رژیم غذایی رایگان عبارت وسوسهبرانگیزی است! اینکه بدون پرداخت هزینهای بتوانیم از یک رژیم غذایی خوب برای کاهش یا افزایش وزن بهرهمند شویم برای هرکسی جذاب است! اما آیا در دنیایی که هیچچیزی را بهطور رایگان عرضه نمیکنند، میتوان به «رژیم غذایی رایگان» اطمینان کرد؟ در این مطلب شما را با مسائل مربوط به چنین رژیمهایی بیشتر آشنا میکنیم.
آشنایی با ماهیت رژیمهای غذایی رایگان
رژیمهای غذایی رایگان معمولاً فرد را به خوردن یک سری از مواد غذایی مشخص، کمکالری و سیرکننده ترغیب میکنند. این در حالی است که بهترین رژیم غذایی، رژیمی است که متناسب با سن، جنس، وزن و سوابق پزشکی متقاضی تهیه شده باشد. متأسفانه اغلب رژیمهای غذایی رایگان که با تبلیغات گسترده در اینترنت یافت میشوند، صرفاً جنبه جذب مخاطب داشته و استفاده از آنها میتواند خطراتی هم به همراه داشته باشد.
درواقع به همین دلیل این رژیمها را میتوان جزو رژیمهای خودسرانه نیز دستهبندی کرد؛ یعنی سوابق فرد توسط پزشک متخصص تغذیه بررسی نمیشود و متقاضی بهصورت خودسرانه از یک سری قواعد کلی در رژیم غذایی که با توجه به شرایط جسمی او طراحی نشده، پیروی میکند.
نکته دیگر این است که این رژیمها دوره زمانی مشخصی نیز ندارند، بنابراین فردی ممکن است یک ماه و فرد دیگری چندین ماه از این رژیمها پیروی کنند که در نهایت عواقب جبرانناپذیری برای سلامتی دارد.
معمولاً اغلب رژیمهای غذایی رایگان پایه علمی و تخصصی ندارند؛ زیرا در تجویز و ارائه این رژیمها به شرایط جسمی، جنسیت، ویژگیهای بدنی، سن، بیماریها، میزان اضافه وزن و… هیچ توجهی نشده است. بهطور مثال برخی از این رژیمهای غذایی رایگان میتوانند شما را به خوردن سبزیها در طول یک دوره یکماهه ترغیب کنند. با پیروی از این رژیمها شاید در هفتههای اول احساس کنید که وزن شما کاهشیافته؛ اما متأسفانه این کاهش وزن به دلیل چربیسوزی نبوده و عضلات شما در حال تحلیل رفتن هستند. به همین دلیل است که پس از مدتی با عوارض جدی ناشی از چنین رژیمهایی مواجه خواهید شد. بنابراین از نظر علمی و پزشکی بهتر است بههیچعنوان از رژیمهای غذایی رایگان و سایر رژیمهای خودسرانه استفاده نکنید.
چرا نمیتوان به رژیمهای غذایی رایگان اعتماد کرد؟
همانطور که گفته شد رژیمهای غذایی رایگان تحت نظر هیچ پزشک متخصصی طراحی نشدهاند؛ زیرا پزشکان متخصص تغذیه بههیچعنوان بدون توجه به شرایط فرد، برای یک جمع کلی رژیمی یکسان ارائه نمیدهند؛ بهعنوانمثال موسسه لیمومی که در حوزه رژیم لاغری، رژیم چاقی، تغذیه دوران بارداری و… فعال است، برای هر فرد متقاضی دریافت رژیم لاغری یا رژیم چاقی، ابتدا سوابق پزشکی فرد را بررسی کرده و سپس با در نظر گرفتن سن، جنس، وضعیت بدنی فرد متقاضی، بهترین رژیم غذایی را ارائه میکند.
درحالیکه رژیمهای غذایی رایگان بدون بررسی اقدام به ارائه رژیم میکنند، بنابراین این رژیمها هیچگونه پایه علمی ندارند. به همین دلیل است که استفاده از رژیمهای غذایی رایگان میتواند عوارض جبرانناپذیری را به همراه داشته باشد. درصورتیکه وسوسه شدهاید که از این رژیمها استفاده کنید، بهتر است ابتدا با عوارض ناشی از آنها بهطور کامل آشنا شوید:
- مشکلات گوارشی: یکی از خطرناکترین عوارض رژیمهای غذایی رایگان، بروز مشکلات جدی در دستگاه گوارش است. کم شدن کربوهیدرات مصرفی بهصورت ناگهانی در این رژیمها، میتواند به معنای حذف منابع فیبر نیز باشد؛ زیرا بسیاری از مواد غذایی حاوی کربوهیدرات منبع غنی فیبر نیز هستند. محدودیت فیبر ناشی از عدم مصرف این مواد غذایی معمولاً منجر به بروز یبوست، اسهال، زخم معده و… میشود.
- اختلال در عملکرد هورمونهای بدن: دریافت کربوهیدرات زیاد یکی از علل اصلی اضافه وزن است؛ اما کم کردن ناگهانی آن نیز میتواند منجر به آسیبهای جدی شود. ازآنجاییکه بسیاری از هورمونهای بدن برای حفظ تعادل خود به کربوهیدرات نیاز دارند، محدود کردن آن در رژیمهای غذایی رایگان، میتواند منجر به اختلال در ترشح و تولید برخی از هورمونهای بدن شود.
- آسیبدیدگی جدی پوست و مو: محدود کردن مواد غذایی مصرفی مانند حذف یکباره برنج، نان، غلات و… بدون توجه به نیاز بدن شما، میتواند منجر به کاهش شدید ویتامینها و مواد مغذی مورد نیاز بدن شود؛ بنابراین در صورت پیروی از این رژیمها احتمال مواجهشدن با ریزش مو، شکننده شدن مو، چینوچروکهای پوستی، سیاه شدن و گود افتادن زیر چشمها، خشکی پوست و… بسیار زیاد خواهد بود.
- کاهش شدید انرژی: بدن برای تولید انرژی کافی نیاز به دریافت مواد مغذی و فیبر دارد. درصورتیکه میزان مواد مغذی و فیبر دریافتی بدن بهصورت ناگهانی کاهش پیدا کند. احتمال افت سطح انرژی بسیار بالا است؛ زیرا معمولاً پزشکان متخصص تغذیه برای تأمین انرژی لازم بدن، با یک روش اصولی فیبر دریافتی را تأمین میکنند تا اشتهای فرد کم شده و احساس سیری طولانیمدتتری داشته باشد.
- بازگشت وزن: ازآنجاییکه رژیمهای غذایی رایگان هیچ پایه و اساس علمی و پزشکی ندارند، مدتزمان دوره رژیم نیز براساس هیچ معیار علمی تعیین نشده است؛ بنابراین ممکن است فرد در اواسط دوره رژیم را رها کرده یا بیش از مدت لازم آن را ادامه دهد. در هر دو صورت امکان بازگشت وزن پس از اتمام دوره رژیم وجود دارد.
- عضله سوزی: همچنین رژیمهای غذایی رایگان معمولاً در مدتزمان بسیار کوتاه منجر به کاهش وزن میشوند. این موضوع به معنای تحلیل عضلات در طول رژیم است؛ زیرا چربی سوزی در یک مدت بسیار کم امکانپذیر نیست و بهاحتمال بسیار زیاد دلیل کاهش وزن تحلیل رفتن عضلات بدن است.
- اختلال عصبی: با توجه به غیراصولی بودن این رژیمها، فرد دائماً احساس خستگی و گرسنگی خواهد داشت؛ بنابراین میزان انرژی او بهشدت افت کرده و در سیستم عصبی او نیز اختلال ایجاد میشود.
در پایان توصیه میشود اگر میخواهید برای کاهش وزن و لاغری یا حتی تناسب اندام خود اقدامی انجام دهید، از رژیمهای غذایی موسسات معتبری نظیر لیمومی بهرهمند شوید. متخصصان تغذیه لیمومی با در نظر گرفتن شرایط سلامتی شما، بهترین رژیم را بر پایه اصول تغذیه به شما ارائه میکنند. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با ورود به لینک زیر، از نظر متخصصان تغذیه و لاغری لیمومی بهرهمند شوید.
منبع : آرگا