قهوه یکی از نوشیدنی هایی می باشد که به دلیل داشتن کافئین مخاطبان زیادی دارد ، این نوشیدنی بر اساس تحقیقات انجام شده دارای خواص زیادی می باشد اما در کنار خواص قهوه، ضرر هایی زیادی را نیز به همراه دارد که در ادامه مطلب شما را با مضرات قهوه آشنا خواهیم کرد.
با مضرات قهوه آشنا شوید
قهوه و چای هر دو نوشیدنی هایی می باشند که دارای کافئین هستند که این ماده باعث خوش خلقی، افزایش سوخت و ساز بدن و همچنین بهبود عملکرد ذهنی و جسمی می شود که در واقع مصرف کم کافئین برای بیشتر افراد ضرری ندارد اما بیش از حد استفاده آن عوارض ناخوشایندی را به دنبال دارد:
بی خوابی
زیاده روی در مصرف کافئین تا حد زیادی سیستم عصبی مرکزی را تحریک می کند و همچنین مقدار زیاد کافئین باعث ایجاد بی خوابی می شود پس باید متناسب با زمان خواب نوشیدن قهوه را تنظیم کنید اما سعی کنید ۴ تا ۶ ساعت قبل از رفتن به رختخواب از نوشیدن قهوه خودداری کنید.
کاهش جذب آهن
یکی دیگر از مضرات قهوه این است که اگر همراه غذا مصرف کنید به دلیل وجود تانین، باعث کاهش جذب آهن میشود بنابراین افرادی که کم خونی دارد باید قهوه را مانند چای یک ساعت قبل و یا دو ساعت بعد از غذا مصرف کنند.
افزایش فشار خون
نوشیدن قهوه باعث افزایش فشار خون می شود بنابراین افرادی که فشار خون بالا دارند باید مراقب باشند حتی اگر این افزایش جزئی باشد برای آن ها مضر است.
سر درد
محققان به این نتیجه رسیده اند که یک فنجان قهوه بین ۴۰ تا ۱۷۰ میلی گرم کافئین دارد که مصرف بیش از حد کافئین برای افرادی که میگرن دارند اثرات منفی دارد به خصوص اگر مقدار مصرف کافئین در طی روز بیشتر از هزار میلی گرم باشد، پس باید دقت داشته باشید که مصرف روزانه کافئین به بالاتر از این حد نرسد.
خستگی
یکی دیگر از مضرات قهوه این است که اگر بیش از حد مصرف شود باعث ایجاد خستگی می شود بررسی ها نشان داده اند که اگر چه مصرف کافئین هوشیاری و حال روحی فرد را بهبود می دهد اما بعد از چند ساعت فرد را خسته تر از حالت عادی می کند البته اگر به مصرف کافئین در ادامهی روز ادامه دهید، خستگیتان برنمیگردد ولی ازسوی دیگر ممکن است با این کار برای خواب شب با مشکل مواجه شوید.
تپش قلب و مشکلات قلبی و عروقی
یکی دیگر از زیان های مصرف قهوه و کافئین این است که می تواند برای قلب و عروق مضر باشد که در واقع پس از مصرف قهوه ضربان قلب افت می کند اما این افت فقط مدت کمی ادامه دارد و تا زمانی که کافئین از بدنتان دفع نشود ضربان قلب تان بالا خواهد بود و نبض تان قوی تر می زند بنابراین اگر دچار تپش قلب هستید از مصرف قهوه و نوشیدنی های کافئین دار خود داری کنید که خطر نوشیدن در این گونه افراد ممکن است منجر به سکته قلبی نیز شود.
ناراحتی دستگاه گوارش
افرادی که سندروم روده ی تحریک پذیر یا آیبیاس دارند باید از هر ماده ی محرک دوری کنید که یکی از ماده های محرک کافئین می باشد و مصرف زیاد قهوه فرد را به انواع بیماری های گوارشی دچار می کند که کمترین و ابتداییترین علائم بیماریهای گوارشی ناشی از مصرف زیاد قهوه و کافئین چرخهای از اسهال و یبوست است.
مسمومیت با قهوه
یکی دیگر از شایع ترین مضرات قهوه مسمومیت می باشد که علائم این مسمومیت شبیه مسمومیت های دیگر است که عبارتند از سردرد، حالت تهوع، خستگی مفرط و و بی خوابی شدید، دلپیچه، اسهال، از بین رفتن تمرکز و پرش پلک مهمترین علائم این مسمومیت است.
چاقی
مصرف کافئین می تواند ارتباط مستقیمی با افزایش وزن و چاقی داشته باشد، زیرا نوشیدن آن موجب افزایش تعداد هورمون های استرس زا در بدن می شود که که این فرایند موجب گرسنگی شدید و به دنبال آن پرخوری خواهد شد.
افزایش پوکی استخوان
اگرچه ممکن است مصرف روزانه یک فنجان قهوه یا نوشیدنی های کافئین دار، مشکل چندانی به وجود نیاورد، اما نوشیدن آنها در طولانی مدت می تواند منجر به کاهش کلسیم و در نتیجه پوکی استخوان شود، زیرا کلسیم در سلامت استخوان تاثیر زیادی دارد، بنابراین متخصصان تغذیه توصیه دارند که سالمندان و افرادی که پوکی استخوان دارند از مصرف نوشیدنی های کافئین دار به خصوص قهوه خودداری کنند.
افزایش علائم یائسگی
نوشیدن قهوه به ویژه به عنوان عصرانه لذت زیادی دارد، ولی باید بدانید که زیاده روی در مصرف آن موجب اختلال در چرخه قاعدگی از جمله تاخیر در دوره پریودی و نیز خونریزی زیاد می شود، علاوه بر آن زنان در دوران یائسگی در صورت مصرف زیاد کافئین بیش از دیگران دچار گرگرفتگی ناشی از یائسگی می شوند.
کاهش باروری و سقط جنین
جالب است بدانید که مصرف کافئین در خانم ها ممکن است احتمال بارداری را تا ۲۷ درصد کاهش دهد. بر اساس مطالعات انجام شده در این زمینه، نوشیدن حداقل ۲ فنجان نوشیدنی کافئین دار در طول شبانه روز می تواند موجب سقط جنین در مادران باردار شود، کافئین به دلیل محلول بودن در آب به راحتی از طریق خون وارد جفت شده و به عنوان یک محرک موجب افزایش ضربان قلب در جنین و متابولسیم جنین خواهد شد، همچنین این مصرف کافئین رشد جنین را کمتر خواهد کرد، علاوه بر آن مادران شیرده نیز باید در نوشیدن قهوه مراقبت کنند، زیرا می تواند تاثیر مستقیم روی جنین داشته باشد.
نوشیدن قهوه برای چه اشخاصی مضر است؟
علاوه بر اینکه نوشیدن قهوه عوارض زیادی دارد برخی از افراد باید از نوشیدن قهوه حتی به مقدار کم نیز دوری کنند:
- افرادی که به بیماری های کلیوی مبتلا هستند.
- افرادی که بیماری کبد دارند.
- کسانی که به انواع بیماری های گوارشی مبتلا هستند.
- کسانی که از اختلالات روان رنج میبرند، مخصوصا افراد داری بیماری افسردگی.
- کودکان زیر ۱۶ سال
- مادران شیرده
- افراد بالای ۵۵ سال
- افرادی که تازه عمل جراحی داشته اند.
برای آشنایی با خواص چای سیاه و چای سبز می توانید در اینجا کلیک کنید.
منبع : آرگا