دسته ها
سه شنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۳

درمان بی حسی در کف پا با چند راهکار خانگی

  • شیوا فهیمی
  • ۲۰ مرداد ۱۴۰۱
  • ۰

بسیاری از افراد بی حسی در کف پا را تجربه کرده اند. به طور معمول این موضوع نگرانی به همراه ندارد ولی در صورت تداوم آن به بررسی جدی تر توسط پزشک نیاز است.

اگر مدتی است که با مشکل بی حس شدن و سوزش کف پا روبرو هستید این موضوع را نادیده نگرفته و به پزشک مراجعه کنید. در این مطلب با دلایل بی حسی در کف پا و راهکارهای خانگی درمان آن آشنا می شوید.

دلایل بی حسی در کف پا و درمان خانگی آن

افراد بسیاری با مشکل به خواب رفتن یا بی حسی در کف پا روبرو شده و به مطب دکتر مراجعه می کنند. به طور معمول بیشتر افراد با این معضل روبرو شده اند. که البته نگرانی خاصی نداشته و ممکن است به دلیل فشار عصبی ناشی از قرار گرفتن طولانی در یک وضعیت ایجاد شده باشد که با حرکت؛ این حس داغی کف پا از بین می رود.

ولی در صورت تداوم این مشکل به ویژه اگر با درد همراه باشد برای افراد آزاردهنده شده و نیاز به بررسی جدی تری دارد. زیرا این مشکل در صورت عدم درمان ممکن است تشدید شده و حتی به بقیه قسمت های پا مانند ساق نیز منتقل شود. برعکس تصور عموم که بی حسی اندام ها را به چربی خون بالا مرتبط می دانند، بی حس شدن یا گزگز پا دلایل مختلفی داشته که شایع ترین آن مربوط به اعصاب است.

دیسک کمر، فشار عصبی، دیابت، کمبود ویتامین و کم خونی و … از جمله دلایل بروز این مشکل هستند. از این رو اگر تایم زیادی است که با این عارضه روبرو شده اید بهتر است مشکل شما به طور جدی توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرد. ناگفته نماند عواملی مانند روی هم انداختن طولانی مدت پا، پوشیدن لباس های تنگ، بیماری ام اس و لوپوس می توانند در بی حس شدن پا تاثیر گذار باشند.

گزینه های درمانی این مشکل به دلیل ایجاد شده آن بستگی دارد که از میان آن می توان به بیماری هایی که روی جریان خون تاثیر می گذارند یا به اعصاب آسیب وارد می کنند، اشاره نمود. با توجه به علت ایجاد بی حسی، درمان های مختلفی در دسترس می باشد. در ادامه به بررسی علائم، دلایل و راهکارهای درمانی بی حس شدن کف پا می پردازیم.

بی حس شدن کف پاها چه علائمی دارد؟

یکی از نگرانی های معمول در پا حس سوزن سوزن شدن آن است. بعضی افراد در مواقعی گزگز کف پا را احساس می کنند. در ضمن ممکن است پاها علاوه بر بی حس شدن با درد نیز همراه گردند. بیشتر افراد علاوه بر این موارد علائم دیگری را در این زمینه تجربه می کنند از جمله:

  • احساس سوزش
  • مور مور شدن کف پا
  • احساس خارش یا قلقلک پا
  • مشکل در راه رفتن
  • تورم و قرمز شدن پا
  • کبودی
  • احساس داغی در پا
  • حساسیت به لمس پا
  • احساس خزیدن چیزی زیر پوست

دلایل بی حس شدن کف پاها

همانطور که اشاره شد پاهای فرد به علت موقعیت بدنی موقتا بی حس می شود. با این وجود بی حس شدن مزمن یا طولانی مدت در پا تقریبا همواره علامت یک بیماری زمینه ای می باشد. در ادامه به برخی از دلایل این موضوع اشاره می شود:

۱. دیسک کمر و فشار عصبی آن

یکی از مواردی که افراد مبتلا به دیسک کمر از آن شکایت دارند بی حس شدن کف پا می باشد. به این ترتیب باید گفت بی حس شدن کف پا یکی از علائم شایع دیسک کمر می باشد و ممکن است این افراد در طی روز چندین بار با این مشکل روبرو شوند. دیسک بین مهره ای می تواند به اعصاب منتهی به پا فشار وارد کرده و سبب درد و گاهی مواقع گزگز یا بی حسی شود.

فرایند ساییدگی و بیرون زدگی دیسک می تواند به عصبی که منجر به حرکت پاهای فرد می شود هنگام خارج شدن از ستون فقرات فشار وارد کند. برای بهبود این مشکل نیاز است که فشار از روی مهره ها برداشته شود.

بی حسی پا با درمان دیسک کمر حل می شود. باید به پزشک مراجعه شود تا درمان هایی مانند دارو، ورزش درمانی ، استراحت ، پرهیز از فعالیت سنگین، لیزر و در نهایت جراحی دیسک کمر تجویز شود.

۲. وجود نوروپاتی دیابتی

یک دلیل دیگر بروز این مشکل ممکن است نوروپاتی دیابتی باشد که در برخی افراد مبتلا به این بیماری روی می دهد. نوروپاتی دیابتی سبب بی حسی، سوزن سوزن شدن و داغی پا و در صورت شدت یافتن سبب درد پا نیز بشود. دیابت یکی از دلایل مهم مور مور شدن کف پا گزارش شده است.

نوروپاتی دیابتی به دلیل آسیب عصبی ناشی از افزایش قند خون اتفاق می افتد. برای درمان این مشکل نیاز است سبک زندگی را تغییر داده و از انسولین استفاده کرد. به این ترتیب اگر با مشکل سوزن سوزن شدن کف پا روبرو هستید برای دانستن علت این که به دیابت ابتلا یافته اید یا نه باید به پزشک مراجعه نمایید تا بررسی های لازم صورت گیرد.

* قابل ذکر است بیماری نوروپاتی توسط تست نوار عصب و عضله قابل تشخیص می باشد.

 ۳. کمبود ویتامین

در صورتی که بدن ویتامین های خاص همچون ویتامین های گروه ب را به میزان کافی دریافت نکند ممکن است سبب سوزن سوزن شدن کف پا شود. دلیل کمبود ویتامین ممکن است به رژیم غذایی نامناسب یا یک بیماری زمینه ای باز گردد. برای اطمینان از وجود ویتامین های گروه ب در بدن ، آزمایش خون باید صورت گیرد.

ولی به طور کلی در صورت کمبود ویتامین ب ۱۲ با علائمی همچون خستگی، تنگی نفس، سوزن سوزن شدن و سری دست و پا، سردرد، مشکلات گوارشی، درد قفسه سینه، بزرگ شدن کبد، حالت تهوع و سرگیجه ایجاد می شود.

برای درمان کمبود ویتامین پزشک سابقه خانوادگی و پزشکی شما را بررسی کرده همچنین معاینه فیزیکی انجام داده و با تجویز آزمایش خون این مورد مشخص می شود. با توجه به علت پایین بودن این ویتامین برای شما مکمل یا درمان دیگری ارائه می شود.

۴. نارسایی کلیه

نارسایی کلیه نیز سبب گزگز پا می شود. این عارضه می تواند به دلایل زیادی روی دهد ولی شابع ترین آن دیابت و فشار خون می باشد. از علائم گزگز ناشی از نارسایی کلیه می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • ضعف عضلانی
  • گرفتگی عضلات پا
  • درد
  • سوزن سوزن شدن و بی حسی پاها

ضمنا برای آشنایی بیشتر با علائم نارسایی کلیه می توانید روی لینک کلیک کنید. پزشک برای تشخیص نارسایی کلیه؛ آزمایش هایی مانند آزمایش عصبی، تست سرعت هدایت عصبی، آزمایش خون، تست نوار عضله را تجویز کنید. و درمان نارسایی کلیه دیالیز و پیوند کلیه است.

۵. بیماری خود ایمنی

بیماری خود ایمنی ، نوعی بیماری است که در بدن به سلول ها به طور خود بخود حمله می کند. برخی از انواع این بیماری از جمله لوپوس، ام اس، بیماری سلیاک و آرتریت روماتوئید می توانند سبب گزگز پا شوند.

۶. التهاب اعصاب ناشی از عفونت

برخی بیماری های عفونی می توانند سبب التهاب اعصاب شوند که به دنبال آن گزگز پا ایجاد شود. از جمله این عفونت ها بیماری لایم، زونا، ایدز، جذام، هپاتیت ب و سی می باشند. برای تشخیص این که بیماری عفونی مبتلا هستید به پزشک مراجعه تا با معاینه فیزیکی و تجویز آزمایش بیماری های عفونی خون این مورد برطرف شود.

۷. باردار بودن

حس خارش در پاها در دوران بارداری غیر معمول نبوده و باید اشاره کرد رشد رحم می تواند به اعصاب پایین پاها فشار بیاورد. این موضوع سبب حس سوزن سوزن شدن پا شده که ممکن است با انجام برخی کارها این مشکل را حل کرد.

از جمله پاها را هنگام استراحت بالاتر از سطح بدن قرار داده یا موقعیت خود را تغییر دهید. در صورت از بین نرفتن عارضه و تشدید آن که با تورم همراه شود، به پزشک مراجعه کنید.

۸. عوارض جانبی داروها

یک عارضه جانبی برخی داروها می تواند به صورت گزگز پا بروز کند. از جمله این دارو ها می تواند به داروهای شیمی درمانی و ایدز اشاره کرد. همچنین داروهایی که برای درمان تشنج، مشکلات قلبی و فشار خون بالا استفاده می شوند نیز ممکن است این عارضه را به دنبال داشته باشد.

۹. گیر افتادن عصب

گیر افتادن عصب نیز می تواند یکی از دلایل بی حس شدن کف پا باشد. این موضوع ممکن است به علت آسیب دیدگی یا تورم بروز کند. گیر افتادن عصب موقعی روی می دهد که فشار زیادی به عصب توسط بافت های اطرافش مانند استخوان، غضروف ، عضلات پا وارد گردد.

این فشار عملکرد عصب را مختل نموده و سبب درد، گزگز، بی حسی یا ضعف شود. گیر افتادن عصب ممکن است در برخی نقاط بدن ایجاد شود. در این مورد فرد درد پا، حساس شدن پا و کاهش دامنه حرکت را تجربه می کند. برای درمان نیاز است به پزشک مراجعه کرده تا ضمن معاینه فیزیکی تشخیص داده شود گیر افتادگی عصب دارید یا نه.

که ممکن است تست نوار عصب و عضله، آزمایشات سونوگرافی یا ام آر آی نیاز باشد. گیر افتادن عصب با استراحت و عدم اجرای فعالیت سنگین، فیزیوتراپی، دارو و در مواقعی جراحی درمان خواهد شد.

۱۰. مشکلات تیروئیدی

پرکاری یا کم کاری تیروئید می توانند دلیل اختلالات حسی از جمله بی حسی دست و زیر پا باشد. از آنجا که تیروئید اختلالی هورمونی است و تعادل هورمون ها در بدن را تغییر می دهد. ممکن است سبب ورم کردن بدن شود و به اعصاب فشار وارد شود.

۱۱ . در معرض سموم قرار گرفتن

در معرض برخی مواد شیمیایی و سمی قرار گرفتن می تواند سبب گزگز پاها شود. در ضمن ممکن است موجب درد، بی حسی، ضعف و مشکل در راه رفتن را نیز به همراه داشته باشد. برخی سمومی که در صورت بلعیدن یا جذب شدن از راه پوست ممکن است سبب گزگز پا شوند شامل آرسنیک، تالیوم، الکل، حشره کش های آلی، ضد یخ، چسب، برخی داروهای گیاهی هستند.

نحوه تشخیص بی حس شدن کف پاها

تشخیص بی حس شدن کف پا به کمک برخی آزمایشات و تست ها صورت می گیرد از جمله:

  • آزمایش خون
  • معاینه مایع مغزی نخاعی
  • سی تی اسکن
  • تست نوار عصب و عضله
  • ام آر آی
  • نمونه برداری پوست جهت بررسی انتهای رشته های عصبی
  • نمونه برداری عصب

درمان های خانگی بی حس شدن کف پاها

در صورتی که  بی حسی یا گزگز پا را مداوم تجربه می کنید باید با پزشک مشورت کنید تا درباره بهترین دوره درمانی شما را راهنمایی کند. اما علاوه بر راهکارهای پزشکی برخی درمان های خانگی نیز برای کاهش علائم وجود دارند که در ادامه به آن ها اشاره می شود.

  • استراحت کردن و عدم انجام فعالیت سنگین

در صورتی که بی حسی زیر پا در اثر آسیب یا صدمه باشد، استراحت و در خانه ماندن سبب بهبود آن می شود و از آسیب های بعدی پیشگیری می کند.

  • استفاده از کمپرس گرم

استفاده از کمپرس گرم یا حرارتی برای برخی افراد سودمند است. زیرا این کمپرس سبب افزایش خونرسانی به ناحیه آسیب دیده شده و همزمان باعث شل شدن عضلات هم می شود. که شامل گرمای خشک ناشی از پدهای گرمایشی یا گرمای مرطوب حوله های بخارپز یا بسته های گرم کننده مرطوب باشد. در ضمن ممکن است دوش آب گرم یا حمام هم مفید واقع شود.

  • استفاده کردن از یخ

برای شرایطی مانند سندرم تونل تارس یا آسیب دیدگی، ایجاد سرما در ناحیه آسیب دیده می تواند باعث کاهش بی حسی و درد شود. ولی بیشتر از ۲۰ دقیقه یخ استفاده نشود.

  • از ماساژ کمک بگیرید.

ماساژ پاها سبب افزایش گردش خون شده و به تحریک اعصاب و عضلات کمک می کند که می تواند عملکرد آن ها را بهبود دهد.

  • رژیم غذایی مناسب

سوء تغذیه بخصوص کمبود ویتامین ب می تواند سبب آسیب عصبی و در نهایت منجر به بی حسی اندام ها گردد. دریافت ویتامین ها و دیگر مواد مغذی کافی می توانند از التهاب و درد مزمنی که می تواند سبب بی حسی گردد؛ بکاهد.

  • ورزش کردن

در صورتی که ورزش مناسبی انجام ندهید سبب ضعف قلب و رگ های خونی می شود و توانایی آنها در پمپاژ خون به اندام های تحتانی کم می شود. فعالیت هایی مانند یوگا و … می توانند جریان خون را تقویت کرده و التهاب یا درد مزمن را کاهش دهند.

  • تنظیم خواب

مطالعات نشان می دهد در بسیاری از شرایط بی حس شدن کف پا با فقدان خواب کافی بدتر می شود. از این رو با تنظیم خواب می توانید به بهبود این مشکل کمک کنید.

  • استحمام نمک

قرار دادن پاها در نمک اپسوم ممکن است سبب تسکین علائم بی حسی پا شود. نمک اپسوم سرشار از منیزیم است که می تواند گردش خون را افزایش دهد. تصور بر این است که منیزیم می تواند در درمان بی حسی و سوزن سوزن شدن کمک کننده بوده و به طور بالقوه مانع از بروز دوباره آن شود.

  • استفاده از بریس ها

برای افرادی که به اعصاب آن ها فشار زیادی وارد می شود استفاده از برخی ابزارهای حمایتی و بریس ها می تواند به کاهش فشار و هر نوع درد و بی حسی بعدی کمک نماید. استفاده از کفش های طبی هم می تواند سودمند واقع شود.

در صورت تمایل برای اطلاع از درمان داغی کف پا با طب سنتی و درمان خانگی خارش کف پا روی لینک ها کلیک نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *