دسته ها
شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴

نشانه های پانیک در خواب و راه های پیشگیری و درمان آن

  • شیوا فهیمی
  • ۱۲ فروردین ۱۴۰۴
  • ۰

حملات پانیک در خواب معمولا بدون هیچ علت معینی رخ می دهد و فرد به طور ناگهانی از خواب بیدار شده و علائمی را تجربه می کند. این مطلب به نشانه های پانیک در خواب اشاره می کند.

خواب شبانه راحت از ضروریات زندگی سالم می باشد ولی برخی افراد از پانیک در خواب رنج می برند و علائم بدی را تجربه می کنند و همواره از این مسئله ابراز نگرانی دارند. در این مطلب با نشانه های پانیک در خواب و درمان آن آشنا می شوید.

نشانه های پانیک در خواب و درمان آن

پانیک در خواب معمولا بدون هیچ علت مشخصی رخ می دهد و فرد به طور ناگهانی از خواب روز یا شب خود بیدار شده و علائم بدی مانند اضطراب شدید، تعریق و … را تجربه می کند. حتی فرد حس می کند نمی تواند نفس بکشد و در حال مرگ است.

اگرچه خواب راحت لازمه زندگی سالم می باشد ولی برخی افراد برای رفع خستگی و تمدد اعصاب از چالش های روزانه نمی توانند آن را تجربه کنند. پانیک در خواب در افرادی که دچار حملات پانیک شده اند یا از اختلال پانیک رنج می برند چند برابر بیشتر می باشد.

در این مطلب با نشانه های پانیک در خواب و روش های درمان و پیشگیری آن آشنا می شوید. همچنین می توانید مقالات علائم اختلال خواب در کودکان  و علت خواب پریشی را نیز مطالعه نمایید.

۱. اضطراب شدید

نخستین علامت پانیک در خواب که آن علائم اختلال هراس نیز اطلاق می شود، اضطراب شدید بوده به طوری که حس ترس جسمی با لرزش و گرفتگی عضلانی همراه می شود.

۲. درد قفسه سینه

حس تنگی نفس و درد قفسه سینه عصبی از علائم دیگر پانیک در خواب می باشد. وقتی شدید علائم اختلال هراس شدید شد با تپش قلب، تنگی نفس و دیگر علائم پانیک همراه شده و فرد حس می کند در حال سکته قلبی و مرگ است.

حمله عصبی به دلیل مکانیسم هایی که مستقیما روی عروق کرونر تاثیر می گذارد سبب درد قفسه سینه می شود. درد قفسه سینه درد تند و تیزی بوده و به محض تمام شدن حمله پانیک رفع می شود. با توجه به این که علائم پانیک در افراد فرق می کند نمی توان گفت دقیقا این درد چه زمانی رفع می شود ولی به طور میانگین ده دقیقه زمان می برد و گاهی ممکن است تا چند ساعت هم ادامه داشته باشد.

۳. بی قراری شدید

بی قراری شدید و احساس خطر نیز در فرد ایجاد شده و فرد ترس از دیوانگی، از دست دادن کنترل و مردن را تجربه می کند. این احساس خطر موجب عصبی شدن، بی قراری و نگرانی از وقوع اتفاق بدی می شود.

۴. افزایش ضربان قلب ناگهانی

افزایش ضربان قلب و تپش قلب ناگهانی از علائم دیگر پانیک در خواب می باشد. حین حمله اضطرابی بدن تلاش می کند اکسیژن بیشتری جذب کند از این رو تنفس سریع صورت می گیرد. در این لحظه هورمون هایی مثل آدرنالین ترشح شده و موجب افزایش ضربان قلب و ایجاد فشار به ماهیچه و عضلات بدن می گردد.

در اکثر موارد پانیک سبب تاکی کاردی شده و ضربان قلب به بیشتر از ۲۰۰ تا در هر دقیقه می رسد. این تپش قلب موجب بروز سرگیجه و تنگی نفس می شود.

۵. تعریق شدید

از بارزترین علائم پانیک در خواب تعریق شدید می باشد. تعریق نیز بخشی از واکنش ذاتی بدن به استرس می باشد. البته نوع تعریق تفاوت دارد و ممکن است عرق سرد یا عرق گرم یا هر دو ایجاد شود. تعریق به حدی زیاد می شود که بدن فرد کاملا خیس می شود.

۶. لرزش دست یا پاها

لرزش دست یا لرزش پاها از دیگر علائم حمله پانیک است که با بروز حمله اضطرابی در اثر واکنش زیاد سیستم عصبی سمپاتیک رخ می دهد. شبیه زمانی که از موقعیت تحریک کننده فرار می کنید فشار و تنش را حس کرده و لرزش بدن ایجاد می شود.

۷.  احساس گرگرفتگی

گر گرفتگی از علائم شایع اضطراب و پانیک در خواب می باشد. دلیل این وضعیت واکنش بدن برای آمادگی در مقابل خطر پیش رو است. حس گرگرفتگی سبب سرخ شدن صورت و عرق کردن کف دست و زیر بغل می شود. همچنین بعد از پریدن از خواب به دلیل پانیک، حس تنگی نفس ایجاد شده و فرد به سختی نفس می کشد. حتی فرد احساس خفگی در گلو را تجربه می کند.

درمان پانیک در خواب

برای پیدا کردن روش مناسب درمان پانیک در خواب نیاز به مراجعه به پزشک متخصص یا روان درمانگر می باشد. معمولا ترکیبی از دارو و تراپی های مختلف برای درمان این حملات اضطرابی تجویز می شود. از جمله درمان های پانیک در خواب عبارت است از:

  • داروهای ضد افسردگی
  • داروهای ضد اضطراب و ضد استرس
  • برنامه خواب منظم حتی در روزهای تعطیل برای تنظیم ساعت بدن
  • پرهیز از مصرف کافئین و غذاهای سنگین قبل خواب
  • تمرین تنفس عمیق
  • مدیتیشن و تکنیک های آرام سازی ذهن

روش های پیشگیری از پانیک در خواب

به منظور پیشگیری از بروز حملات پانیک در خواب راهکارهای زیر پیشنهاد می شود:

۱. رژیم غذایی سالم داشته باشید.

تامین ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز بدن سبب حفظ سلامت عمومی و سیستم ایمنی بدن شده و با تامین سلامت بیشتر، فرد بهتر می تواند با ترس و اضطراب مقابله کند. ضمنا مصرف مکمل های خوراکی برای تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن می تواند کمک کننده باشد.

همچنین انواع دمنوش های گیاهی برای تسکین اعصاب به آزاد سازی عضلات کمک کرده و فرد بهتر به خواب می رود.

۲. کافئین کمتری مصرف کنید.

نوشیدنی های حاوی کافئین مثل قهوه و نسکافه محرک بوده و سبب افزایش ضربان قلب می شوند. ضمنا کافئین باعث می شود فرد زمان بیشتری بیدار مانده و برنامه خواب منظم او مختل شود.

۳. ورزش منظم داشته باشید.

داشتن فعالیت جسمی و ورزشی سبک و سنگین در طی روز هم سبب حفظ سلامت جسمی شده و هم به بهبود حالت روحی و ذهنی کمک می کند. ضمنا با ورزش فرد خسته شده و راحت تر می خوابد. قابل ذکر است ورزش کمک می کند استرس کمتری را تجربه کنید و ذهن آرامش بیشتری داشته باشد.

۴. برنامه خواب منظمی داشته باشید.

وقتی برنامه خواب منظم باشد ذهن و بدن عادت می کنند در ساعت معینی به خواب بروند. تنظیم ساعت بیولوژیکی بدن میزان اختلال در خواب و پانیک در خواب را کاهش می دهد.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *