دسته ها
دوشنبه ۲۶ خرداد ۱۴۰۴

تغییرات خلقی پدر در دوران بارداری همسر (همدردی هورمونی)

  • شیوا فهیمی
  • ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴
  • ۰

در طول بارداری خانم، پدر هم برخی تغییرات و علائم مربوط به بارداری را تجربه می کند. در این مطلب پیرامون تغییرات خلقی پدر در دوران بارداری همسر یا همدردی هورمونی صحبت می کنیم.

مردها در طول بارداری همسر خود دچار تغییرات و علائم خلقی می شوند. پدر هم در این دوره نگرانی و اضطراب های خاص خود را دارد و از نظر هورمونی تحت تاثیر است. این مطلب به تغییرات خلقی پدر در دوران بارداری همسر(همدردی هورمونی) می پردازد.

تغییرات خلقی پدر در دوران بارداری؛ چرا مردان هم تحت تاثیر قرار می‌گیرند؟

در مطالعه ای مشخص شد که مردها به طور میانگین حدود سه مورد از علائم رایج بارداری را در زمان بارداری همسرشان تجربه می کنند. در برخی منابع به سندرم کوید(couvade) اشاره شده که در طول آن پدر هم مثل مادر در طی بارداری همسر برخی تغییرات و علائم مربوط به بارداری را نشان می دهد.

تغییرات خلقی پدر

پدر هم در این دوره نگرانی ها و اضطراب های خاص خود را دارد. زیرا هم باید محافظ همسر و فرزند باشد و هم مسئولیت زندگی را به دوش بکشد. ولی امروزه بیشتر توجهات به مادر باردار بوده و به پدر و تغییرات روحی او زیاد توجه نمی شود.

این در حالی است که پدر در انتظار فرزند خود همچون مادر به حمایت های خاصی نیاز دارد.

پدران چه مشکلات روحی و جسمی را در بارداری همسر تجربه می کنند؟

در مطالعه ای از جمله مشکلات روحی که آقایان در بارداری همسر خود تجربه کرده اند عبارت است از:

  • استرس و اضطراب درباره سلامتی همسر و جنین
  • کاهش تمرکز
  •  بی حوصلگی
  • خستگی
  • مشکلات خواب
  • نوسانات خلقی و سردرد

در درجه بعد پدران از مشکلات گوارشی مانند کاهش ای افزایش اشتها، نفخ شکم و سوزش سر دل شکایت داشتند. ضمنا مشخص شد حدود ۱۹ درصد آقایان با افزایش وزن و حدود ۹ درصد در طی بارداری همسر کاهش وزن روبرو شده اند.

تغییرات خلقی پدر

در مجموع پدرها این مشکلات روحی و جسمی را بیشتر در سه ماهه دوم بارداری همسر خود تجربه کرده بودند. نتایج مطالعه نشان داد که حدود ۷۳ درصد مردها حداقل یک مورد از علائم شایع دوران بارداری را تجربه نموده اند و حدود ۲۷ درصد از آن ها تا مرحله بارداری با مشکلی روبرو نشده اند.

شیوع این علائم در مردهای ایرانی نسبت به مطالعات دیگر کشورها میزان تقریبا زیادی بود. پژوهشگران همچنین بیان می دارند پدرها همانند همسران خود احتمالا در طول بارداری همسر مشکلاتی را تجربه که هر چند شایع نیستند یا این که شدت زیادی ندارند ولی برای بهبود نتایج بارداری و تاثیرات آن بر روابط زوجین و همچنین روابط بعدی والدین با فرزند و یا حتی رشد و تکامل او بهتر است برای فرزند آوری، به پدران نیز همانند خانم باردار توجه شود و شاید در این زمینه مناسب ترین و در دسترس ترین روش، افزایش آگاهی آن ها در مورد دوره بارداری و فرزند آوری باشد.

هورمون اکسی توسین تشدید کننده همدردی

در تحقیقی پژوهشگران آلمانی به این نتیجه رسیدند که هورمون اکسی توسین، حساسیت و احساس همدردی را در مردها افزایش می دهد. به اشاره برخی منابع، اکسی توسین هورمونی است که با احساساتی مانند عشق و اطمینان همراه می باشد.

نوسانات خلقی پدر

یکی از تاثیرات اکسی توسین این است که دردهای هنگام زایمان را مورد هدف قرار می دهد. این هورمون همچنین می تواند پیوند احساسی میان مادر و نوزاد را تقویت کند. در این آزمایش، ۴۸ مرد سالم مورد بررسی قرار گرفتند.

در ابتدای پژوهش نیمی از آقایان از اسپری استنشاقی اکسی توسین استفاده و نیمی دیگر یک شبه دارو را استفاده کردند. پژوهشگران به این آقایان عکس های مختلفی شامل کودک در حال گریه نشان دادند. بعد از مردها درخواست شد که عمق احساسات خود را هنگام مشاهده این تصاویر بیان کنند.

میزان همدردی احساسی در مردهایی که از هورمون اکسی توسین استفاده کردند بیشتر از مردانی بود که  شبه دارو را استفاده کرده بودند. به این ترتیب این هورمون به عنوان هورمون همدردی پدرها نسبت به همسر خود شناخته می شود.

در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم. همچنین در صورت تمایل برای اطلاع از دلایل تغییر رفتار در  بارداری و روند تغییرات بدن مادر بارداری از این مطالب نیز بازدید نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *