دسته ها
سه شنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۳

فواید اهدای خون برای بدن و تاثیر آن بر سلامتی فرد اهدا کننده

  • زهرا خانزاده
  • ۲ تیر ۱۴۰۱
  • ۰

یکی از کارهای انسان دوستانه اهدای خون است، به همین منظور در این نوشتار به معرفی فواید اهدای خون می پردازیم. امیدواریم تا پایان با آرگا همراه باشید.

خون مایعی ضروری برای انتقال اکسیژن و مواد غذایی در سراسر بدن می باشد، که حدود ۸% وزن بدن از این ماده تشکیل شده است. خون علاوه بر انتقال اکسیژن و مواد غذایی، عهده دار وظایف دیگری همچون تنظیم دما و PH بدن، پیام دهی در آسیب بافتی و انتقال هورمون ها، حمل گلبول های سفید، انتقال مواد مغذی همچون اسید های چرب، گلوکز و آمینو اسید، دفع مواد زائد (آلفاهیدروکسی اسید و دی اکسید کربن) و پمپاز قلب می باشد. بنابراین با اهدای خون می توانید علاوه بر حفظ سلامتی خود، جان انسان های دیگر را نیز نجات دهید. در ادامه می توانید، با فواید اهدای خون برای بدن آشنا شوید.

اهدای خون کاهش خطر ابتلا به سرطان

فواید اهدای خون را بهتر بشناسید

قبل از پرداختن به مزایای اهدای خون بهتر است بدانید که، سن اهدا کننده خون بین ۱۸ تا ۶۰ سال است، فرد اهدا کننده نباید مبتلا به بیماری های همچون بیماری های قلبی، ریوی، عفونی و هپاتیت ویروسی باشد. وزن شخص اهدا کننده باید حداقل ۵۰ کیلو وزن داشته باشد و دارای فشار خون متعادل و شرایط مناسب جسمی و روحی باشد. همچنین باید کم خونی (آنمی) نداشته باشد و از آخرین باری که خون اهدا کرده است، باید حداقل ۸ هفته گذشته باشد. در آن صورت است که فرد می توانید، اهدای خون را انجام دهد و از فواید اهدای خون که شامل موارد زیر می باشد، بهره مند گردد. برای آشنایی با علائم کم خونی می توانید در اینجا کلیک کنید.

کاهش خطر سکته قلبی با اهدای خون

۱- با اهدای خون می توان از ابتلا به عارضه هموکروماتوز (زیادی آهن در خون) جلوگیری کرد. این عارضه یک اختلال ارثی است، که در نتیجه تجمع آهن در بافت ها و ارگان های مختلف بدن می باشد. بنابراین اهدای منظم خون می تواند، موجب کاهش آهن اضافی موجود در بدن گردد.

۲- یکی دیگر از فواید اهدای خون برای بدن این است که، خطر ابتلا به سرطان روده، معده، ریه و … را کاهش می دهد، زیرا این عمل باعث دفع مواد سمی ایجاد کننده سرطان و پاکسازی خون می شود.

۳- اهدای خون باعث کاهش وزن می گردد، البته در صورتی که عمل اهدای خون به صورت منظم انجام گیرد. همچنین اهدای خون منظم موجب کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی می شود.

۴- بعد از اهدای خون، بدن فرد اهدا کننده برای تامین میزان کافی خون شروع به تولید سلول های جدید خون می کند و با تنظیم آهن خون، خطر ابتلا به نارسای ها و سیروز کبدی کاهش پیدا می کند.

۵- یک دیگر از مزایای اهدای خون استفاده از چکاپ رایگان می باشد. که به این وسیله می توانید، بدون پرداخت هزینه ای از سلامت خود اطمینان پیدا کنید.

فواید اهدای خون

علاوه بر موارد ذکر شده در بالا، اهدای خون موجب کاهش غلظت خون، تنظیم جریان گردش خون و رفع و درمان تنگی نفس می شود.

عوارض احتمالی اهدای خون :

کبودی یا تجمع خون زیر پوست، تحریک عصب، آسیب به عصب و یا تاندون، التهاب رگ، حساسیت موضعی و سرگیجه از عوارض احتمالی اهدای خون می باشند.

برای پیشگیری از ایجاد سرگیجه، یک روز قبل از اهدای خون باید اقدامات زیر را انجام دهید.

  • مصرف زیاد آب
  • پرهیز از نوشیدن چای و قهوه
  • مصرف سبزیجات و میوه ها
  • مصرف یک وعده غذایی مفید و سالم ۴ سال قبل از اهدای خون

البته پس از اهدای خون نیز باید، میوه و مواد غذایی سالم و مقوی را مصرف نمایید.

اقدامات لازم به هنگام اهدای خون

به منظور اهدای خون در ابتدا باید ثبت نام کنید که برای این کار نیاز به مدارکی همچون شناسنامه، سابقه پزشکی و معاینه سریع پزشکی می باشد، حال اطلاعاتی در رابطه با اهدای خون به شما داده می شود تا آن را مطالعه نمایید.

مزایای اهدای خون

بعد از گذراندن مراحل فوق، مرحله اهدای خون آغاز می شود که اهدای کامل خون رایج ترین نوع اهدای خون می باشد و این خون به دو صورت استفاده می شود، بنابراین می توان به عنوان خون کامل به شخص نیازمند آن را تزریق کرد و یا اینکه این خون برای گیرندگان مختلف به سلول های قرمز، پلاکت و پلاسما جدا می شود.

آشنایی با مراحل اهدای خون

در ابتدا اهدا کننده خون روی یک صندلی دراز بکشد، البته می تواند به حالت نشسته نیز خون اهدا نماید.

سپس ناحیه ای  از دست وی با الکل ضدعفونی شده و سپس یک سوزن استریل وارد رگ خواهد شد.

تا زمانی که مقدار مشخصی از خون از بدن اهدا کننده خون، خارج شود، البته فرد باید همچنان روی تخت (نشسته یا دراز کشیده) باقی بماند که اغلب ۸ تا ۱۰ دقیقه طول می کشد.

زمانی که خون لازم در ظرف جمع آوری شد، پرستار سوزن را از رگ خارج کرده و بازوی فرد را بانداژ می کند.

همه چیز درباره اهدای خون

آشنایی با انواع دیگر اهدای خون

  • اهدای پلاسما (پلاسمافرز)
  • اهدای پلاکت (پلاکت)
  • اهدای دو برابر گلبول قرمز

برای بدست آوردن این محصولات از خون از دستگاهی به نام آفرز کمک گرفته می شود به این صورت که این دستگاه به هر دو بازوی شخص اهدا کننده متصل خواهد شد و قبل از آن که اجزای استفاده نشده خون به بدن برگردد، مقدار کمی از خون توسط دستگاه جمع شده و اجزای آن جدا می شود، در طی حدوداً ۲ ساعت این چرخه چندین بار تکرار خواهد شد.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *