به افرادی که نحوه و فن بیان خوب، عملکرد موفقیت آمیز، اخلاق و رفتار پسندیده و مثبت گرا، تلاش و تمرینی بیشتر از دیگران دارند. صمیمی و روباز و قوی و باتجربه و دانا هستند. از جمله افراد محبوب با چنین ویژگی می توان به امام خمینی (ره) و نلسون ماندلا و فیدل کاسترو اشاره کرد.
تعریف کاریزما
در تمام دنیا و در تمام دوران افرادی بوده اند که شخصیت و مسیر زندگی شان از دیگران متفاوت بوده است، تفاوت نه به شکل منفی بلکه مثبت و تاثیر گذار! رهبران بزرگی بوده اند که با با رفتار و اخلاق و تیزهوشی جایی در قلب مردم باز کرده اند. برای اینکه برایتان موضوع ملموس شود ابتدا به تعریف واژه کاریزما می پردازیم:
در تعریف این واژه تعاریف و دیدگاه های مختلفی است اما بخشی از تعاریف ها با هم اشتراک دارد. کاریزما در هر یک از رشته های علمی تعریف خاص خودش را دارد.
تعریف کلی که ما از دیدگاه های مختلف برداشت می کنیم این است:کاریزما از کلمه یونانی در قرن بیستم خاریسما گرفته شده است که به معنی جذابیت، دوست داشتنی، متانت، و موهبت است و تعریف دقیق آن داشتن ظاهری جذاب با نوعی رفتار و اخلاق و کلام و عقیده ای جذاب و تاثیرگذار.اولین کسی که این مشخصه را به کار برد ماکس وبر بود.
چه کسانی چنین ویژگی جذابی را دارا هستند؟
به افرادی که در نحوه بیان، رفتار و برخورد، شخصیت و دیدگاه ها و تیزهوشی بر دیگران تاثیر مثبت می گذارند و دوست داشتنی هستند و با کلام در نظر اطرافیان نفوذ می کنند.
رهبران زیادی در طول تاریخ بوده اند که بواسطه شخصیت جذاب و متمایزشان مردم زیادی را به خود جذب کرده اند. از جمله این رهبران در دنیای سیاست امام خمینی (ره)، ماهاتما گاندی، نلسون ماندلا، فیدل کاسترو،سر وینستون چرچیل، پاپ ژان پل دوم، رونالد ریگان.
برای برجسته کردن موضوع و ملموس آن زندگی یک شخصیت کاریزماتیک را در اینجا می آوریم. مثلا نلسون ماندلا که یک فعال سیاسی و برچیننده نظام ظالمانه آپارتاید است که سالیان متمادی با این نظام نژاد گرایانه به مبارزه پرداخت و از کسی ترسی نداشت. او برای صلح و عدالت جنگید و آنچنان با سخنان پرمغزش مردم را به خود جذب کرد که در سراسر دنیا نامش بر زبان ها افتاد و طرفداران زیادی به عقیده او پیوستند. نلسون ماندلا در صحبت و اخلاق آدمی ساده و متواضع و صمیمی و جذاب بود.
همچنین در دنیای تجارت نیز افراد نام داری هستند که با استفاده از شخصیت جذاب شان دنیای خود را متحول کرده و به قله های موفقیت رسیده اند و به پول و ثروت و شهرت زیادی دست یافته اند. از جمله این افراد نام آشنا لی لاکوکا مدیرعامل کرایسلر که تحصیلات آکادمیک نداشت و برای رسیدن به چنین شخصیتی تمرین کرد و جان فرانسیس ولش مدیر عامل و مهندس شیمی شرکت جنرال الکتریک (GE)است.
۸ عادت و ویژگی افراد خاریسماتیک
- برقراری رابطه شخصی: چنین افرادی حتی در مجلس و محافلی سعی می کنند طوری سخن بگویند، طوری رفتار کنند که انگار مکالمه دو نفره است و شخصیت احساسی و هیجانی خود را نشان می دهند.
- صمیمیت:سعی شان بر این است که با همه افراد با عقاید و ایده های مختلف صمیمی باشند.
- متواضع و فروتنی: افراد دارای شخصیت کاریزماتیک طوری رفتار نمی کنند که اطرافیان احساس کنند آن ها تکبر دارند. آن ها می دانند که هیچ چیز به اندازه تواضع و فروتنی نمی تواند از تعداد دشمنانشان کم کند. آن ها از هر کسی که چیزی بهتر از آن ها می دانند پیروی میکنند و سعی می کنند از آن ها یاد بگیرند.
- متعادل هستند: آن ها از هر شکست و پیروزی درس و عبرت می گیرند. آنها خودستایی نمی کنند. به وقت پیروزی و موفقیت از سختی ها و احتمالات شکست غافل نمی شوند.
- رویاپرداز هستند و قدرت تخیلشان بالاست: افراد کاریزماتیک با رویاپردازی اراده خود را تقویت می کنند و آن را به واقعیت مبدل می سازند.
- سخی و بخشنده هستند: آنان هرچه که دارند از دادن به دیگران دریغ می کنند. این افراد حس حسادت ندارند و آنقدر اعتماد به نفس دارند و با سخاوت هستند که از موفقیت کسی نگران نشوند.
- دارای مهارت های غیر عادی هستند: راهی را نمی روند که تکراری است و همگان آن را طی کرده اند. مسیرهایی را انتخاب می کنند که کسی آن را نرفته است یا کمتر کسی آن مسیر را طی کرده است.
- قدرت مدیریت بالایی دارند: مدیریت بخشی از مشخصه های افراد کاریزماتیک است. مدیریت در زندگی خیلی مهم است و آدمی را به قله های کامیابی می رساند و افراد با چنین ویژگی قدرت مدیریتی بالایی دارند.
منبع : آرگا