از جمله کارهایی که در راحتی و سلامتی دوران بارداری نقشی تاثیرگذار دارد معاینات پیش از بارداری می باشد تا مادران از این طریق آمادگی لازم را برای این دوران حساس بدست آورند و از بروز مشکلات و پیامدهای احتمالی جلوگیری نمایند. در همین راستا سعی داریم در این مطلب به جهت آشنایی و آگاهی شما عزیزان به بررسی انواع آزمایش های قبل از بارداری و اهمیت انجام آن ها در این دروان بپردازیم.
اقدامات و آزمایش های قبل از بارداری
همانطور که می دانید بارداری دورانی حساس و مهم می باشد که به دلیل ایجاد تغییرات در سبک زندگی و برخورداری از شرایط روحی مناسب نیازمند برنامه ریزی و کسب آمادگی قبل از انجام این امر می باشد. بنابراین آزمایش های قبل از بارداری و اقدامانی که پیش از این دوران انجام می گیرد از اهمیت فراوانی برخوردار بوده و نقش مهمی در سلامتی جنین دارد.
این آزمایشات و معاینات پزشکی در واقع در راستای پیشگیری از خطرات احتمالی در این دوران انجام می گیرد تا در صورت وجود و بروز هر گونه مشکلی بتوان به راحتی آن را رفع نمود. بدین ترتیب نیاز است که حدود چند ماه پیش از اقدام به بارداری روش زندگی، نوع تغذیه و سایر عادات روزانه خود را چک کرده و دستورالعمل های پزشکی لازم و مهم در این زمینه را انجام دهید.
انواع معاینات فیزیکی و تست های پزشکی قبل از حاملگی
به طور کلی طبق بررسی های انجام شده نیاز است که یک سری آزمایش ها و اقدامات قبل از بارداری انجام می گیرد تا مادران بارداری ایمنی را داشته باشند و نوزاد آن ها سالم به دنیا بیاید که در ادامه لیستی از این موارد را برای آشنایی شما عزیزان ارائه داده ایم.
بررسی کردن وزن :
بهتر است بدانید که وزن بدن شما باید متناسب با قد و شرایط جسمانی شما باشد. در صورتی که مناسب نباشد پزشک متخصص در برنامه غذایی شما یک سری تغییرات جدید پیشنهاد خواهد کرد و یا با تجویز داروهایی به شما در ایجاد وزن ایده آل کمک خواهد کرد. در صورتی که وزنتان صحیح باشد پزشک پیشنهاد می دهد که نباید باردار شوید. شاخص توده بدنی مناسب برای زنان حدودا مابین ۱۸.۵ و ۲۲.۹ می باشد.
عمل غربال کردن بهداشت روحی و روانی :
اختلالات روانی همچون افسردگی، استرس و یا مشکلات تغذیه ای امکان دارد در زمان حاملگی پیامدهایی را به دنبال داشته باشد. با توجه به این که تغییرات و تحولات بزرگی در خلق و خو و رفتار ایجاد خواهد شد در نتیجه امکان دارد این گونه اختلالات را وسیع تر نماید و در عمل لقاح تداخل ایجاد کند. بدین منظور برای کم کردن خطرات احتمالی روحی و روانی پیش از بارداری غربالگری سلامت روانی توسط پزشک متخصص انجام می گیرد.
گروه خونی و نوع Rh :
نوع گروه خونی و Rh خون نیز توسط پزشک مورد بررسی قرار خواهد گرفت. این امر به جز این که در تکمیل کردن پرونده پزشکی شما موثر خواهد بود با تعیین آن اگر Rh بدن شما منفی و Rh همسر شما مثبت باشد در نتیجه اقداماتی مناسب در جهت جلوگیری از ایجاد اختلال خونی میان مادر و جنین در دوران حاملگی انجام می گیرد.
انجام تست ادرار :
مورد بررسی قرار دادن ادرار برای پی بردن به وجود عفونت دستگاه ادراری و انواع ناراحتی های کلیوی مورد دیگری از این گونه اقدامات می باشد.
بررسی سینه، شکم و لگن :
انجام آزمایش لگن برای بررسی عفونت هایی همچون مخمر یا تریکومونیاز می باشد که امکان دارد مشکلاتی را ایجاد نماید. معاینه کردن شکم نیز به دلیل تعیین ناهنجاری ها و اختلالات فیزیکی انجام می گیرد. تست سینه ها نیز برای بررسی توده هایی انجام می گیرد که در صورت وجود نیاز به توجه زیادی دارند.
بررسی میزان فشار خون :
میزان فشار خون برای تعیین مقدار خیلی زیاد یا خیلی کم BP انجام می گیرد چرا که امکان دارد باعث ایجاد مشکلات و پیامدهای مختلفی شود.
انجام تست PAP :
این نوع آزمایش قبل از بارداری بسیار مهم و ضروری می باشد. برای انجام این کار با گذاشتن یک اسپکلوم درون واژن برای مشاهده رحم انجام می گیرد. بعد از آن پزشک یک تکه پنبه را بر روی دهانه رحم می گذارد و سپس سلول هایی را جمع کرده و برای بررسی به آزمایشگاه می فرستد.
این تست در واقع بررسی می کند که بدن شما آلوده به بیماری های جنسی مختلف می باشد یا نه. در صورتی که پزشک در هنگام انجام این نوع تست شاهد سلول های غیر عادی بود در نتیجه اقدام به انجام کولپوسکوپی می کند.
ارزیابی آنتی بادی ها :
در این گونه تست با بررسی میزان آنتی بادی های ضدسرخچه و سرخک سطح ایمنی بدن شما در مقابله با این نوع بیماری ها مورد بررسی قرار خواهد گرفت. همینطور امکان دارد که یک نوع تست برای ارزیابی مقدار ایمنی بدن شما در برابر هپاتیت B و همچنین ایدز نیز انجام گیرد.
انجام آزمایشات مربوط به خون :
این نوع تست های خون برای کنترل کردن شرایط مختلف انجام می گیرد که در ادامه به شرح آن ها پرداخته ایم.
- کنترل هموگلوبین
- سرخچه
- کمبود میزان ویتامین دی
- هپاتیت ب
- STD
- واریسلا
- نحوه کارکرد تیروئید
- سل
- توکسوپلاسموز
- نوع Rh
عمل غربال کردن زنان و زایمان :
این نوع غربالگری برای کنترل نمودن میزان سلول های رحمی، وجود کیست و تومورهای خوش خیم و یا هر نوع اختلالات التهابی موجود در لگن انجام می گیرد. همینطور امکان دارد در پی دوره های بی قاعده و PCOS یا هر نوع بیماری زنان و زایمان اختلالاتی در روند حاملگی ایجاد شود.
شرایط و سوابق ژنتیکی :
در صورتی که خانواده شما دارای سابقه بیماری تالاسمی، فیبروز کیستی و یا سندروم دان می باشد باید بررسی های گسترده ای انجام گیرد و با پزشک متخصص مشورت شود.
بررسی حاملگی های قبلی :
به طور کلی اغلب توصیه می گردد در رابطه با سقط و مرگ جنین و یا بارداری های بیرون از رحم که امکان دارد در گذشته تجربه کرده باشید مشورت و گفتگو نمایید. با وجود این که این عمل می تواند برای شما مشکل باشد ولی در انجام بهترین نوع درمان به پزشکتان کمک شایانی خواهد کرد.
انجام شمارش خون کامل CBC :
با ارزیابی نتایج این نوع تست که در واقع شامل بررسی کامل گلبول های خون می باشد می توان هر نوع کم خونی یا مشکلاتی در این زمینه را تشخیص داد.
انجام آزمایش تیروئید :
با اجرای این آزمایش و ارزیابی نتایج حاصل از آن می توان کارکرد تیروئید را مورد بررسی قرار داد. این نوع تست در تعیین اختلالاتی از جمله کم کاری و پرکاری تیروئید کمک کننده خواهد بود.
بررسی میزان قند خون :
با ارزیابی نتایج این تست خطر ابتلا به دیابت در فرد مشخص خواهد شد. اگر مقدار قند خون ناشتای شما بیش از حد طبیعی باشد امکان دارد برای ارزیابی بهتر تست دیگری نیز انجام گیرد. اگر دیابت کنترل نشود امکان دارد موجب بروز مشکلات مختلفی در دوران حاملگی گردد.
در این مطلب شما عزیزان را با انواع اقدامات و آزمایش های قبل از بارداری به طور کامل آشنا کردیم که امیدواریم برایتان سودمند بوده باشد.
منبع : آرگا