طی این مدت زمانی که از حضور ویروس کرونا در سطح جهان می گذرد به گفته کادر پزشکی و متخصص ها تاکنون این بیماری ویروسی به اشکال مختلفی خودنمایی کرده که از این رو با اختلالات روحی و روانی برای افراد جامعه از جمله؛ تحریک پذیری یا وسواس، عصبانیت و یا از کوره در رفتن، ترس، بی خوابی، خستگی، کابوس، تحریک پذیری و نداشتن تمرکز و اسپاسم عضلانی و سایر مشکلات گوارشی از طریق علایم اضطراب به شمار می آید. در این مطلب قد داریم به بررسی استرس دوران کرونا و چگونگی کنترل آن بپردازیم
افراد در دوران پراسترس و بحرانی کرونا که البته مسئله ای غیر منتظره برای اغلب مردم بوده است باید تلاش کنند، تا حد امکان به دیگران برچسب ترسو ضعیف بودن نزنن و در عین حال از موقعیتی که استرس را زیاد می کند دوری کنند. در مواقع بحرانی برای کنترل اضطراب نیاز است آموزش های لازم و برخورد با استرس را در قبل وقوع صحنه حادثه جهت مدیریت نگرانی های زیاد در بحران را در نظر بگیرند.
استرس و نگرانی در دوران کرونا
شیوع بیماری کرونا و ترس از دچار شدن به آن سبب شده که اشخاص گرفتار اضطراب و استرس زیادی شوند. از آن جایی که این بیماری به طور خاموش بوده و شخص را تا حداقل دو هفته بعد از مبتلا شدن پی به وجود ویروس آلوده در بدن می کند. امکان دارد هر فردی بدون آن که اطلاع داشته باشد ناقل این بیماری باشد و در بین افراد ترس ایجاد کند که به یک فوبیای جدی ابتلا به وسواس ناشی از کرونا منجر می گردد.
خطرات و عواقب ویروس و تاثیر آن در سلامت
ویروس کووید ۱۹ این روزها در حال گسترش در بین کشور های مختلف و مبتلایان افراد زیادی می باشد. این عامل خطرناک قبل از این که سلامت جسمی شخص را مورد حمله قرار دهد به راحتی می تواند موجب تخریب سلامت روانی فرد شود. به همین خاطر لازم است توصیه شود که علاوه بر رعایت بهداشت و قرنطینه حتما آرامش خود را در زمان شیوع دوران کرونا حفظ نمایید تا در سلامت روحی و روانی کامل از عزیزان خود مراقبت کنید.
با در نظر گرفتن نکته مراقبت سلامت جسمی و روانی خود و همراهی هایتان که طبق اطلاعات لازم درباره ویروس کرونا است را از رسانه و سایت های معتبر کسب نمایید. چون در این رابطه افراد بی وجدان و سودجوی زیادی هستند که با دادن اطلاعات غلطی قصد خراب کردن سلامت روحیه بقیه اشخاص را دارند. که برای به فروش رساندن و بازار گرمی محصولات خود تبلیغات های دروغی خود را منتشر می کنند.
-
تضعیف سیستم ایمنی:
ترس و اضطراب ناشی از ابتلا به این ویروس یکی از عوامل مهم در ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن است. که در این موقع سیستم دفاعی بدن افراد نمی تواند با ویروس مقابله کند و از عواقب استرس در دوران کرونا می باشد .
-
اختلالات روانی:
یکی دیگر از عواقب استرس و نگرانی در این دوران سبب شده تا اگر فردی به این بیماری دچار نشده در آینده با اختلال روانی زیادی به ارمغان بیاورد.
توصیه های مهم در پیشگیری از کووید ۱۹
بر اساس گفته های سازمان بهداشت جهانی بهترین راه کار برای حفظ سلامتی و پیشگیری از ابتلا به ویروس کووید ۱۹ رعایت کردن موارد ذیل می باشد از قبیل:
- مصرف ویتامین های D و C روزانه سطح سیستم ایمنی بدن را تقویت نمایید.
- از دست و روبوسی و بغل کردن دوستان و خانواده و همراه اجتناب کنید.
- رعایت حداقل یک متر فاصله با اطرافیان امری ضروری است.
- قرنطینه خانگی اعضا خانواده به نحوی که در مواقع ضروری از منزل خارج شوید و از ماسک و دستکش استفاده نمایید.
- شستشوی مداوم دست ها از ابتلا به بیماری کووید ۱۹ پیشگیری می کند.
- عدم استعمال سیگار و الکل و دخانیات در این روزها از اهمیت زیادی برخوردار است.
شرایط مدیریت و اثرات روانی قرنطینه
نگرانی و اضطراب در این دوران امری طبیعی می باشد. چون زندگی در استرس یعنی زندگی برای حفظ بقا تمام موجودات زنده در طول دوران زندگی خود استرس مقطعی می گیرند. ولی در حالتی که نتوانند مقابله با استرس فعال شده را مدیریت و متوقف کنند منجر به یکسری تبعات و عوارض هایی خواهد شد. هورمون اضطراب باعث به هم زدن ژن ها شده و از این رو بیماری های زیادی را برای شخص به وجود می آورد.
بر اساس تحقیقات و مطالعات صورت گرفته نشان می دهد علائم مربوط به پریشانی و اختلالات روانی بعد از سانحه اگر در زمان قرنطینه خانگی کنترل نشود تشدید می گردد. این رفتار طبیعی بوده چرا که در زمانی از زندگی عادی خود فاصله می گیرند و میزان این اختلال زیادتر می شود. چون اگر در برقراری ارتباط با نزدیکان و افرادی که به ویروس مبتلا شده اند یکی از مواردی می تواند باشد که تجربه اختلال افسردگی پس از سانحه را برای افراد فراهم کند. برای از بین بردن این وضعیت و بهبودی شرایط باید بهترین راه حل را مثل مدیریت بحران پیشنهاد داد.
راه های مدیریت بحران در استرس ناشی از کرونا
- رعایت اصول خود مراقبتی در برابر فشارهای روانی
- مدیریت پیگیری اخبار
- انجام ورزش یوگا برای آرام سازی ذهنی فکر و اعصاب
- رعایت پیام ها و توصیه های بهداشتی
- حمایت از افرادی در این روزها دچار نگرانی هستند و شرایط آسیب پذیری آنها بیشتر است.
مدیریت محدود کردن پیگیری های اخبار
در این راستا توصیه می شود برای کاهش استرس دوران کرونا این روزهای پراسترس و پرتلاطم را سعی کنید با آرامش بیشتری پشت سر بگذارید. با رعایت کردن پروتکل های بهداشتی تا جای ممکن اخبار مربوطه شیوع کرونا را مدیریت کنید. چون امکان برهم زدن تعادل عصبی و بالارفتن تنش و استرس در شما را خواهد داشت. اگر پیگیری آن به شما و خانواده ترس و دلهره می دهد برای دور کردن این حس ناخوش و حفظ آرامش سعی کنید در محدود کردن کانال خبری مربوط به کووید ۱۹ نمایید.
منبع : آرگا