دسته ها
یکشنبه ۷ بهمن ۱۴۰۳

خواص تخم ترشک و کاربردهای درمانی این دانه های با ارزش

  • شیوا فهیمی
  • ۲۹ بهمن ۱۴۰۱
  • ۰

ترشک یکی از گیاهان دارویی است که همه اندام های آن شامل برگ، ریشه و بذر آن برای درمان بیماری های گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطلب با خواص تخم ترشک آشنا می شوید.

ترشک، بذر یا تخم های سیاه، و ریزی دارد که برای درمان بیماری های قلبی مفید بوده و ضد تب است. اگر مایلید تا بیشتر با خواص تخم ترشک آشنا شوید با ادامه مطلب همراه ما باشید.

آشنایی با خواص تخم ترشک

گیاه ترشک که به آن حماض، ترشه، ساق تروشک، استاک، نیره خراسانی، طوطاق نیز اطلاق می شود یکی از گیاهان دارویی است که همه بخش های آن از جمله گل، برگ، ریشه و بذر یا تخم آن برای درمان انواع بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرد.

این گیاه علفی از طریق کاشت بذر تکثیر می شود و خواص اشتها آور، هضم کننده غذا، تصفیه کننده خون، ملین، و قابض دارد. بذر یا تخم ترشک هم خواص درمانی فراوانی دارد. از این رو در این مطلب پیرامون خواص درمانی تخم ترشک صحبت می کنیم.

گیاه شناسی ترشک

گیاه ترشک به جنس رومکس تعلق داشته و بیش از ۲۰۰ گونه گیاهی دارد که عموما ریشه های بلند و برگ های چرم مانند دارند. این گیاه چند ساله و تک جنس در کشورهای امریکای شمالی و اروپا مورد کشت قرار می گیرد. ضمنا گل های آن به رنگ سبز یا سبز متمایل به قرمز است و ارتفاع آن بین ۰.۳ سانتی متر تا یک متر می رسد.

همچنین ریشه ضخیم، ساقه راست و بدون کرکی دارد. برگ ها متناوب، ساده و بیضوی و تیرکمانی شکل هستند و گل های ریزی با پوشش مرکب از ۶ کاسبرگ به شکل مجتمع به صورت دسته های سه تا هشت تایی در بخش انتهایی ساقه نمایان می شوند. همچنین گیاه ترشک در مناطق معتدل کشورمان رویش داشته و از قدیم به عنوان سبزی مفید و پرخاصیت مورد استفاده بوده است.

ضمنا برای پخت غذاهای مختلفی از آن استفاده می کردند. اما امروزه بیشتر به جنبه دارویی آن اهمیت داده و در درمان بیماری های مختلفی استفاده می شود و عوارض جانبی خاصی برای آن گزارش نشده است. ترشک ایرانی در اکثر مناطق ایران یافت می شود، همچنین در بین عشایر مرسوم است که تخم ترشک را می کوبند و بعد از مرطوب کردن در محل درد و مفاصل قرار داده تا به عنوان مسکن عمل کند.

خود گیاه ترشک سرشار از ویتامین سی بوده از این رو افرادی که از کمبود این ویتامین رنج می برند می توانند ترشک را مورد استفاده قرار دهند. همچنین این گیاه غنی از فسفر و آهن است. پیشتر نیز اشاره شد که ترشک، اشتها آور، تصفیه کننده خون و هضم کننده خیلی خوبی هم می باشد.

و به خاطر خواص تصفیه کنندگی برای افرادی که دارای جوش موضعی و پوستی می باشند، مفید خواهد بود. شایان ذکر است برگ های گیاه به علت داشتن اسیدهای آلی ترش مزه هستند.

تخم ترشک به چه شکل است؟

تخم ترشک به رنگ قهوه ای تیره تا سیاه، کوچک و براق در غلاف های ریز مثلثی مانندی قرار دارد که به ترکی به آن غوزی غلافی هم اطلاق می شود. طبع این بذور سرد و خشک بوده و قابض هستند.

انواع خاصیت درمانی تخم ترشک

از جمله خواص تخم ترشک عبارت است از:

  • خنک کننده و تب بر
  • اشتها آور
  • رفع ترشحات، رطوبت و زخم های رحمی
  • قاعده آور
  • مفید برای بیماری های قلبی
  • ضد یرقان و مفید برای کبد
  • تسکین دهنده دردهای بدن همچون دردهای مفصلی و عضلانی
  • درمان بیماری های مجاری ادرار مانند احتباس ادرار، عفونت و سوزش ادرار
  • رفع مشکلات سیستم گوارش مانند زخم روده و التهاب معده
  • درمان بواسیر، یبوست، اسهال به ویژه اسهال خونی
  • بهبود بیماری های پوستی و جوش های موضعی
  • ضد سم و بهبود گزیدگی عقرب
  • بهبود التهاب لثه
  • بهبود کمر درد
  • هضم کننده
  • نشاط آور
  • تصفیه کننده خون

هشدار:

تخم ترشک برای طحال و کلیه مضر می باشد از این رو باید با رازیانه، عسل یا قند مصرف شود. همچنین افرادی که اسید اوریک دارند از مصرف این گیاه پرهیز کنند. در ضمن مصرف زیاد ترشک ممکن است سبب بروز سنگ کلیه، مثانه و کیسه صفرا گردد.

ترشک به علت داشتن اسید اکسولید نباید بیش از حد و مداوم مصرف شود. برای استفاده موضعی از بذر ترشک آن را جوشانده یا له شده روی دمل ها قرار بدهید تا درمان شود.

طرز استفاده از تخم ترشک

روش استفاده از تخم ترشک به این صورت است که دانه ها را کوبیده و پس از مرطوب نمودن روی محل درد و مفاصل قرار می دهند تا همانند مسکن عمل کند. ضمنا تخم ترشک را به صورت دمنوش یا دم کرده هم در طب سنتی مورد استفاده قرار می دهند. میزان مجاز خوراکی دانه ترشک نیز حدود ۸ گرم بوده و بیشتر از آن توصیه نشده است.

سه نسخه گیاهی تخم ترشک

در این بخش به سه نسخه گیاهی با تخم ترشک اشاره می شود.

۱. دفع سنگ کلیه

برای این منظور ۲۰ گرم تخم ترشک پودر شده را به یک لیوان سرکه انگبین در حال جوش اضافه نموده بعد از صافی رد کنید. این ترکیب ار هر صبح ناشتا میل کنید. بهتر است برای دفع سنگ کلیه این نسخه را هر روز تازه تهیه و میل کنید.

۲. شستن زخم مزمن مانند زخم بستر

برای این هدف ۳۰ گرم تخم ترشک را با ۵۰ گرم گل ریواس ، ۱۰۰ گرم پوست سبز گردو و ۲۰۰ گرم ریشه شیرین بیان مخلوط نموده و خوب آسیاب کنید. بعد ۴ قاشق غذاخوری از این مخلوط را در ۶ لیوان آب درون ظرفی جوشانده تا جایی که دو لیوان آب باقی بماند. سپس هر صبح و عصر یک مرتبه زخم را با آن شستشو و پانسمان نمایید.

۳. قاعده آور

۲۰ گرم تخم ترشک را کوبیده و یک قاشق چایخوری از این پودر را در یک لیوان سرکه انگبین درحال جوش اضافه نمایید. سپس چند دقیقه صبر کنید بعد مخلوط را از صافی عبور و میل کنید.

همچنین در صورت علاقمندی برای آشنایی با خواص گیاه پاغازه و خواص گیاه چریش روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *