دسته ها
سه شنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۳

چطور جوش های ریز پیشانی را از بین ببریم؟

  • شیوا فهیمی
  • ۳ مرداد ۱۴۰۱
  • ۰

جوش های ریز پیشانی ممکن است به دلیل مشکلات در نقاط مختلف بدن یا حتی شوره سر ایجاد شود. در این مطلب با دلایل بروز این جوش ها و درمان های خانگی آن آشنا می شوید.

اغلب افراد جوش های ریز پیشانی را با آکنه مرتبط می دانند. با این وجود دلایل متعددی از جمله میلیا، درماتیت تماسی و … برای آن ها وجود دارد. با این مطلب همراه ما باشید تا درباره دلایل و درمان خانگی جوش های ریز پیشانی بیشتر بدانید.

دلایل و درمان خانگی جوش های ریز پیشانی

جوش های ریز پیشانی ممکن است به دلایل متعددی در نقاط مختلف بدن ایجاد شود از این رو نیاز است که به سلامت کل بدن اهمیت داده شود. اگرچه اغلب افراد از ظاهر و شکل این جوش ها احساس خوبی ندارند اما در اغلب مواد بی ضرر هستند. برخی جوش های زیرپوستی پیشانی را با آکنه مرتبط می دانند. با این وجود دلایلی مانند میلیا، درماتیت تماسی و فولیکولیت برای آن ها وجود دارد.

به طور معمول جوش های زیر پوستی پیشانی موضوع جدی نبوده و بسته به دلیل بروز آن، روش های درمانی مختلفی برای برطرف شدن آن ها وجود دارد. در ادامه با دلایل و درمان طبی و خانگی جوش های زیر پوستی آشنا می شوید.

دلایل بروز جوش های زیرپوستی پیشانی

هنگامی فرد دچار جوش زیرپوستی پیشانی می شود که غدد ریز زیر سطح پوست مسدود گردد. جوش یا آکنه اغلب در پیشانی بروز می کند ولی می تواند در بیشتر نقاط بدن هم ایجاد شود. تغییرات هورمونی، استرس و بهداشت نامناسب می توانند محرک های بروز جوش باشند.

این شرایط به هیچ وجه خطر جدی برای سلامتی محسوب نمی شود ولی سبب نازیبایی ظاهر افراد شده که حس ناخوشایندی را به همراه می آورد. آکنه مشکل پوستی مزمن می باشد که ممکن است موجب ضایعاتی مانند جوش های سر سفید، جوش های سر سیاه، جوش های کیستی، جوش های زیرپوستی و کورک گردد.

هر جای بدن ممکن است با آکنه مواجه شود ولی روی صورت، شانه ها، کمر، قفسه سینه و بازوها شایع تر می باشد. فرد ممکن است هنگامی ظاهر آکنه را مشاهده کند که غده های کوچک زیر سطح پوست مسدود شده اند. به این غده ها ؛ غده های سیوم اطلاق می شود که یک ماده روغنی به اسم سیوم تولید می کنند.

غده ها توسط سیوم زیادی، سلول های مرده پوست یا سلول های مرده پوست باکتریها مسدود می گردند. هنگامی که این موضوع روی می دهد، غده ها ممکن است ملتهب شده و یک جوش چرکی یا کورک به وجود می آید. عوامل مشخصی می توانند سبب افزایش میزان سیوم تولید شده توسط غده های چربی شوند.

این سیوم احتمال بروز آکنه و جوش را بالا می برند. از جمله دلایل بروز جوش های ریز پیشانی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تغییرات هورمونی: از آنجا که هنگام بلوغ سطح هورمون های بدن به طور چشمگیری تغییر می یابد، بروز آکنه و جوش های ریز شایع است.
  • استرس: بین استرس و جوش های ریز ارتباط وجود داشته ولی هنوز علت آن مشخص نشده است.
  • بهداشت: عدم شستشوی مو و صورت به طور منظم منجر به تشکیل رسوبات روغنی روی پیشانی و انسداد منافذ آن می گردد که سبب بروز آکنه پیشانی می شود.

  • داروها: برخی از انواع داروها می توانند به شکل یک عارضه جانبی سبب بروز جوش های ریز شوند. از جمله استروئیدها، داروهای ضد انعقاد، لیتیوم.
  • تحریک پوست: استفاده از مواد آرایشی روی پیشانی یا استفاده از کلاه و هد بند هم ممکن است سبب تحریک پیشانی شده و آکنه ایجاد کند. لمس مداوم پیشانی هم تحریک پوست را بیشتر کرده و در این قسمت آکنه بروز می کند.
  • محصولات مراقبت از مو: برخی محصولات مراقبت از مو مانند ژل، روغن ها یا وکس ها با بروز جوش پیشانی مرتبط هستند که به آن آکنه پماد گفته می شود.

شایان ذکر است دلایلی که ممکن است سبب بروز جوش روی پیشانی شوند، در هر فرد می تواند متفاوت باشد. از سایر دلایل می توان به شوره سر، غدد چربی بیش از اندازه فعال؛ موهای چرب اشاره کرد. در بیشتر افراد جوش پیشانی ناشی از شوره سر یا موی چرب بوده از این رو باید اطمینان یابید که شامپوی ضد شوره سر خوبی استفاده می کنید.

همچنین پیشانی در ناحیه T بسیار مستعد جوش زدن می باشد. این بخش ناحیه ای از صورت است که شامل پیشانی، بینی و چانه بوده و حاوی غدد چربی می باشد و توسط منافذ پوست ترشح چربی پوست صورت می دهد. هنگامی که چربی پوست به میزان زیادی ترشح شود، سبب مسدود شدن منافذ شده و در این منافذ رشد باکتری صورت گرفته و در نهایت جوش ایجاد می شود.

در ضمن تغییرات هورمونی دوران بارداری یا قاعدگی نیز می توانند در بروز جوش زیر پوستی پیشانی تاثیر بگذارند. به این موارد سیگار کشیدن، مصرف بیش از حد کافئین، رژیم غذایی نامناسب (مصرف زیاد شیرینی، مکمل های غذایی، غذای چرب و تند، )، اشتباهات مراقبت از پوست (مانند خوابیدن با آرایش صورت) را اضافه نمایید.

انواع جوش های زیر پوستی پیشانی

  • میلیا

میلیا که به اسم لکه های شیر نیز شناخته می شود کیست کوچک و شبیه جوش می باشد که هنگام تجمع سلول های مرده پوست در زیر پوست پیشانی بروز می کند. این نوع جوش تمایل دارد تا به شکل خوشه ای در صورت و به طور معمول اطراف چشم تشکیل شود ولی ممکن پیشانی را نیز درگیر کند.

از مشخصات میلیا می توان به شکل گنبدی، رنگ سفید یا زرد و ساختمان سفت و محکم آن اشاره نمود. این جوش در برخی افراد بدون دلیل خاصی بروز می کند. و ممکن است در برخی افراد به علت آسیب، تاول یا سوختگی ایجاد شود. در ضمن بروز میلیا در نوزادان تازه متولد شده هم شایع می باشد.

  • آکنه

آکنه می تواند سبب ایجاد لکه ها و جوش های زیر پوستی در هر ناحیه بدن از جمله پیشانی گردد. هنگامی که سلول های مرده پوست با چربی طبیعی آن ترکیب شوند منافذ پوست را بسته و سبب بروز آکنه می گردند. ممکن است جوش های زیر پوستی ناشی از آکنه مثل جوش های سر سفید کوچک، جوش های سر سیاه یا کیست ها بزرگتر دیده شوند.

  • درماتیت تماسی

این عارضه هم موقعی بروز می کند که پوست با ماده تحریک کننده ای تماس یابد. این ماده به سلول های پوست آسیب می رساند یا واکنش آلرژیک به وجود می آورد. این بیماری می تواند سبب قرمزی یا متورم شدن پوشت گردد و ممکن است جوش های زیر پوستی و لکه های قرمزی ایجاد کند. که ممکن است با سوزش یا خارش همراه شوند.

دلایل شایع بروز این عارضه تماس با انواع خاصی از محصولات مراقبت از پوست می باشد. در ضمن داروهایی که به طور مستقیم روی پوست استفاده می شود هم ممکن است واکنش هایی به همراه داشته باشند.

  • فولیکولیت

این مورد یک عفونت پوستی است که وقتی ایجاد می شود که فولیکول های آسیب دیده مو ورود باکتری به پوست را راحت نمایند. به این ترتیب فرد در بیشتر نواحی پوست از جمله پیشانی شاهد عفونت می شود. معمولا این لکه ها مشابه آکنه بوده و ممکن است در اطرافشان حلقه های قرمزی داشته باشند. در ضمن به لمس یا خارش هم ممکن است حساس شوند.

درمان های طبی و خانگی

جوش های زیر پوستی ریز پیشانی بسته به عامل ایجاد کننده می توانند از نظر ظاهری تفاوت داشته باشند. و به صورت سفید، قرمز ، نرم یا سفت بروز کنند. احتمال می رود این جوش ها منحصرا در پیشانی بروز نمایند یا در نواحی دیگر بدن هم ایجاد شوند. در برخی افراد جوش های پیشانی با خارش، سوزش و زخم همراه می شود.

درمان طبی

درمان جوش های ریز پیشانی بسته به شدت آن متفاوت است. بسیاری از افراد می توانند آن را با داروهای بدون نسخه درمان نمایند. انواع صابون، ژل، لوسیون و کرم برای درمان آکنه وجود دارد. البته عملکرد داروها در بین افراد مختلف، تفاوت دارد. ممکن است در فردی زود پاسخ دهد و در فرد دیگری عملکرد خوبی نداشته باشد.

از این رو استفاده از داروهای طبی خوب و رد محصولات نامناسب برای انتخاب بهترین درمان بین آن ها ضرورت دارد. افرادی که دارای پوست حساس هستند، ممکن است با کرم ها یا لوسیون ها جواب بهتری از درمان بگیرند. چنانچه پوست حساسی دارید، از محصولات حاوی رتینول خودداری کنید.

هنگام خرید کرم یا لوسیون به درصد مواد ضد آکنه آن توجه کرده و از درصدهای پایین بهره بگیرید. ممکن است طی چند هفته علائم فرد به طور کامل محو شود از این رو ادامه درمان برای بیمار ضروری است. در ضمن عوارض جانبی خفیف مانند تحریک پوست در مراحل ابتدایی درمان مسئله ای شایع بوده که بعد از چند روز رفع می شود.

در صورتی که فردی آکنه پیشانی شدیدی دارد احتمال نیاز به داروهای تجویزی از سوی پزشک بیشتر است.  پزشک متخصص با ارزیابی علائم بهترین روش درمانی را به فرد ارائه می دهد. داروهای تجویزی برای آکنه ممکن است شامل کورتیکو استروئیدها، آنتی بیوتیک، رتینوئید، ضد میکروب ها، و قرص های هورمونی ترکیبی باشند.

افراد دارای آکنه باید از فشار دادن و دستکاری جوش ها پرهیز کنند زیرا سبب افزایش خطر اسکار و عفونت می گردد.

درمان خانگی

افراد دارای جوش های زیرپوستی می توانند از درمان های خانگی برای رفع مواردی که آکنه پیشانی ملایم است، استفاده کنند. از جمله این درمان ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کمپرس گرم: این کمپرس را دوبار در روز استفاده کنید تا سبب حذف چربی اضافه و تسریع بهبود آکنه شود.
  • روغن تی تری: چند قطره از این روغن را با آب مخلوط کرده و به کمک گوش پاک کن یا پنبه آرایشی روی پیشانی بزنید.
  • آلوئه ورا: آلوئه ورا را به طور مستقیم روی پیشانی استفاده نمایید.
  • لیمو یا آب لیمو: با استفاده از پنبه چند قطره لیمو یا آب لیمو را به طور مستقیم روی پیشانی بمالید. در صورتی که پوست حساسی دارید از این گزینه صرف نظر کنید.

  • سرکه سیب: یک چهارم سرکه سیب تصفیه شده را با سه چهارم آب ترکیب نموده و به کمک پنبه روی پیشانی بزنید.
  • زینک: استفاده از روی یا زینک به طور خوراکی به عنوان یک مکمل می تواند سبب بهبود پوست شود.

در ضمن می توانید به کمک دستور ترکیبی زیر ماسک صورت تهیه و از آن بهره بگیرید.

دو تا سه قاشق چایخوری آلوئه ورا را با سه تا چهار قطره روغن تی تری ترکیب نموده و آن را روی صورت بزنید. اجازه دهید این ماسک یک شب تا صبح روی صورت باقی بماند. سپس آن را شستشو دهید. این کار را چند شب تکرار کنید تا آکنه و جوش ها درمان شوند.

جلوگیری از بروز جوش زیر پوستی پیشانی

بهترین راهکار برای جلوگیری از بروز جوش های زیر پوستی ریز پیشانی این است که یک استاندارد خوب بهداشت شخصی را حفظ کنید. در حالی که تشکیل برخی جوش های چرکی به ویژه در دوره بلوغ می تواند اجتناب ناپذیر باشد ولی شستشوی مرتب صورت به شما کمک می کند تا از خطر ابتلا به این بیماری پوستی کاسته شود.

از جمله راهکاری جلوگیری از جوش های زیر پوستی ریز پیشانی موارد زیر هستند:

  • از پوشیدن کلاه های اندازه سر یا هدبند یا هر نوع پوششی که روی پیشانی را در برگیرد خودداری نمایید.
  • از محصولات تحریک کننده پوست روی پیشانی استفاده نکنید.
  • قبل از خواب هر نوع آرایشی را پاک کنید
  • شستشوی بدن و صورت پس از هر نوع فعالیتی که سبب تشکیل عرق روی پیشانی گردد.
  • از اسکراب های پوستی برای پاکسازی عمیق پوست بهره بگیرید.
  • دوری از آفتاب زیاد
  • عدم لمس، فشار و دستکاری جوش های روی پیشانی

جمع بندی

بروز جوش های ریز و آکنه روی پیشانی برای افراد به ویژه در دوره بلوغ امر عادی می باشد. مواردی مانند استرس، بهداشت نامناسب، آرایش صورت، محصولات آرایشی مو و تحریک پوست همگی می توانند این عامل را تشدید کنند. افرادی که آکنه ملایمی دارند می توانند در خانه و به کمک استفاده از ژل ها، صابون ها، لوسیون و کرم ها درمان کنند. اما افرادی که آکنه شدیدی دارند باید به پزشک مراجعه تا در صورت لزوم داروهای موثر و قوی تر تجویز شود.

از این که تا پایان این مطلب همراه آرگا بودید از شما عزیزان سپاس گزاریم. و امیدواریم از مطالب ارائه شده نهایت استفاده را برده باشید. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با  مواد غذایی جوش آور ،  درمان طبیعی جوش صورت و درمان جوش روی شانه و پشت بدن  روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *