در طول بارداری ممکن است خانم باردار با مشکلاتی از جمله آلرژی روبرو شود. این آلرژی های فصلی یا پوستی به علت تغییرات هورمونی و حساس شدن بدن ایجاد می شود. در این مطلب پیرامون آلرژی در بارداری و درمان آن صحبت می کنیم.
علت،علائم و درمان آلرژی در بارداری
آلرژی و حساسیت در بارداری یکی از مشکلاتی است که ممکن است هر خانم بارداری آن را تجربه کند. انواع آلرژی فصلی و یا آلرژی های پوستی به دلیل تغییرات هورمونی و حساس شدن بدن خانم باردار رخ می دهد. درمان حساسیت در بارداری ساده بوده ولی اگر تحت نظر پزشک درمان نشود ممکن است برای مادر و جنین خطراتی به همراه داشته باشد.
پیشگیری و درمان حساسیت در بارداری مسئله مهمی بوده و مصرف برخی داروهای ضد حساسیت ممکن است تاثیرات آلرژی را کاهش دهد ولی عوارض خطرناکی برای مادر و جنین ایجاد نماید. از این رو توصیه می شود از مصرف خودسرانه داروها در این دوران جدا خودداری شود. در این مطلب قصد داریم اطلاعاتی در مورد حساسیت در بارداری و درمان آن ارائه دهیم.
علائم حساسیت در بارداری چیست؟
حساسیت در بارداری و عوارض آن یکی از اختلالات شایع این دوران می باشد و ممکن است برای هر خانم بارداری مشکلاتی را ایجاد کند. از جمله علائم حساسیت در بارداری عبارت است از:
- خارش پوست
- عطسه های مکرر
- آبریزش بینی
- گلو درد
- خارش گلو
- گرفتگی سینوس ها
در بیشتر موارد حساسیت ممکن است با نشانه هایی از جمله علائم سرماخوردگی بروز یابد. این مسئله رینیت بارداری نام دارد. در این مدت فرد علائم سرماخوردگی ندارد ولی آبریزش بینی، گرفتگی بینی و گلو حس می شود.
دلیل حساسیت بارداری چیست؟
بی تردید ظهور واکنش های آلرژیک در سه ماه پایانی بارداری بی دلیل نیست. بر اساس تحقیقات صورت گرفته حساسیت بارداری می تواند به خاطر تغییرات هورمونی حاملگی باشد. ضمنا موکوس و مخاط معده می تواند از دیگر علل بروز حساسیت در بارداری باشد.
در حقیقت تولید موکوس می تواند به دلیل افزایش میزان جریان خون مادر باشد. بروز حساسیت در این دوره خطرناک نیست و مدت کمی بعد از زایمان از بین می رود. نکته مهم این است که خانم باردار به خاطر دوران مهمی که در آن قرار دارد نباید هیچ اقدام خودسرانه ای مثل مصرف دارو داشته باشد و برای درمان حساسیت به پزشک مراجعه کند.
اصلی ترین دلیل ایجاد رینیت بارداری هورمون ها هستند. در بارداری به دلیل این که هورمون های اضافی در بدن خانم ترشح می شود حساسیت ها و رینیت ایجاد می شود. در حقیقت علائم رینیت بارداری شبیه حساسیت فصلی است.
ترشح هورمون ها موجب شده بدن در برابر مواردی مانند عطر، گل و گیاه، غذا، شوینده و … واکنش نشان دهد. افرادی که سابقه حساسیت فصلی دارند بیشتر در معرض رینیت بارداری قرار دارند.
عوارض حساسیت در بارداری
ممکن است این سوال ایجاد شود که آیا حساسیت در بارداری خطرناک است؟ در پاسخ باید گفت بله حساسیت در بارداری عوارضی به دنبال دارد. با توجه به این که حاملگی دوره بسیار مهم و حیاتی برای خانم باردار و جنین می باشد از این رو باید این مرحله را بدون مشکلی سپری کند.
خطرناک بودن حساسیت به این دلیل است که سیستم ایمنی بدن مادر کمی ضعیف شده و این خطر جدی برای جنین به شمار می رود. درمان حساسیت در مواردی به مصرف دارو یا مواد شیمیایی نیاز دارد که این موضوع سلامت جنین را ممکن است تحت تاثیر قرار دهد.
مهم ترین خطراتی که حساسیت در بارداری ایجاد می کند تهدید سلامتی جنین و مادر باردار است. رینیت بارداری سبب تولد نوزاد نارس، اختلال در سیستم های بدن جنین و … می شود. شاید در بیشتر موارد حساسیت بارداری خطر جدی نداشته باشد ولی نباید نسبت به آن غفلت کرد.
انواع حساسیت در بارداری
در دوران حاملگی آلرژی در انواع مختلفی بروز می کند از جمله:
۱. آلرژی پوستی
آلرژی های پوستی مثل کهیر و خارش ممکن است در دوران حاملگی رخ دهد. در آلرژی پوستی با ترشح هورمون هایی پوست خانم باردار به موادی مانند صابون، عطر، کرم و … حساسیت نشان می دهد.
۲. آلرژی غذایی
آلرژی و واکنش منفی به برخی غذاها از دیگر حساسیت هایی است که در دوران حاملگی ممکن است رخ دهد. در حساسیت غذایی بارداری، خانم باردار به مواد غذایی آلرژی پیدا کرده و با مصرف آن ها علائمی مثل کهیر، مشکلات خفیف تنفسی، عطسه و سرفه بروز می کند.
۳. آسم
ایجاد تنگی نفس و آسم می تواند از نمونه های دیگر آلرژی در حاملگی باشد. با ترشح برخی هورمون ها و حساس شدن بدن خانم باردار، آلرژی او به برخی مواد بیشتر شده و تنگی نفس و آسم ایجاد می شود.
۴. آبریزش و احتقان بینی
از انواع آلرژی در حاملگی حساس شدن بویایی خانم باردار است و با آبریزش یا گرفتگی بینی خود را نشان می دهد.
درمان حساسیت در بارداری
می توان حساسیت در بارداری را با روش های ساده ای درمان کرد و از آسیب و خطرات آن در امان بود. از جمله این روش ها عبارت است از:
- در صورت داشتن سابقه حساسیت فصلی قبل از بارداری، بهتر است در حاملگی از عواملی که بروز حساسیت را در شما تشدید می کنند دور باشید.
- از عوامل آلرژی زا مانند حیوانات خانگی، مواد معطر مثل عطر و ادکلن، برخی غذاها، گل و گیاهان و … دوری کنید.
- برای درمان حساسیت های بارداری حتی جزئی به پزشک مراجعه شود.
- مواد غذایی حاوی ویتامین ای و ث بیشتری مصرف کنید. زیرا آنتی اکسیدان این ویتامین ها سیستم ایمنی شما را تقویت می کند.
- غذاهای حاوی امگا ۳ و فیبر بیشتری مصرف کنید.
- از داروهای تجویز شده پزشک برای حساسیت در بارداری استفاده کنید.
- در شرایط گرفتگی بینی در اثر آلرژی پزشک احتمالا اسپری بینی را تجویز می کند.
در پایان از همراهی شما متشکریم. همچنین در صورت تمایل برای افزایش آگاهی خود در زمینه استفاده از عطر در بارداری و نکات مهم مواد شوینده در بارداری از این مقالات نیز بازدید نمایید.
منبع : آرگا