به طور کلی دانه های گیاه خردل به خاطر داشتن خواص بی شمار از حدود پنج هزارسال پیش مورد استفاده انسان ها قرار می گرفته است. در واقع دانه های این گیاه حاوی کالری پایین و دارای ارزش تغذیه ای بالایی هستند که خواص آنتی باکتریال و ضد عفونی کننده فوق العاده ای را در خود جای داده اند.
آشنایی با خواص دانه خردل
بهتر است بدانید که خردل نوعی سبزی چلیپایی پرکاربر محسوب می شود که مانند برخی از سبزیجات مثل کلم بروکلی و کلم برگ به خانواده کلمیان تعلق خواهد داشت. در واقع خردل بومی نقاط معتدل اروپا بوده که یکی از اولین محصولات زراعی کشت شده در این منطقه به شمار می آید. هزاران سال است که خردل در مناطق مختلفی اعم از شمال آفریقا، اروپا و آسیا کشت می شده و امروزه در یونان و روم باستان نیز محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
همچنین خردل به عنوان محصولی مهم و پرکاربرد تا دهه ها در مناطق آمریکای شمالی به ویژه ایالات کالیفرنیا و مونتانا کشت می شد و پس از مدتی نیز در مناطق بالایی ایالت های غرب میانه ی آمریکا نیز گسترش یافته است. در حال حاضر خردل در بیش از ۲۱ کشور مختلف کشت می شود که بیشترین تولید آن مربوط به کشور های اتحادیه اروپا، نپال، اوکراین، کانادا و هندوستان خواهد بود.
با توجه به طعم ویژه و خواص درمانی که دانه خردل دارد استفاده از آن رواج پیدا کرده و سالانه صد های هزار تن خردل در جهان مصرف خواهد شد. به صراحت می توان گفت که خردل واریته های زیادی را شامل می شود که سه واریته خردل سفید، خردل سیاه و خردل قهوه ای از بقیه معروف تر هستند و معمولا از ساقه، دانه و برگ های آن استفاده خواهد شد.
خردل سفید یا همان خردل زرد طعم ملایم تری داشته و عمدتا در تهیه سس خردل معمولی از آن استفاده می شود. خردل سیاه نیز معمولا به خاطر عطر و طعم تندی که دارد شناخته می شود. خردل قهوه ای نیز طعم تیزی دارد و معمولا از آن در تهیه خردل دیژون یعنی نوع چاشنی خردل فرانسوی استفاده خواهد شد.
تاثیر دانه خردل برای سلامتی:
توجه داشته باشید که اجزا و سایرمواد مغذی موجود در قسمت های خردل مانند دانه ها، برگ ها و روغن آن در مجموع مقدار زیادی از خواص سلامتی را با عطر و طعم منحصر به فرد ارائه خواهند داد که در ادامه به بیان برخی از آن ها پرداخته ایم:
-
درمان علائم پسوریازیس:
دانه های خردل معمولا در درمان پسوریازیس که نوعی اختلال خود ایمنی التهابی مزمن در پوست محسوب می شود بسیار کمک کننده خواهد بود. به طور کلی مطالعات انجام شده توسط یک تیم از محققان چینی نشان داده که از اثربخشی این دانه ها به عنوان یک عامل ضدالتهابی و بخشی از درمان های پسوریازیس در آینده به صورت علمی استفاده خواهد شد.
همچنین با توجه به این مطالعه استفاده از دانه های خردل فعالیت آنزیم های مفید درون بدن را تحریک کرده و می تواند اقدامات بهبودی علیه لژیون های منجر به پسوریازیس را تشویق نماید.
-
بهبود سلامت قلب و عروق:
دانه های خردل منبع غنی از آنتی اکسیدان ها مانند کارونتوئیدها، کامفرول، ایزورهامنتین و سایر ترکیبات گیاهی ضروری هستند که به بدن در برابر هر نوع آسیب و بیماری کمک خواهند کرد. همچنین فلاونوئیدها ممکن است در کاهش خطر بیماری های کرونر قلبی نیز تاثیرگذار باشند.
-
تسکین درماتیت تماسی:
درماتیت پوستی نیز یکی دیگر از عارضه های مزمن پوستی شناخته می شود که دانه خردل اثر درمانی و مسکن برای آن ایجاد خواهد کرد. این بیماری را می توان شرایطی دانست که اغلب در تماس تماس پوستی با ماده حساسیت زا، پوست دچار راش پوستی و خارش می شود. یک مطالعه حیوانی انجام شده حاکی از این است که مصرف دانه خردل به بهبود علائم مرتبط با درماتیت تماسی مانند ترمیم بافت ها و کاهش تورم کمک زیادی خواهد کرد و با این حال برای اطمینان از کارایی آن در انسان مطالعات بیشتری لازم خواهد بود.
-
رفع اختلالات تنفسی:
بهتر است بدانید که دانه خردل همیشه به خاطر اثرات درمانی در برابر سرماخوردگی و سینوس مورد رزایبی و استفاده قرار گرفته است. در واقع این دانه ها یک ماده ضد احتقان و خلط آور محسوب می شود که معمولا به پاکسازی مخاط و در مجاری تنفسی فرد کمک می کند.
همچنین دانه های خردل برای سنین مختلف به عنوان یک درمان خانگی عالی برای رفع بیماری های مربوط به سینوس خواهد بود.در واقع نتایج یک مطالعه در سال ۲۰۲۰ که در مجله پزشکی مبتنی بر بررسی مکمل ها و جایگزین آن ها منتشر شده نشان می دهد زمانی که این گیاه به صورت آسیاب شده بر سینه بیمار قرار گیرد به تدریج باعث رفع گرفتگی دستگاه تنفسی وی خواهد شد.
در واقع در طی حمله آسم نیز ماساژ دادن ترکیبی از روغن خردل و مقدار کافی کافور بر روی سینه باعث می شود تا روند شکستن بلغم تنفس آسان تر صورت گیرد.
-
دفع سموم بدن:
یکی دیگر از خواص دانه خردل ویژگی محافظتی آن است که اغلب در برابر اثرات سم بر بدن مقاومت خواهد کرد. در واقع جوشانده ای که با دانه های این گیاه تهیه می شود به پاکسازی بدن کمک زیادی خواهد کرد به ویژه اگر مسمومیت ناشی از مواد مخدر با مصرف بیش از حد الکل همراه باشد به راحتی می توانید مشکل تان را با این دانه ها رفع کنید.
-
درمان درد های مزمن:
جالب است بدانید که خمیر تهیه شده از دانه های خردل می تواند باعث کاهش درد و اسپاسم های عضلانی شوند. البته در این زمینه باید دقت داشته باشید که خمیر خردل اثرات گرم تری دارد و چنانچه مستقیما بر روی پوست برهنه قرار گیرد ممکن است تاول ایجاد کند. برای جلوگیری از بروز تاول می توانید از یک دفع سمورق کتانی بین پوست و خمیر استفاده نمایید.
-
محافظت در برابر عفونت ها:
بر اساس تحقیقاتی که انجام شده محصولات خردل حاوی آنتی اکسیدان هایی هستند که می توانند در برابر عفونت های ناشی از انواع باکتری ها و قارچ مانند قارچ پوستی از بدن محفظت کنند. با این حال به منظور تاثیر خواص محافظتی آن تحقیقات بیشتری لازم خواهد بود.
-
مراقبت از پوست و مو:
بهتر است بدانید که دانه خردل به عنوان یک ماده زیبایی فوق العاده برای پوست و مو عمل خواهد کرد. دانه خردل بو داده شده در روغن کنجد یا نارگیل، روغن غربال شده حاصل را غنی می کند و آن را به عنوان داروی موثر برای درمان آکنه و روشن کردن پوست آماده خواهد کرد.
همچنین وقتی که با ژل آلوئه ورا ترکیب شود مانند یک ماده آبرسان عالی برای پوست عمل می کند و همچنین یک منبع غنی از آنتی اکسیدان خواهد بود که روند پیری فرد را کندتر خواهد کرد. در مقابل نیز روغن این گیاه که از دانه های آن استخراج می شود سرشار از ویتامین A و اسید های چرب امگا ۳ است که معمولا برای رشد مو، قدرت و سلامت کلی مفید است.
-
درمان دیابت:
یک مطالعه که در چاپ مجله علوم تغذیه ای انجام شده نشان داد که دانه های خردل می توانند در کاهش آسیب های ناشی از استرس اکسیداتیو در ارتباط با این بیماری مزمن سودمند باشد. همچنین مطالعه دیگری که در روش جهش زایی محیطی و مولکولی منتشر تجویز روغن خردل را در داخل بدن مورد بررسی قرار دارد و به این نتیجه رسید که می تواند به صورت موثرتری از دارو به تنهایی به کاهش سطح قند خون در بدن کمک نماید.
-
رفع علائم یائسگی:
یکی دیگر از خواص دانه خردل این است که برای زنان در مرحله یائسگی ارزشمند خواهد بود. در واقع منیزیم همراه با کلسیم که در سبزیجات این گیاه بسیار زیاد است به تدریج سلامت استخوان را بهبود می دهد و از تحلیل رفتن استخوان مرتبط با شرایط یائسگی حلوگیری خواهد کرد. همچنین این ماده در جبران مقدار کم منیزیم در استخوان ها تاثیرگذار است و می تواند همراه با یک رژیم متعادل و سالم باعث کاهش خطر پوکی استخوان در زنان یائسه شود.
همچنین در ادامه نیز پیشنهاد می شود با کلیک بر روی لینک های مقابل با مطالب خواص روغن خردل و همچنین خواص خردل نیز آشنا شوید.
منبع : آرگا