به طور کلی پروستات در نحوه باروری مردان تاثیر به سزایی قائل است و این می تواند به دلیل حفظ و نگهداری از مایع منی در درون آن باشد. گفتنی است که پروستات در انتقال و بهبود اسپرم ها از بیضه نقش پررنگی را ایفا کند که همچنین در کیسه مایع منی نیز قرار گرفته است. در ادامه این مطلب با ما همراه شوید تا با عارضه هایی که دچار این قسمت از عضو آقایان می شوند را به همراه درمان بزرگی پروستات مطالعه کنید.
آشنایی با علت و درمان بزرگی پروستات
غده پروستات در مجاورت نواحی پروستات قرار گرفته است، این در حالی است که مجرای ادراری آقایان به واسطه یک لوله طویل، ادرار را از داخل بدن به انتهای اندام تناسلی انتقال می دهد. در صورتی که غده پروستات بزرگ شود، به مراتب نیز فشار بیش از حدی به مجرای ادراری وارد می شود. آقایانی که بزرگ شدن این غده را به همراه باریکی مجرای ادرار به مراتب تجربه می کنند در کنترل ادرار نیز به مشکل بر می خورند.
همچنین این اختلال را می توان از شایع ترین مشکلات در مردان در نظر گرفت که بعد گذشت ۶۰ سالگی احتمال بروز در آن ها به مراتب افزایش می یابد.
علت افزایش سایز پروستات
این غده به طور معمول به شکل و سایز یک گردو است که در اطراف نواحی مجرای ادرار در بین رکتوم ها و استخوان بیرونی در زیر مثانه جای گرفته است. در روز های اولیه بزرگی پروستات، عضلات مثانه به مراتب ضخیم تر می شوند و انقباض بیش از حد در ادرار رخ می دهد که پس از آن در مجرای باریک ادرار به عبور برای خارج شدن می پردازد. در مواقع تشدید این بیماری به عضله مثانه فشار بیش از حدی وارد می شود که در نهایت فرد احساس نیاز دائم به ادرار پیدا می کند و در نهایت نیز در انجام آن هیچ اختیاری ندارد و به طور ناگهانی می تواند انجام گیرد.
علت افزایش سایز غده پروستات را می توان به دلیل بالا رفتن تعداد سلول های هایپرپلازیا معرفی کرد. در غیر این صورت دلیل دیگری برای بزرگ شدن غده پروستات در نظر گرفته نشده است و به طور کلی فاکتورهای متعددی در آن دخالت دارند که از جمله آن ها می توان به هورمون های مردانه که شامل آندروژن ها است، استروژن و رشد فردی و ارتباط های بین سلولی اشاره داشت.
گفتنی است که در زمان بزرگ شدن پرستات و باریکی مجرای ادرار، مثانه به راحتی نمی تواند عملکرد خود را انجام دهد که از این رو در نحوه انجام وظیفه خود به مشکل بر می خورد. در برخی از مواقع امکان دارد که ایجاد انسداد در مسیر ادرار به واسطه غده پروستات انجام گیرد که در نهایت ادرار را پس می زند و این می تواند سبب بروز عفونت و التهاب در مجاری ادرار به صورت پیوسته شود.
از عوارضی که این اختلال می تواند برای فرد در پی داشته باشد به بروز سنگ مثانه، دیورتیکولا و همچنین صدماتی به آن اشاره داشت. عدم اختیار در نگه داشتن ادرار نیز از دیگر مشکلاتی است که در پس عدم درمان بزرگی پروستات برای او به وجود می آید. گفتنی است که این وضعیت خیلی شدید و پیچیده است که از این رو باید نکاتی را در جهت درمان و بهبود در نظر داشته باشید.
روش های درمان
به طور کلی درمان این عارضه می تواند با مراقبت های شخصی انجام گیرد. در شرایطی که نشانه های این بیماری از طریق مراقبت های انجام گرفته از بین نرفت، امکان دارد به مصرف دارو و یا جراحی نیاز پیدا کنید. باید توجه داشت ک این بیماری به سن و سلامت عمومی بدن افراد وابسته است و این می تواند بر روند درمان نیز تاثیراتی به مراتب قائل شود.
-
بهبود کلی
به طور کلی در ابتدا می توان با تغییرات مثبتی که در سبک زندگی خود ایجاد می کنید به بهبود علائم این بیماری بپردازید. این می تواند شامل نکاتی به مانند رفتن به سرویس بهداشتی در صورتی که اساس نیاز فوری به ادرار داشتید و هیچگاه آن را در مثانه احتباس نکنید، همچنین در طی زمان های مشخص به سرویس بهداشتی بروید و اگر نیاز به آن را هم نداشتید باز هم این کار را انجام دهید، دارو های ضد انعقاد خون و آنتی هیستامین ها را بدون تجویز پزشک مصرف نکنید، چرا که این می توان در تخلیه ادرار تاثیرات منفی قائل شود، بعد از شام از خوردن نوشیدنی های الکلی اجتناب کنید، استرس خود را کاهش دهید، چرا که این می تواند در افزایش ادرار تاثیراتی قائل شود.
همچنین ورزش و فعالیت جسمی مکرر را در برنامه روزانه خود قرار دهید و برخی از تمرینات مرتبط با لگن را برای پیشگیری از بزرگ شدن پروستات آموزش ببینید. بدن خود را گرم نگه دارید و از قرار گرفتن در محیط های سرد به مراتب بپرهیزید.
-
دارو درمانی
در شرایطی که برای درمان بزرگی پروستات در سبک زندگی خود تغییراتی ایجاد کردید اما هیچکدام برایتان میسر واقع نشد، در این شرایط باید با مصرف دارو تحت نظر پزشک برای درمان اقدام کنید. به طور کلی قرص های متعددی در درمان این عارضه تاثیر گذار هستند که شامل مسدود کننده های آلفا ۱، کاهش دهنده هورمون و آنتی بیوتیک ها می باشند.
در رابطه با مسدود کننند های آلفا ۱ گفتنی می باشد که عضلات مثانه و پروستات را آرام تر می کنند و عملکرد های آن را به آرامی انجام می دهند تا ادرار در آن ها از جریان راحت تری برخوردار شود. نمونه هایی از این دارو شامل دوکسازوسین، پرازوسین، الفوزوسین، ترازوسین، تامسولوسین می باشد. گفتنی می باشد که این قرص ها شامل عارضه های جانبی به مانند کاهش فشار خون و انزال های معکوس هستند.
همچنین از قرص هایی که سبب کاهش سطح هورمون های تولید شده به واسطه این غده می شود را می توان شامل دوتاستراید و فیناستراید گروه بندی کرد. این داروها تا حد قابل توجهی سطح تستوسترون را کاهش می دهند و در برخی از مواقع کاهش این هورمون ها می تواند با کاهش سایز نیز همراه باشد که به مراتب جریان ادرار را بهبود می بخشد. ناتوانی جنسی و کاهش میل نیز از عارضه های جانبی این دسته از داروها به شمار می آید که به مراتب مایع منی را هم تحت تاثیر قرار می دهد.
برای درمان التهاب نیز از آنتی بیوتیک استفاده می کنند که به مراتب می تواند علائم بزرگی پروستات را از بین ببرد. از این رو می توانید آنتی بیوتیک هایی را که توسط باکتری به وجود نیامده اند را شناسایی کرد.
در شرایطی که بیمار در نحوه تخلیه ادرار بهبود یافت و اما از انقباضات متعدد مثانه به همراه تکرر ادرار و شب ادراری برخوردار بود باید از داروهایی به مانند تولترودین، ویسول، وزیکر، یوریناسین و اکسی بوتینین اشاره کرد. همچنین خشکی دهان و بروز یبوست از عارضه های جانبی این دسته از قرص ها به شمار می آید که برخی از افراد اختلالاتی را به مانند افزایش فشار چشم نیز تجربه خواهند کرد.
-
جراحی
در شرایطی که روش های دارویی برای درمان بزرگی پروستات تاثیر قائل نشد، می توانید از انواع جراحی ها استفاده کنید. برخی از این روش های تهاجمی نیستند و برخی دیگر از مقدار کمی تهاجمی برخوردار هستند که در کلینیک های پزشکی به صورت سرپایی و با ساده ترین روش انجام می شوند.
-
جراحی بسته پروستات
در این روش درمان بزرگی پروستات یک دستگاه لوله ای شکل را به داخل این غده می فرستند و سپس به کمک دوربین که در آن متصل است به مشاهده پروستات می پردازند. این روش را با کمک جریان های الکاریسیته انجام می دهند که در این حالت پزشک هر گونه خونریزی که در این محل رخ دهد را به کمک همین جریان الکتریسیته متوقف می کند.
پس از آن که عمل حذف و برداشتن بزرگی پروستات با موفقیت انجام شد، حفره ای در این محل ایجاد می شود که در نهایت ادرار را به آسانی از این محل عبور می دهد. این در حالتی است که عضله های تنگ شده در اطراف مثانه قرار گرفته و با کمک این روش جراحی و درمان بریده می گردند. در این حالت باید پزشک تمام سعی و تلاش خود را کند تا به این ناحیه آسیبی نزند تا بعد از جراحی بیمار در کنترل ادرار خود به مشکلاتی برخورد نکند.
-
استفاده از لیزر
در این روش درمان بزرگی پروستات با استفاده از لیزر این کار را انجام می دهند. در این روش پزشک با استفاده از یک لوله مخصوص که آن را از طریق ابتدای اندام تناسلی به مجرای ادراری وارد می کند، ادرار را به واسطه آن از مثانه به بیرون هدایت می کند. به طور کلی غده پروستات در این وضعیت به طور کلی مثانه را احاطه کرده است که از این رو با استفاده از لیزر از روش های مخصوص به انتقال انرژی در بافت هایی که بسیار تنگ شده اند، پرداخته می شود. این می تواند با تخریب بافت ها به باز شدن مسیر ادرار در مثانه بپردازد و همچنین برای انجام این روش درمان بزرگی پروستات از چندین روش لیزر استفاده می کنند که شامل لیزر فتوسلکتیو تبخیری پروستات، لیزر هولمیوم پروستات و هولمیوم انوکلیشن می باشد.
در این روش در ازای از بین بردن پروستات به طور کلی در بافت های ایجاد شده به کاهش فشار های وارد شده در پیشراه و آسان شدن عمل دفع ادرار می پردازند.
-
پروستانکومی
پروستانکومی را در اصطلاحی دیگر جراحی باز برای درمان بزرگی پروستات می نامند که اگر دیگر روش های موثر قائل نشوند، می توان از این طریق برش هایی که بر روی شکم ایجاد می شود، به درمان پرداخت. این روش درمان را زمانی انجام می دهند که غده پروستات بیش از حد بزرگ شده باشد و احتمال آسیب به مثانه به مراتب بسیار وجود دارد و همچنین در ادامه می تواند در بروز سنگ مثانه نیز تاثیر قائل شود. به طور کلی این روش درمان را با بیهوشی کامل انجام می دهند که به بستری شدن در بیمارستان نیاز پیدا خواهید کرد.
این روش درمان تا ماه ها و هفته ها بعد از عمل نیز در بهبود به طول می انجامد. از عوارض جانبی در این جراحی می توان به از دست دادن خون، بی اختیاری در ادرار، ایجاد اختلال در نعوظ و انزالی های رتروگرد اشاره کرد.
معرفی درمان های طبیعی
گفتنی می باشد که در رابطه با درمان بزرگی پرستات می توان از برخی روش های گیاهی و طبیعی استفاده کرد که طی مطالعات انجام شده برای بیماران تاثیرات به سزایی قائل شده است.
-
نخل های بادبزنی اره ای
به طور کلی با مصرف این گیاه دارویی می توان به درمان علائم ادرار پرداخت که به علت بزرگ شدن پروستات می باشد و این می تواند در درمان اختلال های ادراری و بیش فعالی مثانه نیز کمک بسیاری نماید. در رابطه با عوارض جانبی نیز گفتنی می باشد که فاقد آن ها است و در طی طولانی مدت با خیال راحت می توان از آن استفاده کنید.
-
ریشه گزنه
طی مطالعاتی که در ژاپن بر روی این گیاه انجام شد؛ چنین مشخص شد که ریشه گزنه از ترکیبات فعالی به ماند هیدروفوبیک به مانند استروئید برخوردار است که در نهایت می تواند به مهار بافت غشای پروستات ها منجر شود و همچنین در ادامه رشد سلول های پروستات را تحت تاثیر قرار دهد.
-
روغن دانه کدو تنبل
همچنین در ادامه تحقیقات برای درمان بزرگی پروستات به صورت گیاهی چنین مشخص شد که دانه کدو در طی سه ماه می تواند علائم این اختلال را تا حد قابل توجهی کاهش دهد.
نشانه های ابتلا به آن
همچنین از نشانه های بروز این بیماری می توان به موارد زیر اشاره داشت اما به طور کلی می توان چین بیان کرد که تکرر ادرار در طی شب از علائم اولیه است که برای پیش گرفتن رند درمان بزرگی پروستات باید به آن توجه داشته باشید.
- برخورداری از جریان آهسته و ضعیف ادرار
- احساس تخلیه نشدن کامل مثانه
- سختی در شروع ادرار
- احساس نیاز فوری به ادرار
- تکرر اداری که در طی شب و در خواب
- شروع و توقف جریان ادرار
- احساس نیاز به وارد کردن فشار برای ادرار
- ادرار به صورت قطره قطره
کاهش ریسک ابتلا به بزرگی پروستات با مواد غذایی
داشتن رژیم غذایی مناسب و غنی از آنتی اکسیدان نقش مهمی در جلوگیری از ابتلا به پروستات بزرگ و یا کاهش التهاب پروستات ایفا می کند که مواد غذایی مناسب عبارتند از :
گوشت ماهی :
همانطور که می دانید ماهی غنی از چربی های مفید مانند امگا ۳ می باشد و این اسید چرب نقش مهمی در کاهش التهاب بدن دارد از این رو، به منظور کاهش ریسک پروستات بزرگ از ماهی هایی مانند سالمون، قرل آلا و ساردین استفاده نمایید.
گوجه فرنگی :
گوجه دارای آنتی اکسیدانی به نام لیکوپن می باشد که در حفظ و سلامتی غده پروستات مفید می باشد و بهتر است به صورت پخته آن را استفاده کنید.
بری های خوراکی :
استفاده از بری ها به دلیل اینکه دارای مقادیر فراوانی آنتی اکسیدان هستند به منظور جلوگیری از انواع بیماری مناسب می باشد مانند : توت فرنگی، تمشک و توت سیاه
کلم ها :
انواع کلم ها مانند : کلم سفید، کلم بروکلی، گل کلم و … نقش مهمی در حفظ سلامت پروستات ایفا می کند زیرا دارای ماده ی ضد سرطان به نام سولفورافان می باشد.
هندوانه :
این مییوه خوشمزه نیز مانند گوجه فرنگی حاوی لیکوپن می باشد از این مصرف آن به منطور پیشگیری از این مشکل مفید است.
آجیل ها :
آجیل ها به دلیل اینکه دارای ماده ای به نام روی هستند در پیشگیری از ابتلا به سرطان پروستات مناسب هستند که در آجیل ماده روی به مقدار فراوانی وجود دارد از این رو، در برنامه غذایی تان می توانید از مغز گرو، بادام و دانه کنجد استفاده نمایید.
و در پایان این مطلب در معرفی روش های درمان بزرگی پروستات گفتنی می باشد که اگر مطالعه این مطلب آرگا برایتان مفید واقع گشت، پیشنهاد می کنیم با کلیک به روی دیگر مطالب مرتبط همانند درمان مثانه عصبی و سوزش ادرار در زنان باری دیگر با ما همراه شده و علاوه بر همراهی و حمایت از این سایت به افزایش اطلاعات خود در این روابط بپردازید.
منبع : آرگا