حرکات بدن و نشانه هایی مشهود از دروغ گویی فرد چنان در بین عموم رواج یافته که لغات آن نیز به صورت های مکرر در بین افراد دیده می شود. جملاتی همچون (دماغت مثل پینوکیو شده)، (چشمات دارند چیز دیگری میگویند) از مواردی است که در طول روز بسیار می شنویم و استفاده می کنیم.
به طور معمول افراد درحین حرف زدن از خود نشانه هایی بروز می دهند که نشان دهنده دروغگو بودن و یا نبودن آن ها می باشد.
طبق بررسی هایی که در سال ۲۰۰۲ در دانشگاه ماساچوست صورت گرفت، ۶۰ درصد از مردم در حین مکالمات تلفنی خود در طی ۱۰ دقیقه از ۲-۳ حرف دروغ استفاده می کنند. فهمیدن اینکه فردی دروغ می گوید یا خیر چندان کار سختی نیست و با انجام برخی تمرین ها می توان به این مهارت دست یافت. شناخت نشانه های افراد دروغگو در ما برای شناخت افراد بسیار مهم است و ما را در برقراری رابطه ای خوب هدایت می کند.
دکتر لیلیان گلس که روان گر و تحلیل گر زبان بدن می باشد؛ در شناسایی افراد دروغگو با FBI همکاری می کند و در کتابی که تالیف می کند، نوشته است:
برای فهمیدن اینکه شخصی دروغ می گوید یا خبر باید حالات چهره، زبان بدن، الگوی صحبت کردن او را مورد بررسی قرار داد. در نتیجه می توان پی به صداقت و دروغ گویی او برد.
نشانه های ظاهری افراد دروغگو
همان طور که گفته شد افراد دروغگو از خود علائم و نشانه هایی بروز می دهند که با در نظر گرفتن هریک می توان به صداقت و دروغگویی طرف مقابل پی برد.
-
تکان دادن مداوم سر و دیگر اعضای بدن
اگر در حین سوال پرسیدن از طرف مقابل ناگهان شروع به تکان دادن سر خود کرد، احتمال اینکه آن فرد دروغ می گوید بسیار است. در این حالت به طور مثال: شما از کسی سوالی می پرسید و او ناگهان سر خود را عقب می کشد و یا حرکات بدنی تند و سریع از خود بروز می دهد. در این حالت حتی فرد دروغگو سر خود را کج می کند و این اتفاق اغلب بعد از بیان پرسش می افتد.
حالت هایی چون تغییر جهت سر و گردن، استرس، گمراه کردن طرف مقابل از نشانه های افراد دروغگو می باشد.
-
نحوه نفس کشیدن فرد در هنگام دروغگویی
به طور معمول افراد در حین دروغگویی نفس های سنگین می کشند، این عمل نوعی حرکت غیر ارادی است که هرچقدر فرد دروغگوی ماهری باشد نمی تواند این مورد را مهار کند. در این حالت نفس کشیدن فرد تغییر می کند، شانه هایش به سمت بالا و پایین حرکت می کند و تن صدای او به یک باره کاهش می یابد. تغییر حالت در نفس کشیدن به دلیل افزایش ضربان قلب و کاهش فشار خون اتفاق می افتد، درست همان حالتی که در هنگام عصبانیت تجربه می کنید.
-
در این حین فرد دروغگو ثابت و بدون حرکت می ایستد
به طور معمول افرادی که دچار عصبانیت و ناراحتی می شوند، احساس بی قراری و نا آرامی خواهند کرد. اما دکتر گلس در این حالت می گوید: فرد کاملا ثابت و بدون حرکت می ایستد که از دیگر نشانه های حمله عصبی می باشد. زمانی که شما مکالمه ای معمولی انجام می دهید، طبیعی است که حرکاتی نرم و کوتاه از خود بروز می دهید، اما اگر یک جای کار بلنگد،حرکات و ایستادن های ناگهانی رخ دهد، که این امر به هیچ وجه عادی نیست.
-
تکرار مداوم کلمات و جمله ها
این حالت زمانی رخ می دهد که فرد سعی بر قانع کردن خود و اطرافیان دارد. برای مثال برای چندین بار جمله و یا کلمه ای را تکرار می کند تا ملکه ذهن خود شود و خود نیز دروغ خود را باور کند. تکرار کلمات و جمله ها برای فرد دروغگو باعث خریدن زمان و آماده سازی کلمات بعد در ذهنش می شود. وقتی این مهارت را در خود گسترش دهید، همواره به همراه خود دروغ سنج طبیعی دارید که صداقت فرد را برای شما به چالش می کشد.
-
در هنگام دروغگویی، دهان خود را می پوشاند
از دیگر نشانه های افراد دروغگو، پوشاندن دهان با دستان خویش است. زمانی که فردی دست بر روی دهان خود می گذارد به این معنی است که میل به گفتن تمامی ماجرا ندارد و به نوعی می خواهد هر چه زودتر این رابطه را خاتمه ببخشد.
-
در این هنگام فرد نقاط آسیب پذیر بدن خود را می پوشاند
منظور از نقاط آسیب پذیر بدن؛ گردن، قفسه سینه، شکم است. دکتر گلس در این باره می گوید: نیمی از افرادی که به دادگاه مراجعه می کنند این حالات را از خود بروز می دهند و این گونه افرادی که برای شهادت به آن جا مراجعه می کنند را مورد قضاوت قرار می دهند.
-
فرد به طور مرتب پاهای خود را تکان می دهد
تکان دادن پا حالتی است که فرد در هنگام عصبانیت و ناراحتی از خود بروز می دهد، در این حالت فرد سعی دارد هرچه سریع تر محل را ترک کند. این مورد از نشانه های افراد دروغگو می باشد که به طور معمول دیده و سریع تر درک می شود.
-
توضیح دادن بیش از حد
وقتی در صحبت با فردی که از او جزئیات نخواسته اید، بیش از حد به جزئیات و تاکید بر ریزه مطالب می کند در حال پنهان کاری موضوعی از شما می باشد. در این حالت فرد دروغگو سعی دارد با بیان دلایل متعدد کار خود را توجیه و فرد مقابل را قانع کند.
-
صحبت با فرد دروغگو به مراتب سخت تر است
با گذشت زمان، ادامه دادن و بحث با فرد دروغگو سخت تر می شود. در این حالت فشار عصبی به فرد وارد می شود و باعث بروز اعمالی چون کاهش بزاق دهان، خشکی لب و گاز گرفتن دهان می شود. در این حالت فرد با مبهم حرف زدن سعی بر گمراه کردن شما دارد و به مراتب سخنانش را مبهم تر بیان می کند.
-
فرد دروغگو تمایل زیادی به عوض کردن بحث دارد
در این حالت فرد دروغگو متوجه می شود که شما دروغ او را فهمیده اید وسعی بر عوض کردن موضوع دارد. در این موقعیت فرد بر کنترل خونسردی خود دارد و نمی خواهد بیش از این دستش برای شما رو شود.
-
در حین دروغ گویی تعداد پلک زدن کاهش می یابد
از دیگر نشانه های افراد دروغگو فرار آن ها نسبت به تماس چشمی می باشد. در حالت طبیعی که فرد با دیگری سخن می گوید به آرامی پلک می زند اما در هنگام دروغ گویی تعداد پلک زدن در فرد به صفر می رسد. در این حالت فرد دروغگو با چشمانی سرد و بی روح بدون هیچ گونه پلک زدن به چشمان دیگری خیره می شود سعی بر ترساندن طرف مقابل و یا کنترل شنونده خود دارد.
نحوه برخورد با فرد دروغگو
ممکن است برای شما پیش آمده باشد که در بسیاری از موقعیت ها دروغ فرد مقابل را متوجه شده اید، و بر سر اینکه آیا دروغ او را برملا کنید و یا نادیده از کنار بگذرید بر سر دوراهی می مانید. توصیه ما به شما این است که از برملا کردن دروغ فرد مقابل بپرهیزید چون با این کار فرد را وقیح تر و جسور تر در رابطه با دروغگویی می کنید. بهترین راهکار این است که شرایطی را فراهم کنید که امکان بازگشت فرد مقابل باقی مانده باشد و از کار خود خجل و شرمنده باشد، در این حالت فرد را از فرو رفتن در باتلاق دروغ گویی های نجات می دهید.
راه های شناسایی افراد دروغگو
برای شناسایی بهتر افراد در مواقع مختلف، نکات زیر را در نظر بگیرید و متوجه دروغگویی و راستگویی فرد مقابل خود شوید.
- حرف خود را با سوالات ساده شروع کنید و از همان اول حالت تهاجمی به خود نگیرید.
- نقاط حساس در بدن او را پیدا کنید و بعد از هر جواب و پرسش متوجه حالات ظاهری او شوید.
- زبان بدن او را در نظر بگیرید و ببینید در شرایط مختلفی چه اعمالی از خود بروز می دهد.
- حالات ریز صورت او را در نظر بگیرید و متوجه واکنش هایی که از خود بروز می دهد، باشید.
- به تن صدا و ساختار زبانی وسخنی او توجه کافی را داشته باشید.
- دقت کنید که در چه زمانی صحبت خود را قطع و به دنبال کلمات جدید برای بیان می گردد.
- گفتن جواب های احساسی و بی منطقی که هیچ ربطی به سخن شما ندارد ازدیگر نشانه های افراد دروغگو می باشد.
- عرق کردن دست و دیگر اندام های بدن.
- نحوه تنفس، افزایش و کاهش های ناگهانی ضربان قلب.
- بروز دادن رفتار های بچگانه از خود را نیز می توان در دسته نشانه های افراد دروغگو قرار داد.
منبع : آرگا