به طور کلی نالتروکسان از دسته دارو های ضد مخدر خواهد بود که در فرم های مختلفی مانند قرص و ایمپلنت نیز عرضه می شود و عمد ذه کاربرد آن در جلوگیری از اثر لذت بخشی مواد افیونی و الکل درون مغز است. امروزه از این دارو برای درمان و ترک الکل و مواد افیونی مانند ترک هروئین، ترک تریاک و ترک مرفین استفاده خواهد شد.
آشنایی با خصوصیات داروی نالتروکسان
بهتر است بدانید که در واقع نالتروکسان دارویی است که اغلب برای ترک الکل و مواد افیونی مورد استفاده قرار می گیرد و با تایید سازمان غذا و داروی آمریکا به عنوان یک داروی مکمل به جهت درمان اعتیاد استفاده خواهد شد. در واقع وابستگی جسمانی به الکل و مواد اعتیاد آور از جمله تریاک و هروئید در زمان مصرف این دارو باعث بروز عوارض شدیدی مانند حالت تهوع و استفراغ در مصرف کننده خواهد شد.
به همین خاطر بیمار نباید هیچ وابستگی به مواد اعتیادآور داشته باشد و به همین خاطر ضروری است که پیش از مصرف مراحل سم زدایی به اتمام برسد. توجه داشته باشید که نالتروکسان نوعی داروی ضد مخدر است که اغلب توسط پزشک متخصص ترک اعتیاد برای بیماران تجویز خواهد شد.
این دارو متعلق به گروه داروهای موسوم به آنتاگونیست های مخدر است و اثرات هروئین و سایر داروهای افیونی را در بدن مسدود خواهد کرد. نالتروکسان در دارو درمانی با هدف جایگزین کردن یک داروی اعتیاد آور با داروی تجویزی به کار برده می شود و معمولا ترک اعتیاد با روش دارو درمانی به تثبیت زندگی بیماران و کاهش عوارض جسمی و روحی نشای گپر از مصرف مواد مخدر کمک شایانی خواهد کرد.
انواع نالتروکسان:
توجه داشته باشید داروی نالتروکسان معمولا به سه شکل قرص، آمپول و ایمپلنت تولید می شود که در ادامه به بیان خصوصیات هر کدام از آن ها پرداخته ایم:
-
قرص:
نالتروکسان در زمانی که فرد بستری شده است استفاده خواهد شد. همچنین در حالت معمول بیمار روزانه یک عدد قرص را از طریق دهان مصرف می کند. با وجود اینکه نوع قرصی این دارو از سایر اشکال پرکاربرد تر است اما چون باید در یک زمان مشخص و به صورت روزانه مصرف شود کمی کار را با مشکل مواجه کرد. در مواقعی که فرد مصرف دارو را فراموش کند احتمالا عوارض مصرف مواد مخدر باز خواهد گشت.
-
آمپول:
استفاده از آمپول نالتروکسان برای ترک اعتیاد رایج است و بسیاری از مراکز ترک اعتیاد آن را تجویز خواهند کرد. این آمپول که با نام تجاری ویویترول شناخته می شود به صورت ماهیانه در عصله تزریق شده و عوارض جانبی خاصی نخواهد داشت. البته مواردی که جای تزریق امپول درد می کند یا پوست محل تزریق قرمز شده طبیعی هستند و پس از گذشت چندین روز رفع می شوند.
-
ایمپلنت:
بهتر است بدانید جدید ترین روش مصرف این دارو استفاده از ایمپلنت آن است که در حال حاضر در اغلب کلینیک ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد. برای استفاده از ایمپلنت معمولا ابتدا پوست جراحی و سپس اسمپلنت کوچکی را درون آن قرار می دهند و دارو به آرامی طی ۲ ال ۶ ماه درون بدن فرد بیمار آزاد خواهد شد.
از خصوصیات این روش می توان به استفاده طولانی مدت از دارو بدون یادآوری روزانه اشاره کرد و همچنین روزانه میزان معینی از دارو وارد بدن خواهد شد.
موارد و دستورالعمل مصرف دارو:
معمولا بیمارانی که سم زدایی سریع مواد مخدر مانند هروئین و شیره را پشت سر گذاشته اند به خاطر مصرف قرص نالتروکسان دیگر نشئگی و سرخوشی ناشی از مصرف مواد مخدر را تجربه نخواهند کرد و به همین خاطر انتظار می رود که از عود اعتیاد جلوگیری شود.
مصرف این دارو، درمانی تجربی در دوران ترک سریع مواد مخدر به شمار خواهد آمد.
توجه داشته باشید که این دارو معمولا از طریق دهان همراه با غذا و یا به صورت جداگانه معمولا در دوز های ۵۰ میلی گرمی و یک مرتبه در روز یا بر اساس دستور مصرف شود.
مزیت های مصرف نالتروکسان:
همانطور که متوجه شدید نالتروکسان برای بیماران دچار وابستگی به الکل تجویز خواهد شد. مزیت های مصرف داروی ضد مخدر با جلسات روان درمانی برای بیماران مبتلا به الکلسیم شامل موارد فوق خواهد بود:
- کاهش مقدار مصرف الکل
- کاهش ولع و میل غیر قابل کنترل به مصرف الکل
- کمک به پاک ماندن و خودداری از نوشیدن مشروبات الکلی
- کاهش اثر های پاداش مصرف الکل
- چنانچه بیمار الکل مصرف کند نالتروکسان تمایل او را برای مصرف مقدار بیشتر الکل ها کاهش خواهد داد.
چنانچه بیمار در دوره درمان با این دارو همچنان الکل مصرف کند اثرات الکل را احساس می کند و بنابراین قدرت قضاوت، هماهنگی و توانایی فرد در انجام دادن وظایفی مانند رانندگی و کار با ماشین آلات تحت تاثیر الکل مختل خواهد شد.
اختلال دارویی با نالتروکسان:
به طور کلی عوارض ناشی از مصرف همزمان نالتروکسان و داروهای دیگر مانند داروهای بدون نسخه و تجویزی می تواند غیر قابل پیش بینی و خطرناک باشد. برای مثال مصرف همزمان داروهای ضد مخدر و مسکن های مخدر باعث می شود تا نالتروکسان مانع از اثرگذاری داروی مسکن شود.
چنانچه این دارو به بیمار در حال درمان با داروی مسکن مخدر داده شود و یا بر عکس آن مسکن مخدر به بیمار در حال درمان با نالتروکسان داده شود لازم است تا موضوع به کادر پزشکی اطلاع داده شود تا پزشک نوع دیگری از مسکن را تجویز نماید.
عوارض جانبی مصرف دارو:
به صراحت می توان گغت که عوارض جانبی مصرف این ضد مخدر بسیار انگشت شمار است و این عوارض اغلب چندین روز پس از مصرف دارو برطرف خواهند شد. در ادامه شایع ترین و مهم ترین عوارض جانبی مصرف این دارو را شرح داده ایم:
- خستگی بیش از حد
- اختلالات خواب
- سردرد های مزمن
- اضطراب
- حالب تهوع
- دل درد و دل پیچه
- درد های عضلانی و مفصلی
- استفراغ
- حالت تهوع شدید
همچنین در ادامه سایر عوارض نه چندان شایع را بیان کرده ایم:
- بی اشتهایی
- پرانرژی شدن غیرعادی
- افسردگی و یبوست
- تشنگی بیش از حد
- سرگیجه
- راش پوستی
- کاهش میل جنسی
- تاخیر در انزال
- لرز
در برخی مواقع نالتروکسان ممکن است هماهنگی و یا هوشیاری ذهنی را مختل کند و چنانچه متوجه شدید که تحت تاثیر دارو قرار دارید، بهتر است از رانندگی و کار کردن با ماشین آلات صنعتی خودداری نمایید.
همچنین در ادامه پیشنهاد می شود که با کلیک بر روی لینک های مقابل با مطالب قرص دی سولفیرام و همچنین قرص ترامادول نیز آشنا شوید.
منبع : آرگا