کار کردن در بارداری همیشه ساده نبوده و ممکن است چالش هایی ایجاد شود. اگر می خواهید ضمن بارداری به فعالیت های روزانه و شغلی خود هم رسیدگی کنید در این مطلب روش هایی برای حفظ سلامت مادر و جنین ارائه می شود.
کار کردن در بارداری همراه با حفظ سلامت مادر و جنین
کار کردن در بارداری همواره ساده نیست و ممکن است با چالش هایی همراه شود. اگر بارداری هستید یا قصد بارداری را داشته و می خواهید ضمن حاملگی به فعالیت های روزانه و شغلی خود هم رسیدگی کنید بهتر است با روش هایی برای حفظ سلامت مادر و جنین حین کار آشنا شوید.
بیشتر خانم ها در بارداری به شغل خود می توانند بپردازند ولی این مسئله می تواند چالش هایی را در محیط کار ایجاد کند. برای سالم و فعال ماندن در محیط کار، روش های تسکین مشکلات رایج حاملگی را فرا گرفته و بدانید چه زمانی کار در بارداری سبب بروز عوارض و خطرات می شود.
همچنین می توانید مقالات برداشتن جسم سنگین در بارداری و عوارض سرپا ایستادن در بارداری را نیز مطالعه نمایید.
۱. تسکین حالت تهوع هنگام کار در بارداری
حالت تهوع بارداری که به حالت تهوع صبحگاهی نیز شناخته می شود ممکن است در هر لحظه از روز اتفاق بیفتد. به منظور کاهش و تسکین این مسئله در محل کار موارد زیر را مدنظر قرار دهید:
- از عواملی که موجب تحریک حالت تهوع می شود اجتناب کنید. ممکن است صبحانه ای که پیش از بارداری هوس آن را داشتید یا بوی گرم شدن غذا در مایکروویو اتاق استراحت مزاج شما را به هم بزند. بنابراین از هر چیزی که سبب بروز حالت تهوع شما می شود دوری کنید.
- به فواصل کوتاه زمانی میان وعده مصرف کنید. وقتی حالت تهوع دارید بیسکویت و سایر غذاهای شیرین می تواند این حالت را رفع کند. بنابراین در محل کار یک بسته از این مواد غذایی را نگه دارید تا به آن دسترسی راحت داشته باشید. چای یا نوشیدنی زنجبیلی هم کمک کننده است.
۲. کنترل خستگی هنگام کار در بارداری
با توجه به این که بدن در طول بارداری به نوعی اضافه کاری انجام می دهد، ممکن است احساس خستگی پیدا کنید و استراحت در محل کار سخت شود. نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
- خستگی ممکن است نشانگر فقر آهن و کم خونی باشد از این رو تنظیم رژیم غذایی با مصرف غذاهای غنی از آهن و پروتئین مثل گوشت قرمز، لوبیا، غذای دریایی، سبزیجات و غلات کامل که با آهن غنی شده را میل کنید.
- استراحت های کوتاه و متناوب داشته باشید. مثلا چند دقیقه از جا برخاسته و کمی راه بروید تا نیروی تازه بیابید. ضمنا لامپ ها را می توانید چند دقیقه ای خاموش کرده و چشم ها را ببندید و پاها را رو به بالا دراز کنید تا انرژی شما تجدید شود.
- بطری آب روی میز نگه داشته و در طول روز آب بنوشید.
- فعالیت های خود را کاهش دهید. مثلا بعد از ساعت کاری به جای خرید رفتن آن را آنلاین انجام دهید یا فردی را برای کمک به کارهای منزل استخدام کنید.
- سعی کنید زود بخوابید. خوابیدن به پهلوی چپ خون رسانی به جنین را افزایش داده و ورم را کاهش می دهد. بین پاها و زیر شکم بالش قرار داده تا راحتی بیشتری ایجاد شود.
- بعد از اتمام ساعت کاری حتی الامکان پیاده روی داشته باشید. یا در طول هفته در کلاس فیتنس بارداری شرکت کنید.
۳. کنترل استرس و نگرانی در بارداری
برای کاهش استرس در محیط کار وظایف روزانه خود را نوشته و آن ها را اولویت بندی نمایید. می توانید برخی از این وظایف را به سایرین واگذار یا کلا حذف کنید. درباره فشار کاری صحبت نموده و احساس خستگی خود را با یک همکار یا دوست در میان بگذارید.
آرامش خود را حفظ کرده و از روش های آرامش بخش مانند نفس های شمرده یا تصور خود در مکانی آرام کمک بگیرید.
۴. به راحتی خود اهمیت بدهید.
هرچه بارداری جلوتر می رود انجام فعالیت هایی روزانه مثل نشستن و برخاستن سخت تر می شود. می توانید حین استراحت هر چند ساعت کاری یک بار از جا برخاسته و حرکت کنید تا فشار و انقباض عضلات شما کاهش یابد و پا و دست در اثر تجمع مایعات متورم نشود. از روش های زیر نیز می توانید کمک بگیرید:
- از یک صندلی مناسب که به خوبی کمر شما را محافظت می کند استفاده کنید. به ویژه که با تغییر وزن و حالت بدن نشستن طولانی مدت برای شما راحت تر شود. در صورت نداشتن صندلی راحت از یک بالش یا کوسن کوچک کمک گرفته تا کمر شما را پوشش دهد. با قرار دادن بالش زیر پا از تورم آن جلوگیری کنید.
- در صورتی که مجبور هستید ساعت های طولانی بایستید، یکی از پاها را روی زیرپایی، چارپایه یا جعبه قرار دهید. هر چند وقت یک بار پای خود را عوض کرده و استراحت کنید. کفش راحتی پوشیده که قوس مناسبی داشته باشد. می توانید گن یا ساپورت هم استفاده کنید.
- وقتی می خواهید شیئی را بلند کنید حالت و نحوه قرار گرفتن درست برای آسیب ندیدن به کمر را به کار بندید. هنگام خم شدن از قسمت زانو خم شوید نه از کمر. سعی کنید فشار نزدیک به بدن و روی پا باشد نه روی کمر. موقع بلند کردن جسم هم بدن را تاب ندهید.
- از برخی شرایط کاری که ممکن است خطر بروز مشکل در بارداری را افزایش دهد به ویژه خطر زایمان زودرس را ایجاد می کند مانند دوری کنید. مثلا در معرض مواد مضر قرار نگیرید. طولانی مدت نایستید و در محیط های با سر و صدای زیاد یا ارتعاشات سنگین و دمای بالا احتیاط لازم را رعایت کنید.
- می توانید با مسئول کاری خود صحبت کرده تا وظایف شما در این دوران را تغییر دهد.
آیا می توان تا تولد فرزند به کار در بارداری ادامه داد؟
این موضوع که می توانید در دوران بارداری به کار ادامه دهید به شغل شما بستگی دارد. اگر سالم هستید و در معرض خطر بیشتری برای عوارض بارداری قرار ندارید و شغل شما مستلزم قرارگیری در معرض مواد شیمیایی مضر نیست یا از لحاظ فیزیکی بسیار سخت نیست، احتمالا می توانید تا تاریخ زایمان خود به کار ادامه دهید.
هر شغلی متفاوت بوده و باید گفت بیشتر مشاغل خارج از محیط های اداری سنتی احتمالا در دوران بارداری خطر خاصی ندارند ولی اگر به اجبار باید ساعت ها در یک زمان روی پای خود بایستید یا کارهای سنگین انجام دهید بایستی اقداماتی را مدنظر قرار دهید.
تمام شغل ها عوارض فیزیکی، عاطفی و ذهنی متفاوتی دارند از این رو هیچ قانون سخت و سریعی درباره زمان شروع مرخصی زایمان وجود ندارد. بایستی تمام موارد از جمله وضعیت سلامتی، مالی و … را سنجیده تا متوجه شوید چه چیزی برای شما و جنین بهتر است.
در صورتی که تا زمان تولد فرزند به کار در دوران بارداری ادامه می دهید اطمینان یابید که می توانید در زمان هایی استراحت داشته باشید و حتی المقدور دو هفته قبل زایمان مرخصی زایمان گرفته و از این تایم برای استراحت و آماده سازی و مراقبت خود بهره بگیرید.
منبع : آرگا