امنیت روانی در محیط کار یکی از مهم ترین عواملی است که برای افزایش توانایی و قدرت کارمندان بسیار ضرورت دارد. همواره بسیاری از برندها از کیفیت کاری پایین کارکنان به مدیران شکایت می کنند. همین موضوعات باعث می شود که کارمندان انگیزه خود را برای فعالیت های کاری بیشتر از دست بدهند. به همین خاطر است که امروزه بسیاری از برندها به دنبال تقویت انگیزه و روحیه کارکنان خود هستند.
خوب است بدانید تفاوت میان مدیران بزرگ و مدیران عادی در توجه به امنیت و سلامت روانی کارکنان در محیط کار است. همان زمان که بسیاری از مدیران همه توجه خود را معطوف به رضایت مشتریان و مخاطبان خود می نمایند، مدیران تجاری بزرگ این توجه را به کارمندان خود نیز خواهند داشت. در نتیجه تلاش برای تأثیرگذاری بر مخاطبان، با توجه به سلامت روانی کارکنان آن مجموعه نیز همراه خواهد بود. در ادامه مطلب به اهمیت امنیت روانی در محیط کار و راه های ایجاد آن اشاره خواهیم کرد.
امنیت روانی به چه معناست؟
سلامت روان در محیط کار زمانی به وجود می آید که کارکنان به راحتی بتوانند ایده ها، نظرات و پیشنهادات خود را بدون ترس، تحقیر و نگرانی از قضاوت دیگران بیان کنند. امنیت یکی از ضروری ترین نیازهای انسان است. در واقع تا زمانی که امنیت وجود نداشته باشد، رشد و شکوفایی و استفاده از فرصت ها امکان پذیر نخواهد بود.
این باور مشترک همه اعضای یک گروه است و دیگران را برای مطرح کردن ایده های خود، تنبیه، شرمنده یا رد نمی کند. هنگامی که در محیط کار ایمنی روانی وجود داشته باشد، افراد راحت تر بوده و می توانند خود واقعی شان باشند. آلتمن معتقد است افرادی که در محیط کار خود از سلامت روانی برخوردار نیستند، به میزان زیادی از احساس خوب نبودن و ناکافی بودن رنج می برند.
چرا ایجاد امنیت روانی در محیط کار اهمیت دارد؟
همان طور که اشاره کردیم، وجود امنیت روانی در محیط کار مناسب به اندازه امنیت فیزیکی اهمیت دارد. همان طور که نگران استفاده کارمندان از دستگاه های پر خطر و رعایت نکات ایمنی در این خصوص هستید، یا این که می خواهید دستگاه ها عملکرد صحیحی داشته باشند، ضروری است که به امنیت روانی کارکنان خود نیز اهمیت بدهید. برخی از مهم ترین دلایل ضرورت ایجاد امنیت روانی در محیط کار در ادامه ذکر شده است:
- اعضای یک مجموعه به خاطر جنسیت، قومیت و یا حتی ایده هایشان مسخره نمی شوند و آن مجموعه در هر شرایطی یکپارچه و همدل خواهد ماند.
- هنگامی که کارمندان از نظر روانی امنیت داشته باشند، در فعالیت ها مشارکت کرده و با یکدیگر تعامل دارند. در نتیجه از قضاوت شدن هراس نخواهند داشت.
- وجود امنیت روانی در محیط کار با رفاه بیشتری برای کارمندان همراه است. بسیاری از دغدغه های ذهنی و عوامل استرس کارکنان کاهش یافته و عملکرد آن ها بهتر می شود.
- زمانی که اعضای تیم احساس امنیت کنند، نظرات خود را بدون واهمه ابراز می کنند و از دل همین نظرات ایدههای خلاقانه و جدید بیرون خواهد آمد. هنگامی که درباره موضوعی هم فکری می کنید، هدف از مطرح نکردن آن ایده ها این نیست که صاحبشان احساس خوبی به بیان آن ها نداشته است.
- کارمندان نسبت به محیط های امن وفادار هستند و نیازی به تغییر شغل نخواهند داشت. در نتیجه میزان جابجایی کارکنان کاهش خواهد یافت و تا حد زیادی در منابع و زمان صرفه جویی می شود.
- زمانی که اعضای تیم از نظر روانی احساس امنیت کنند و رضایت شغلی داشته باشند، به سفیر برند تبدیل می شوند و هر جایی که هستند درباره محیط کار ایده آل خود صحبت می کنند.
- همه این مزایا در کنار یکدیگر عملکرد سازمان و بازدهی آن مجموعه را بهبود خواهد بخشید.
چطور در محیط کار، امنیت روانی ایجاد کنیم؟
تأثیر عمل کردن در هر شرایطی بهتر از حرف زدن است. به خاطر داشته باشید که فرهنگ سازمانی انعکاس رفتار شما یا سایر مدیران در سازمان است. بنابراین نخستین گام برای ایجاد امنیت روانی در محیط کار این است که ابتدا خودتان نسبت به این مفهوم پایبند باشید. آن گاه به تدریج اعضای سازمان یکی بعد از دیگری از شما الگوبرداری می کنند و امنیت روانی به یکی از مؤلفه های فرهنگ سازمانی شما تبدیل خواهد شد.
امنیت روانی را در اولویت قرار دهید
در مورد اهمیت ایجاد امنیت روانی در محل کار، اتصال آن به هدفی بالاتر از ارتقای نوآوری سازمانی، مشارکت تیمی و احساس مشارکت صحبت کنید. رفتارهایی را که می خواهید از سایر اعضا ببینید برای خود به یک الگو تبدیل کنید و با نشان دادن همدلی در محل کار، صحنه را آماده نمایید.
در صحبت کردن با همه همراهی کنید
در بسیاری موارد از خودتان کنجکاوی واقعی نشان دهید و به حقیقت گویی احترام بگذارید. اگر کسی آن قدر شجاع است که حرف بزند و وضعیت موجود را به چالش بکشد، با او همراه و همدل باشید. سازمان هایی که از فرهنگ مربیگری برخوردار هستند، اعضای آن با شهامت حقیقت را بیان می کنند.
هنجارهایی را برای نحوه رسیدگی به شکست ایجاد کنید
آزمایش و ریسک پذیری معقول را مجازات نکنید. یادگیری از ناامیدی و شکست را تشویق کنید. درس هایی که از اشتباهات خود گرفته اید را در اختیار دیگران قرار دهید. انجام این کار به جای خراب کردن نوآوری، به بهبود نوآوری کمک خواهد کرد.
فضای کافی برای ایده های جدید ایجاد کنید
هنگامی که قصد به چالش کشیدن یک ایده را دارید، چالش را در زمینه بزرگتر پشتیبانی ارائه دهید. در نظر بگیرید که آیا فقط ایده هایی را می خواهید که کاملا آزمایش شده اند یا این که می خواهید ایده های بسیار خلاقانه را بپذیرید که هنوز به خوبی فرمول بندی نشده اند. یاد بگیرید که چطور ایده های جدید را برای پرورش ذهنیت های نوآورانه تر در تیم خود بپذیرید.
از تعرض مولد استقبال کنید
گفتگو و مناظره سازنده را رواج دهید. برای حل و فصل سازنده تعارضات تلاش کنید. رهبران می توانند برای کمک به ایجاد امنیت روانی تلاش کنند و از این راه زمینه برای تغییر تدریجی فراهم خواهد شد.
اگر همه این موارد به نظر سخت می رسد، یادتان باشد که امنیت روانی نشان دهنده فرهنگ یک مجموعه است و هنگامی که عظمت تغییر یک فرهنگ را در نظر می گیرید، می تواند بسیار طاقت فرسا باشد. تحول همیشه از گام های کوچک شروع می شود و پیشنهاد می شود که در مورد آن از منظر ایجاد تغییرات تدریجی که باعث پیروزی های بزرگ می شود، فکر کنید.
ایجاد امنیت روانی در محیط کار مجازی
بعضی سازمان ها به شکل دورکاری مشغول به فعالیت هستند و ارتباط آن ها از طریق مجازی است. این احتمال وجود دارد که اعضای این سازمان یکدیگر را از نزدیک ندیده باشند، اما چند ساعت در روز با یکدیگر تعامل می کنند. تعامل میان اعضای یک تیم، نیاز به امنیت روانی را نشان می دهد. بنابراین حتی اگر محیط کار شما مجازی باشد هم باید به فکر تأمین امنیت روانی کارکنان خود باشید. نکات زیر به بهبود امنیت روانی در محیط کار مجازی کمک خواهد کرد:
- قدردانی از کارمندان و تشویق آنان را فراموش نکنید. به تدریج اعضای تیم این رفتار را از شما می آموزند و آن را انجام می دهند.
- با اعضای تیم خود به طور منظم جلسه برگزار کنید و از آن ها بخواهید از دغدغه های خود با شما صحبت کنند. در این جلسات، فعالانه گوش بدهید.
- بد نیست اگر در جلسات، درباره موضوع های غیر کاری صحبت شود. ارتباط سازی در محیط مجازی خیلی سخت تر از فضای فیزیکی است، با این حال ارزش وقت گذاشتن خواهد داشت.
- مطمئن شوید که هیچ مانعی برای اظهار نظر کارکنان وجود ندارد و آن ها می توانند هرچه را که لازم است با شما در میان بگذارند.
- از اشتباهات و ضعف های خودتان با کارکنان صحبت کنید. اجازه دهید کارکنان بدانند شما نیز اشتباه می کنید و حتی امکان دارد قضاوت هم بشوید.
نبود امنیت روانی در یک مجموعه چه نشانه هایی دارد؟
اگر انتظار دارید کارمندانی که از نظر روانی احساس امنیت نمی کنند نزد شما بیایند و این مسئله را مطرح کنند، احتمالا سخت در اشتباه هستید. شما باید تشخیص دهید که محیط کاری تان امنیت روانی دارد یا خیر؟ پاسخ به سؤالات زیر می تواند میزان امنیت روانی در سازمان شما را تعیین کند.
- زمانی که کارکنان با مدیران یا سایر اعضای تیم مخالفت می کنند، آیا به راحتی نظراتشان را بیان می کنند؟
- اعضای مجموعه نظرات شان را صریح و بی پرده بیان می کنند یا مدام به دنبال در لفافه سخن گفتن هستند؟
- آیا کسی در مجموعه شما هست که احساس کند از بقیه جداست و توانایی برقراری ارتباط با دیگران را نداشته باشد؟
- آیا اعضای تیم در جلسات، به راحتی درباره بخش هایی از پروژه که مطابق با انتظارات آن ها نیست، صحبت می کنند و راهکارهای خود را پیشنهاد می دهند؟
- اعضای تیم های مختلف در مجموعه برای پیش بردن کارها به اندازه کافی هماهنگ هستند؟
- وقتی جلسه ای برگزار می کنید، تنها شما صحبت می کنید یا دیگران هم در بحث ها مشارکت می کنند؟
- وقتی از آن ها بازخوردهای مؤثر می خواهید، آیا بازخوردهای منفی هم دریافت می کنید یا فقط تعریف و تمجید می شنوید؟
- وقتی اعضای سازمان به کمک نیاز دارند، به راحتی این درخواست را مطرح می کنند یا این که ترجیح می دهند تحت فشار قرار بگیرند و هرطور شده خودشان مشکل شان را حل کنند؟
- آیا کارکنان می توانند به راحتی نسبت به شما یا همکاران انتقاد سازنده داشته باشند؟
- روحیه اعضای تیم چگونه است؟ آیا آن ها با انرژی کار می کنند یا این که فقط به دنبال پر کردن ساعات کاری خود هستند؟
منبع : آرگا