش وزن شدید داشته اید.

چه عمدی و یا چه سهوی حالت استفراغ و تهوع را در خود ایجاد می کنید.

اغلب در حالت پر خوری کردن هستید و غذای زیادی را مصرف می کنید و به بدن می رسانید.

در بیشتر مواقع احساس دل آشوبی، اضطراب منفی و ترس دارید.

آنقدر به فکر غذا خوردن خود هستید و درگیر این موضوع شده اید که دیگر لذتی از زندگی و بودن در کنار عزیزانتان ندارید.

چه موقع بهتر است به پزشک مراجه کنید

درمان و مدیریت اضطراب در هنگام غذا خوردن

  • مراجعه به روان پزشک
  • دارو درمانی
  • مشاور تغذیه ای
  • گروه های پشتیبانی
  • تغییر شیوه ی زندگی

سایر مشکلاتی که روان پریشانی افراد را درگیر خود می کند

افرادی که مدام نگران اند و استرس امانشان را بریده است. علاوه بر تغذیه نادرست، دچار افسردگی شدید، اعتیاد به مواد مخدر، الکل و … می شوند. تمامی این فشار ها را به روند غذا خوردن خود پیاده می کنند. به گونه ای که کم غذا و پر غذا می شوند.

درمان و مدیریت اضطراب

صحبت پایانی:

استرس هنگام غذا خوردن یکی از مهم ترین علت های کم خوری و پر خوری در بین افراد یک جامه است. اما چه راهکاری برای کاهش استرس نیاز است؟ چطور آن را باید کنترل کرد؟ اصلا پیش آمدن استرس در هنگام غذا خوردن از کجاست؟

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *