کبد (جگر ) یکی از اعضای بزرگ بدن است که به منزله صافی در بدن می باشد. کبد تمام فاکتورهای غیر مفید و مضر مواد غذایی و نوشیدنی ها را گرفته و سپس مواد مفید را به سایر سیستم های بدن ارسال می کند. زمانی ما دچار کبد چرب می شویم که چربی ۵ تا ۱۰ درصدی در کبد ما وجود داشته باشد. با دانستن علل و علایم کبد چرب می توان این بیماری مخرب بدن را شناسایی کرد و به دنبال پیشگیری و راه درمان آن بود.
دومین عضو بزرگ در بدن انسان کبد است که مسئول آن از بین بردن سموم و ذخیره انرژی است همچنین در فرایند گوارشی، دستگاه هاضمه و متابولیسم مواد غذایی نقش مهمی را ایفا می کند که متاسفانه اکثر مردم ایران به بیماری کبد چرب مبتلا هستند که البته داشتن چربی در کبد طبیعی است اما در صورتی که کبدی دارای پنج تا ده درصد چربی باشد به آن بیماری کبد چرب گفته می شود.
علایم کبد چرب چیست؟
کبد در حالت عادی خودش دارای مقداری چربی است اما زمانی که میزان این چربی بیشتر شود، کبد چرب بوجود می آید که آغازگر خیلی از بیماری ها در بدن می شود. از علایم کبد چرب در مراحل اولیه می توان خستگی ، تهوع ، ضعف، کم اشتهایی ، کاهش وزن ، عدم تمرکز و گیجی ، درد در بالا و سمت راست شکم ، نام برد.
مصرف مواد غذایی غنی از چربی سبب تجمع چربی در سلول های کبد شده که در نتیجه فرد به بیماری کبد چرب مبتلا می شود که دو نوع کبد چرب از جمله : کبد چرب الکلی و غیر الکلی وجود دارد که با علائمی نیز همراه است که عبارتند از:
- کاهش وزن و اشتها
- حالت تهوع
- احساس خستگی و بی حالی مداوم
- ضعف عمومی
- مشکل در تمرکز، سردرگمی
- درد در مرکز و یا سمت راست قسمت بالای شکم
- تمایل به خونریزی راحت تر و سریع تر
- گیجی
مهم ترین نشانه های اختلال در کبد
- زرد شدن رنگ چشم
- پر شدن شکم تان از آب
- ابتلا به یکی از هپاتیت های آ، ب یا سی
- احساس خارش دائمی در بدن
- خستگی مداوم
- اضافه وزن
- فراموشکار و سردرگم شدن
علل ایجاد کبد چرب :
بیماران مبتلا به دیابت بیشتر در معرض ابتلا به کبد چرب می باشند. در دیابت نوع دو که به انسولین مقاوم هستند دچار این بیماری می شوند. هپاتیت C ، کبد را ملتهب می کند و بیماری کبد چرب را به دنبال دارد. چربی اضافی در ناحیه شکم و کلسترول بالا و مصرف مشروبات الکلی ، بارداری و حاملگی به دلیل برهم خوردن هورمون ها، از دیگر علت های ابتلا به کبد چرب می باشد. البته کبد چرب در حاملگی و بارداری پس از وضع حمل به مرور زمان برطرف می شود. مهمترین علل بروز این بیماری عبارتند از:
- اضافه وزن
- مصرف مواد غذایی چرب
- مصرف الکل و مشروبات الکلی
- نداشتن فعالیت بدنی سالم
- بارداری
- فشار خون بالا
- مصرف دارو هایی از قبیل : تتراسایکلین، استامینوفن و آسپرین
عواملی که خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش می دهد؟
برخی از عوامل خطر ابتلا به بیماری کبد چرب را افزایش می دهد از این رو، افرادی که یکی از ویژگی زیر را دارند باید به نسبت دیگر افراد توجه بیشتری به علائم این بیماری داشته باشند و در صورت نیاز اقدام به انجام آزمایش های مربوطه نمایند که این عوامل عبارتند از :
- خانم های یائسه
- افراد اسپانیایی یا آسیایی
- فشار خون بالا، دیابت یا کلسترول
- افراد چاق با چربی زیاد در ناحیه شکم
- سطح بالای تری گلیسیرید در خون
- ابتلا به آپنه انسدادی خواب
- سندروم تخمدان پلی کیستیک
- سندروم متابولیک
- غده هیپوفیر کم کار
- تیروئید کم کار
روش تشخیص کبد چرب
تشخیص کبد جرب در منزل دشوار می باشد زیرا، نشانه های کبد چرب در چهره بروز نمی کند و امکان دارد پزشک تان اولین فردی باشد که متوجه بروز آن شود که در یک تست خون زمانی که افزایش سطح آنزیم های کبدی تشخیص داده می شود می تواند اولین علائم این بیماری باشد و در واقع افزایش آنزیم های کبدی نشانه وجود آسیب در کبد است که به منظور تشخیص کبد چرب پزشک امکان دارد سی تی اسکن کبد و یا بیوپسی کبد به منظور تشخیص میزان پیشرفته بودن این بیماری را درخواست نماید.
درمان کبد چرب :
داروهایی که مقاومت در برابر انسولین را بهبود می دهند، برای درمان کبد چرب مفید هستند. رژیم غذایی مناسب بدون چربی و پرهیز از کربوهیدرات ها ی بد و مضر، کم کردن وزن ، انجام ورزش هایی مانند پیاده روی و ورزش های کششی و شنا ، قطع کردن و مصرف نکردن داروهایی که بر کبد چرب اثر منفی می گذارند، همگی برای درمان کبد چرب موثر و مفید هستند.
روش های درمان کبد چرب
با کمک روش های طبیعی و مفید می توانید این بیماری خطرناک را درمان کنید و علایم کبد چرب را در بدن تان از بین ببرید که در این مقاله چند راه مفید و در عین حال تاثیر گذار را به شما عزیزان معرفی خواهیم کرد.
سرکه سیب سرخ
از موثر ترین دارو ها جهت درمان و کاهش علایم کبد چرب استفاده از سرکه سیب است که سبب از بین رفتن چربی های انباشته شده در کبد می شود و در نتیجه به کاهش وزن نیز کمک می کند همچنین، سرکه سیب برای تقویت کبد سالم و کاهش التهاب کبدی نیز بسیار مفید است فقط کافی است، به یک لیوان آب گرم یک قاشق غذا خوری سرکه سیب سرخ بیافزایید سپس روزی دو بار پیش از وعده های غذایی بنوشید در صورت تمایل به منظور خوش طعم شدن آن می توانید کمی عسل خام نیز به آن اضافه کنید برای رسیدن به نتیجه بهتر از این روش به مدت چند ماه استفاده کنید.
نکته : به دلیل اینکه سرکه سیب باعث آسیب رساندن به مینای دندان می شود بنابراین پس از نوشیدن حتما دهان تان را بشویید.
لیمو
لیمو به دلیل داشتن مقادیر فراوانی ویتامین C و آنتی اکسیدان ها به درمان کبد چرب کمک شگفت انگیزی می کند همچنین لیمو به کاهش انواع چربی ها به خصوص کلسترول و تری گلیسیرید کمک می کند، می توانید در یک فنجان آب، نصف آب یک عدد لیمو بیافزایید سپس آن را دو تا سه بار در روز به مدت چند هفته به صورت ناشتا میل کنید همچنین می توانید لیمو خرد شده را به یک بطری آب اضافه کرده و پس از چند ساعت آن را در طول روز و در فاصله های زمانی معین بنوشید.
زردچوبه
زردچوبه یکی از ادویه های پرکاربرد در درمان بیماری کبد چرب است و به بدن کمک می کند تا چربی در کبد تجمع پیدا نکند، بنابراین به یک تا دو لیوان آب یک چهارم قاشق چای خوری پودر زردچوبه اضافه کنید سپس محلول حاصل را بجوشانید و هفته ای دو بار از این نوشیدنی استفاده کنید، به منظور جذب بهتر می توانید شیر را جایگزین آب نمایید.
نکته: در صورتی که بعد از استفاده از این نوشیدنی دچار مشکلاتی از قبیل درد معده، گاز بیش از حد و یبوست می شوید باید از مصرف آن خودداری کنید.
شیرین بیان
به منظور درمان بیماری کبد چرب غیر الکلی می توانید از شیرین بیان کمک بگیرید که از زمان های قدیم این گیاه دارویی برای درمان برخی از بیماری ها مورد استفاده قرار گرفته می شد همچنین، شیرین بیان سبب افزایش حالت مثبت و کاهش نشانه های خستگی می شود و به منظور درمان بیماری های جسمی مانند سرماخوردگی و کبد چرب نیز بسیار مفید است، فقط کافی است به یک فنجان آب گرم یک قاشق چای خوری ریشه شیرین بیان اضافه کرده سپس درب آن را گذاشته و پس از زمان پنج تا ده دقیقه به آن کمی عسل خام بیافزایید و روزی دو بار بنوشید همچنین می توانید روزی یک قاشق غذا خوری پودر شیرین بیان میل نمایید.
شاه تره و خارشتر
عرق گیاهی از جمله : کاسنی، خارشتر و شاه تره به درمان و کنترل کبد چرب کمک شگفت انگیزی می کنند و به دلیل اینکه طبعی سرد دارند سبب پایین آوردن چربی خون می شوند و همچنین به پاکسازی کبد نیز کمک می کنند.
سیر
استفاده از سیر به منظور درمان کبد چرب گزینه بسیار مناسبی است و به دلیل دارا بودن ترکیب آلیسین و سلنیوم سبب محافظت از کبد در مقابل آسیب سموم می شود همچنین، سیر به کاهش چربی خون نیز کمک شگفت انگیزی می کند بنابراین، می توانید هر روز دو تا سه حبه سیر تازه مصرف کنید و یا از سیر در آشپزی خود حتما استفاده کنید و البته با مشورت پزشک می توانید از مکمل های سیر نیز کمک بگیرید.
میوه و سبزیجات مفید جهت درمان کبد چرب
- چغندر
- انواع کلم
- رزماری
- سیب سبز
- آووکادو
- پاپایا
- گریپ فروت
- موز
- گردو
- بادام تلخ
- بادام زمینی
- عناب
- طالبی و خربزه
روش های پیشگیری از کبد چرب
۱. انتخاب یک رژیم غذایی سالم
۲. حفظ وزن سالم بدن
۳. ورزش کردن
۴. مصرف سیر، چغندر و پیاز
۵. کاهش وزن
۶. پرهیز از مصرف خودسرانه دارو
۷. استفاده از ویتامین E به اندازه و با مشورت پزشک
۸. ترک مخدرات
۹. پرهیز از مصرف مواد غذایی زودپز شده، فریز شده، رب، ترشیجات، سس ها، چای پر رنگ، فست فوت ها، آب همراه غذا، دوغ همراه غذا، روغن های سرخ کردنی، لبنیات کم چرب، نمک زیاد و تنقلات شور
علایم کبد چرب در مراحل اولیه قابل لمس نیست. به یاد داشته باشید با اصلاح مواد غذایی مصرفی و انجام ورزش می توان از کبد چرب پیشگیری کرد. امیدواریم از خواندن مطلب گفته شده نهایت بهره را برده باشید و با نشانه های کبد چرب و روش های درمان آن آشنا شده باشید در پایان پیشنهاد می کنیم به منظور آشنایی با روش های درمان کبد چرب، درمان کبد چرب با خاکشیر و علایم نارسایی کبد می توانید بر روی لینک کلیک نمایید.
منبع : آرگا