حلیم زاهدانی یا همان غلور زابلی یک غذای مشهور متعلق به زاهدان و بیرجند می باشد در ماه محرم و ماه صفر به عنوان نذری تهیه شده و میان مردم پخش می گردد تا بعنوان صبحانه نوش جان شود. اصلی ترین مواد غذایی این غذا بلغور گندم و گوشت گاو و گوسفند است. در این مطلب طرز تهیه حلیم زاهدانی و مواد لازم آن را به رشته تحریر در می آوریم.
غذاهای محلی متنوع و گوناگونی وجود دارند که بسته به فرهنگ و ذائقه و … از گذشته به وجود آمده و تاکنون نیز با کمی تغییر حفظ شده و در آشپزخانه های مدرن امروزه هم حتی شاهد پخت این قبیل غذاهای سنتی می باشیم،چرا که علاوه بر مقوی و سالم بودن از طعمی اصیل نیز برخوردار می باشند. از غذاهای سنتی زاهدانی می توان به خورش دوغ پای و طرز تهیه کتلت ماهی اشاره داشت، البته ممکن است امروزه این غذاها با کمی تغییر و تنوع در مکان های مختلف تهیه گردد.
مواد مورد نیاز
- دو قاشق غذاخوری آرد
- سه پیمانه بلغور گندم
- سه حبه سیر
- ۳۰۰ گرم گوشت بی استخوان
- یک عدد پیاز
- دو پیمانه حبوبات (عدس، لولیا چشم بلبلی، نخود)
- یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- یک قاشق غذاخوری پودر زنجبیل
- اندازه کافی روغن مایع
- اندازه کافی زردچوبه
- اندازه کافی زعفران
- اندازه کافی فلفل و نمک
طرز تهیه حلیم زاهدانی با طعمی عالی
قبل هر کاری تمامی حبوبات و بلغور گندم را یک شب پیش در آب بخیسانید و بعد هر یک از آن ها را به طور مجزا طبخ نمایید. نکته: باید هر کی از حبوبات را به صورت مجزا درون یک ظرف بخیسانید، نخود را چند بار باید آبکشی کنید.
سپس آب بلغور را بکشید و بلغور گندم ها را به قابلمه ای مناسب انتقال داده و آب به آن بیفزایید. قابلمه را بر روی دمای متوسط قرار دهید تا آب به جوش بیاید، بعد حرارت را کم نمایید. و اما به منظور طبخ حبوبات، آن ها را در ۲ ظرف مجزا ریخته و بر روی حرارت قرار دهید؛ نباید کاملا پخته شوند.
در این مرحله گوشت را به تکه های کوچک برای آبگوشت تقسیم کرده و بعد پیازها را به خوبی شسته و خلالی خرد نمایید. یک قابلمه مناسب را بر روی حرارت متوسط گذاشته و روغن بیفزایید تا روغن با حرارت متوسط ذوب شود. پیازها را در روغن تفت بدهید تا به رنگ طلایی درآمده و سرخ شوند. در نهایت رب گوجه فرنگی، فلفل سیاه و زردچوبه را به پیاز تفت خورده افزوده و قدری همراه آن تفت بدهید تا طعم خامی آن از بین برود.
تکه های گوشت را نیز به قابلمه بیفزایید و آن ها را تفت داده تا سرخ شده و تغییر رنگ بدهند. بعد کمی آب به این مواد افزوده و حرارت را بیشتر کنید تا آب بجوشد. پس از به جوش آمدن حرارت را کم نمایید تا مواد به خوبی پخته گردند.
حالا سیر رنده ای، زنجبیل، نخود، عدس را به بلغور گندم بیفزایید و بگذارید تا مواد درون قابلمه آرام آرام با یکدیگر پخته گردند. گوشت پخته گردیده را از آب گوشت جدا نموده و بعد گوشت را به قابلمه بلغور بیفزایید. بعد گوشت را به کمک دست رشته رشته نمایید و با گوشتکوب کوبیده و له کنید. به این ترتیب حلیم زابلی غلظت پیدا می کند، بعد هم گوشت له و نرم شده را به مخلوط بلغور گندم و سایر حبوبات اضافه کنید.
تمامی مواد را بر روی حرارت ملایم گذاشته و به طور پیوسته آن را بهم بزنید و از ته گرفتن آن جلوگیری نمایید. بعد زعفران دمکرده، نمک را به حلیم بیفزایید و مدام هم بزنید. سپس درب ظرف را برای نیم ساعت بر روی آن قرار دهید تا زعفران خوب و کاملا جذب مواد گردد.
در آخرین مرحله نیز پس از طعم کردن حلیم فلفل، نمک و سایر ادویه های آن را کم یا زیاد نمایید، بعد حرارت زیر قابلمه را قطع نمایید. حلیم خوشمزه حاضر شده است.
نکات مهم و کاربردی
- می توانید با پیاز داغ و کشک حلیم را تزیین نمایید.
- چنانچه به هر دلیلی نتوانسته اید حبوبات را نم کنید، جهت رفع نفخ حبوبات ۲ مرتبه آن را جوشانده و بعد آبکشی نمایید.
- اغلب زاهدانی ها به منظور خوش طعم تر شدن می توانید روغن حیوانی و یا کره را جایگزین روغن مایع نمایید.
- موقع طبخ بلغور گندم مدام آن را بهم بزنید و حرارت را ملایم نمایید زیرا ممکن است ته بگیرد.
- می توانید موقع کوبیدن و نرم کردن گوشت، حبوبات را هم همراه گوشت بکوبید تا مخلوطی یکنواخت به دست آید.
- غیر از افزودن بلغور گندم، کمی آرد گندم هم جهت غلیظ کردن حلیم به آن بیفزایید، به این صورت که آرد را با مقداری آب از پیش حل نموده و بعد در مرحله های نهایی طبخ به قابلمه بیفزایید.
- چنانچه گوشت شما استخوان دارد، می توانید پس از پخته شدن استخوان های آن را جدا نموده و سپس بکوبید و له نمایید.
- می توانید از ماش نیز بهره ببرید.
- در صورت تمایل و به منظور از بین بردن بوی گوشت از ادویه کاری استفاده کنید.
حلیم یک غذای خوشمزه و مقوی است که انواع مختلفی دارد. حلیم زاهدانی یکی از انواع حلیم می باشد که در صورت انجام مراحل پخت و رعایت نکات می توانید غذایی لذیذ و سالم آماده نمایید. در مطلب به پایان رسیده طرز تهیه حلیم زاهدانی را آموزش دادیم که امیدواریم بتواند مفید واقع شود.
منبع : آرگا