بر اساس حفاری ها و مطالعات باستان شناسان مشخص شده که شروع هنر عطر سازی از مصر و بین النهرین بوده است. در آن دوران، انسان ها برای تولید رایحه خوش از سوزاندن گیاهان و مواد معطر استفاده می کردند. طبق تحقیقات باستان شناسان و محققان تاریخچه تولید عطر در این دو ناحیه حدودا به ۵۰۰۰ سال قبل بر می گردد.
قدیمی ترین رایحه ای که در گذشته وجود داشته از سوزاندن چوب بدست می آمد که توسط انسان های ناندرتال کشف شد.
طبق شواهد و متون تاریخی اولین شیمی دان دنیا زنی به نام تاپوتی بوده که طبق لوحه های باستانی خط میخی در هزاره دوم قبل از میلاد در بین النهرین ساکن بوده است. او اولین عطرساز ثبت شده تاریخ است که با ترکیب و تقطیر گل ها، روغن ها و سایر مواد معطر چیزی شبیه به عطرهای امروزی تولید نموده است.
پس از مصری ها یونانی ها بودند که اولین عطر مایع برای بدن را با استفاده از پودر کردن مواد خوشبو و ترکیب آنها با روغن تولید می کردند. آن ها با له کردن گیاهان معطر، صمغ ها و دیگر گیاهان، و با مخلوط کردن آن ها با انواع روغن ها، روشی تازه ای برای درست کردن عطرها پیدا کردند تا بتوانند به صورت روزانه از آن ها استفاده کنند.
اما تاریخچه عطر در ایران بر می گردد به دوران ابن سینا که اولین عطر ایرانی در محوطه باستانی سیلک، تُنگ هایی کوچک از جنس مرمر کشف کرد که مخصوص نگهداری عطر بودند. ابن سینا پزشک و دانشمند بزرگ ایرانی مبتکر روش تقطیر بود، وی روش عصاره گیری از گل ها با استفاده
از تقطیر را که امروزه به طور معمول در جهان مورد استفاده است را برای اولین بار مورد کشف کرد. اولین تجربه عطرسازی ابن سینا استفاده از گل رز بوده است.
و در آخر هنر عطر سازی به صورت مدرن از اواخر قرن ۱۹ میلادی آغاز شد و در اواسط قرن بیستم شرکت های مختلفی تاسیس شدند و عطرهای فراوانی با انواع بو سالانه روانه بازار می شدند که این روند تا به امروز همچنان ادامه دارد.
انواع مختف عطر و ادکلن
انواع مختفی از عطر و ادکلن در بازار وجود دارد که آن ها را با پرفیوم، ادوپرفیوم، ادو تویلت، ادکلن، اوفرش نام گذاری کرده اند.
پرفیوم: این نوع عطر دارای ۲۰ تا ۴۰ درصد اسانس روغنی است که ماندگاری و دوام بالایی دارد.
ادوپرفیوم: در ادوپرفیوم ها ۱۰ تا ۱۵ درصد اسانس روغنی وجود دارد که ماندگاری بالایی دارد اما از پرفیوم ها کمتر است.
ادو تویلت: میزان اسانس به کار رفته در این نوع عطر ۶ تا ۱۴ درصد است که ماندگاری کمتری نسبت به دو نوع دیگر دارد اما در صورت اسپری کردن ادوتویلت بر روی مچ دست و ناحیه های دارای نبض مانند گردن می توانید ماندگاری این گونه عطرها را افزایش دهید.
ادکلن: میزان خلوص در این نوع عطر ۱ تا ۵ درصد است که در رده چهارم عطر ها قرار دارد و سبب می شود تا ماندگاری کمتری داشته باشند.
اوفرش: اوفرش ها دارای ۳ درصد اسانس روغنی هستند که در رده آخر قرار می گیرند، پس ماندگاری کمی دارد و میزان مصرف بیشتری در طول روز دارند.
انواع رایحه عطر و ادکلن
به طور کلی انواع مختلفی از رایحه ها و گروه های بویایی عطر ها وجود دارد که شامل گل فام، میوه ای، مرکباتی، آبزی، چوبی، شرقی و ادویه ای می شود.
گل فام: این دسته شامل روایح مختلف گل ها می شود مانند رایحه گل رز، یاسمن، صد تومانی و… که معمولا در دسته عطر های گرم و شیرین قرار می گیرد.
میوه ای: روایح میوه های مختلف از سیب و گرفته تا آناناس در این دسته قرار دارند. این نوع رایحه ها معمولا در دسته عطرهای تلخ یا شیرین و خنک قرار می گیرند.
مرکباتی: روایح متفاوت مانند پرتقال و لیموشیرین در این دسته هستند که معمولا در گروه عطر های ترش و خنک قرار می گیرند.
آبزی: روایح آب دریا، اقیانوس و گیاهان سبز انواع مختلفی از دسته آبزی هستند. معمولا عطرهای آبزی، در گروه عطرهای خنک قرار می گیرند.
چوبی: انواع رایحه چوبی، دودی و چرمی از این دسته هستند که در اکثر مواقع در گروه عطرهای تلخ و گرم یا خنک قرار می گیرند.
شرقی: رایحه مشک، عنبر، عود و ادویه های شرقی در این دسته گروه بویایی قرار دارد که در گروه عطر های شیرین و گرم قرار می گیرد.
ادویه ای: روایح ادویه های مختلف از فلفل ها و زعفران گرفته تا هل و دارچین در این دسته وجود دارد. معمولا عطرهای ادویه ای، در گروه عطرهای شیرین و گرم قرار می گیرند.
اکثر افراد اشتباها بر این باورند که هدیه دادن عطر باعث دوری و جدایی می شود اما در واقع یکی از بهترین و پر طرفدار ترین هدایای جهان، عطر ها می باشند.
استفاده از عطر به عنوان هدیه می تواند یکی از ماندگار ترین ها باشد چرا که ممکن است یک نفر با استشمام رایحه عطر در یک لحظه متحول شود و یا با حس دلنشینی که آن رایحه انتقال می دهد به صورت دائم و مکرر از آن استفاده کند.
علاوه بر تمامی مزیت های گفته شده در خصوص هدیه دادن عطر باید به این نکته توجه کرد که با وجود انواع مختلف عطر با قیمت های متنوعی که دارد گزینه مناسبی است و بسیاری از دغدغه ها را کاهش می دهد.
همچنین عطر هدیه بی نظیری برای تمام سنین و مناسبت های مختلف از جمله تولد ها، ولنتاین، روز مادر، روز پدر، سالگرد ازدواج و…. می باشد.
همانطور که در ابتدا گفته شد اولین رایحه از سوزاندن چوب و گیاهان معطر به وجود آمد که از آن برای معطر کرد محیط اطراف استفاده می شد.
نام دیگر عود داربوی است، که در اوستا وهوکرته (Vohukereta) و در پهلوی هوکرت (Hukart) نامیده می شود.
عود تکه چوبی است که از درختی خاص در جزایر هند و چین بریده شده، و در زمانی که آن را می سوزانند دودی خوشبو از آن حاصل میشود.
عودهایی که امروزه در بازار وجود دارند، از چوب درخت خاصی نیستند بلکه حاصل فرآوری گیاهان معطر و صمغ های عطری و اسانس های شیمیایی تولید می شوند.
عودها اگر طبیعی باشند، از چوب های خام، علف های خرد یا پودر شده تهیه می شوند یا حتی به شکل مایع از روغن های گیاهان هستند.
در گذشته به طور سنتی از صمغ و کندر و چوب های خوشبو مثل چوب صندل، شاخه های ماسالا، چوب خیزران، پوست درختان، دانه ها، ریشه ها، علف ها و گل ها ساخته می شد که مشهورترین آن ها کندر و صمغ بود.
علاوه بر این تعدادی از گیاهان دارویی نیز برای بوی خوش مورد استفاده قرار می گرفتند که در دو دسته جای داشتند؛ دسته اول به طور طبیعی معطر بوده که به عنوان مثال می توان گل نرگس، لیمو و مرزنجوش را نام برد. دسته دوم حتماً باید فرآوری می شدند و به صورت عود دربیایند که مشک و عنبر از آن دسته بودند.
عود در جهان
برای اولین بار عود در معابد چین و هند کشف شد که در مراسم های مذهبی از آن استفاده می کردند و درست کردن آن را یک هنر مذهبی می دانستند.
بودائیان اعتقاد داشتند که عود ارواح پلید و انرژی های منفی اطراف را از بین می برد.
در طب آیوراودا به عود وسیله ای معجزه گر می گفتند.
ژاپنی ها نیز در آیین های شیتو عود را به عنوان عطری مذهبی مورد استفاده قرار می دادند.
یونانی ها از عود برای خوشبو کردن هوا و آروماتراپی استفاده می کردند و طبق تحقیقات باستان شناسان از قبل از میلاد مسیح استفاده از عود در مصر رایج بوده است.
ایرانیان نیز از گذشته های دور تا به امروز عود را برای خوشبو کردن و ضد عفونی کردن هوای اطراف می سوزاندن و یا با آن بخور می کردند.
فروشگاه اینترنتی عطرپارسه
فروشگاه عطرپارسه ارائه دهنده انواع عطر و ادکلن ، عودهای دست ساز و شرکتی و انواع اسپری بدن و جاعودی می باشد که به صورت آنلاین کار می کند و با مراجعه به وب سایت آن می توانید با مشاهده ویژگی های هر محصول، عطر و ادکلن مورد نظرتان را سفارش دهید و درب منزل تحویل بگیرید.
برای مشاهده وب سایت فروشگاه عطر پارسه به آدرس اینترنتی www.atrparse.com مراجعه کنید.
منبع : آرگا