عواملی همچون سبک زندگی و رعایت بهداشت دهان بر طول عمر ایمپلنتهای دندان اثر می گذارند. به طور کلی مسواک زدن و کشیدن نخ دندان به طور روزمره و انتخاب یک لایف استایل مناسب، برای حفظ سلامت کلی بدن به خصوص سلامت دهان و دندان ضروری می باشد. به دلیل اینکه لثه ها وظیفه ی نگهداری از دندان را بر عهده دارند رعایت بهداشت آن ها نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. عدم رعایت بهداشت لثه، موجب تجمع باکتری ها در اطراف ایمپلنت و ایجاد عفونت می گردند. عفونت نیز باعث تخریب استخوان و از بین رفتن ایمپلنت می شود.
چرا باید از ایمپلنت دندان مراقبت کنیم؟
مواد به کار رفته در ساخت ایمپلنت دندان، معمولاً تیتانیوم یا سرامیک می باشند که به خودی خود دچار پوسیدگی نمی شوند اما عدم مراقبت صحیح از آنها و استفاده از بعضی محصولات که ممکن است ساییدگی ایجاد نمایند، می تواند باعث خوردگی و آسیب به ایمپلنت دندان شوند. به طوری که حتی منجر به تعویض روکش یا کامپوزیت برای دندانهای مجاور ایمپلنت میشوند، زیرا آسیب و خوردگی ایمپلنت، باعث آسیب به دندانهای مجاور نیز میگردد. حتی در صورت عدم وجود پوسیدگی، بافت لثه همواره در معرض بیماری قرار دارد و در اینجا میتوان گفت حتی مشکل در ایمپلنت، باعث آسیب رسیدن به لثهها میگردد. عفونت التهابی از جمله بیماری های لثه می باشد که به علت تجمع پلاک و باکتری های زیان آور در اطراف و زیر خط لثه ایجاد می شود. در صورتی که عفونت التهابی درمان نشود ممکن است منجر به بیماری پریودنتیت یا پری ایمپلنتیت شود.
پری ایمپلنتیت می تواند منجر به موارد زیر گردد:
- تخریب استخوان
- شکسته شدن ایمپلنت
- خارج ساختن ایمپلنت
- خدمات دندانپزشکی اضافی
- تأثیرات منفی روی سایر دندان ها
بنابراین آشنایی با نحوه ی مراقبت از ایمپلنت دندان از اهمیت بسیاری برخوردار است.
طول عمر ایمپلنت دندان چقدر است؟
در صورت مراقبت درست، در ۹۰ درصد موارد، ایمپلنت دندان بیش از بیست سال دوام می آورد. برای اطمینان از اینکه بهترین مراقبت را از ایمپلنت دندان خود به عمل می آورید دندان های خود را دو بار در روز مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده نمایید. همچنین به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید.
نکاتی برای افزایش طول عمر ایمپلنت دندان
هرچند افزایش طول عمر ایمپلنت دندان تا اندازه زیادی به متخصص ایمپلنت بستگی دارد اما مراقبت روزانه از آن به عهده شماست. با انجام اقدامات زیر می توانید طول عمر ایمپلنت دندان را افزایش دهید.
مراقبت های بعد از جراحی ایمپلنت
پس از انجام ایمپلنت، از مصرف هر گونه غذای سفت که می تواند به ایمپلنت شما آسیب برساند، خودداری نمایید. به مدت ۷ روز از مواد غذایی نرم استفاده کنید. توجه داشته باشید که تا ۱۲ هفته باید به طور ویژه مراقب ایمپلنت دندان خود باشید. همچنین ممکن است به مسکن یا آنتی بیوتیک نیاز داشته باشید. در صورت بروز درد یا هرگونه ناراحتی و تورم با پزشک خود تماس بگیرید.
نخ دندان کشیدن و مسواک زدن
مراقبت از ایمپلنت نیز همانند دندان های طبیعی انجام می شود که برای کسب بهترین نتیجه باید حداقل دو بار در روز از مسواک برقی یا دستی استفاده کرد و نخ دندان کشید. این اقدامات از تجمع پلاک و باکتری های دهان پیشگیری می نمایند. معمولا دندانپزشکان به افرادی که دارای ایمپلنت هستند، توصیه میکنند تا از مسواکهای برقی تایمر دار استفاده نمایند تا یادشان نرود چه مدتی باید مسواک بزنند. اما اگر بنظرتان هزینه مسواکهای برقی بالا است، میتوانید از مسواکهای دستی استفاده نمایید و خودتان زمان بگیرید؛ زیرا هردو، یعنی مسواکهای برقی و دستی برای رفع پلاکهای دندانها موثر هستند و مهم تر از انتخاب آنها، روش مسواک زدن شما است که اهمیت دارد.
استفاده از واتر فلاسر
استفاده از واتر فلاسر به کاهش التهاب، خونریزی و پاکسازی مناطق دور از دسترس کمک می کند. هرچند واتر فلاسر در بسیاری از موارد جایگزین مناسبی برای نخ دندان نیست اما در صورتی که نمی توانید از نخ دندان استفاده کنید واتر فلاسر می تواند کمک کننده باشد.
سبک زندگی
طول عمر ایمپلنت دندان علاوه بر نحوه ی مراقبت از دندان تا حدود زیادی به سبک زندگی شما نیز مرتبط است. به عنوان مثال سیگار کشیدن از جمله عواملی است که می تواند بر سلامت کلی دهان و دندان شما تأثیر بگذارد و باعث بروز مشکلاتی در ایمپلنت دندان شود.
حفظ سلامت دهان
اجزای بدن ما از هم جدا نیستند و این تصور که سلامت کلی بدن بر ایمپلنت دندان اثر نمی گذارد نادرست می باشد. بدن یک سیستم کامل است و در صورتی که می خواهید طول عمر ایمپلنت دندان و سلامت آن را افزایش دهید به سلامت کلی بدن نیز توجه ویژه ای داشته باشید.
مسواک بین دندانی
برای مراقبت از ایمپلنت دندان خود از مسواک بین دندانی استفاده نمایید. این مسواک ها به پاکسازی باقیمانده ی ذرات غذا و پلاک های اطراف ایمپلنت کمک می کنند و خطر بیماری های لثه را کاهش می دهند.
دهانشویه
علاوه بر مسواک زدن و کشیدن نخ دندان، استفاده از دهانشویه آنتی میکروبیال نیز می تواند باکتری های اطراف ایمپلنت را از بین ببرد.
معاینه مرتب دندانپزشکی
سعی کنید حتماً معاینات دندانپزشکی را به طور مرتب در برنامه خود بگنجانید و توسط دندانپزشک خود ویزیت شوید. انجام این کار باعث می شود دندانپزشک شما به طور مؤثری بر میزان موفقیت ایمپلنت و سلامت آن نظارت داشته باشد و در صورت نیاز آن را به طور حرفه ای تمیز نماید.
به توصیههای دندانپزشک خود توجه کنید.
به توصیه های دندانپزشک خود درباره ی نحوه ی مراقبت از ایمپلنت دندان گوش کنید. این توصیه ها ممکن است شامل پرهیز از غذاهای خاصی باشد یا نکاتی در مورد نحوه ی تمیز کردن ایمپلنت که لازم است برای افزایش طول عمر ایمپلنت دندان خود به آن ها توجه نمایید.
عوامل پرخطر
برخی از بیماری های زمینه ای مانند دیابت کنترل نشده یا آسیب پذیری نسبت به بیماری لثه یا عادت هایی مانند مصرف سیگار می تواند بر طول عمر ایمپلنت دندان اثر منفی بگذارد و منجر به بروز برخی عوارض گردد. برای کسب بهترین نتیجه و افزایش طول عمر ایمپلنت دندان قدم اول انتخاب یک دندانپزشک ماهر و کاربلد است. سپس رعایت بهداشت دهان و دندان و مراقبت از ایمپلنت می تواند به افزایش طول عمر ایمپلنت دندان کمک نماید. همچنین اگر وقت کافی را برای مراقبت مداوم از ایمپلنتهای خود ندارید، میتوانید با مشورت با دندانپزشک خود از ایمپلنتهای دیجیتال دندان استفاده نمایید.
منبع : آرگا