سندروم هلپ در بارداری یک عارضه است که در بارداری رخ می دهد و ممکن است برای افراد دشوار تلقی شود. معمولا این سندروم در سه ماهه سوم بارداری ایجاد می شود و همچنین می تواند در هفته اول بعد از زایمان نیز رخ داده و افراد را درگیر نماید. البته که در این بیماری ممکن است همه علائم در این زمینه آشکار نباشند و گاهاً ممکن است این علائم با فشار خون بالا، هپاتیت حاد، بیماری کبدی، بیماری کیسه صفرا و سایر بیماری های مرتبط اشتباه گرفته شود.
نام سندروم هلپ مخفف شده همولیز یا شکستن گلبول های قرمز خون می باشد که افزایش آنزیم های کبدی می شود و همچنین مواد شیمیایی باعث می شوند تا واکنش های بدن تسریع شود و تجزیه پروتئین ها رخ دهد. همچنین تعداد پلاکت پایین در خون باعث می شود که قسمتی از بافت خون که به لخته شدن و انعقاد خون کمک می کند بسیار کم تر شود و در نهایت خونریزی شدید و بدون توقف رخ خواهد داد.
همه چیز در مورد سندروم هلپ
سندروم هلپ معمولا با پره آکلامپسی اشتباه گرفته می شود و باید در نظر داشته باشید که این اختلال به صورت کاملاً مجزا بوده باشد. زیرا ممکن است بیماران فشار خون بالا یا پروتئینوری نداشته باشند. اما عوارض سندروم هلپ ممکن است بسیار جدی و حاد باشد. این سندروم معمولاً بسیار نادر بوده و در یک صدم درصد تا یک درصد از بارداری ها رخ خواهد داد. هیچ نوع علت شناخته شده برای این سندروم وجود ندارد و زنانی که دچار مسمومیت حاملگی شده اند ممکن است بیش تر در خطر برای این سندروم قرار بگیرند و از هر پنج زن مبتلا به مسمومیت حاملگی یک نفر به این مورد دچار خواهد شد.
عوامل خطر زا برای این سندروم
یک سری از عواملی هستند که باعث ایجاد خطر برای افراد خواهند شد و این عوامل عبارت است از :
- سن بالای ۲۵ سال سابقه
- سندروم هلپ در بارداری های قبلی
- زایمان قبلی
- نژاد زنان خصوصاً افراد سفید پوست و قفقازی که در معرض بیش تری برای این سندروم قرار دارند.
نشانه های سندرم هلپ در بارداری
زنان ممکن است در دوران بارداری یا مدت کوتاهی پس از آن متوجه شوند که نشانه های این بیماری را دارند. بنابراین بهتر است با نشانه های این بیماری بهتر آشنا شوید که عبارت اند از :
- درد های شکمی
- درد های زیر قفسه سینه
- کسالت یا خستگی
- تورم بدنی
- بالا رفتن سریع وزن
- استفراغ
- سرگیجه
- خون دماغ غیر قابل کنترل
- سردی بدن
- شانه درد در حین تنفس
- تغییرات بینایی مانند تاری دید و دید دوبینی
- تنگی نفس
- فشار خون
- بالا ناهنجاری در کار خون
- پروتئین در ادرار
- فشار خون بالا
- پارگی کبد
- سکته مغزی
البته باید در نظر داشته باشید که اگر این بیماری را بتوان در زمان مناسب تشخیص داد می توان زمان طلایی درمان را از دست و زندگی مادران را از بروز مرگ حفظ کرد.
تشخیص این سندروم
معمولاً برای تشخیص این بیماری باید به پزشک متخصص مراجعه کنید و در این زمینه پزشک در مورد درد شکم به خصوص در سمت راست و بالای شکم، کبد بزرگ شده، فشار خون و تورم پا ها دقت می کند و معمولاً آزمایش های لازم در این زمینه برایتان تجویز خواهد شد. همچنین سی تی اسکن و سونوگرافی نیز انجام خواهد شد و با استفاده از این آزمایش ها پزشک می تواند وجود یا عدم وجود این بیماری را در شما تشخیص دهد.
درمان
درمان قطعی برای افرادی که سندروم هلپ را دارند زایمان نوزاد و جفت است. در دوران بارداری بسیاری از زنانی که از این سندروم رنج می برند نیاز به درمان های مکملی دارند و ان درمان ها عبارت است از :
- تزریق فرآورده های خونی برای اینکه این بیماری مدیریت شود.
- نیاز است تا دارو هایی را مورد استفاده قرار دهند.
- همچنین از بروز تشنج در این افراد باید پیشگیری شود.
- برخی از زنانی که به این سندروم دچار می شوند نیاز به تزریق خون دارند.
- کورتیکواستروئید ها برای بهبود رشد ریه جنین در جنین های زودرس بسیار خوب می باشد. معمولاً از این دارو ها برای کند کردن پیشرفت بیماری نیز استفاده می شود. این دارو ها می توانند بر کبد و سیستم عصبی مرکزی تاثیرگذار باشند.
برخی از شرایط ممکن است زایمان با سزارین برای فرد بسیار مناسب باشد و اگر این سندروم به زمان مناسب خود تشخیص داده شود و نوزاد سالم به دنیا بیاید. سلامت عمومی مادر عموماً بهتر خواهد شد و اگر تشخیص به تعویق بیفتد یا بسیار محافظه کارانه این بیماری مدیریت شود احتمال ابتلا و پیامد های وخیم تر این بیماری نیز وجود دارد .همچنین داشتن رژیم غذایی خوب برای کاهش فشار خون می تواند در این زمینه بسیار مفید و موثر باشد.
کاهش ابتلا به سندروم هلپ
هیچ راه شناخته شده ای برای اینکه بتوان از این بیماری جلوگیری کرد وجود ندارد. بنابراین لازم است تا حتماً مراقبت های دوران بارداری را منظم انجام دهید و فشار خون شما و علائم حیاتی کودک باید بررسی مداوم قرار بگیرد. معمولاً به افراد باردار توصیه می شود که پس از سه ماهه اول آسپرین با دوز بسیار پایین را مصرف کنند. ولی مصرف آسپرین بدون اجازه پزشک ممکن است خطرات بد تری را برایتان به همراه داشته باشد. بنابراین شما می توانید با استفاده از راه های ساده ای مانند ورزش کردن طبق دستور پزشک راجعه برای ویزیت های مراقبت در دوران بارداری و خوابیدن به مدت لازم در شب سلامتی خود را بالا تر برده و خطر ابتلا به این بیماری را نیز کاهش دهید. داشتن رژیم غذایی خوب و غنی از موادی مانند غلات کامل، پروتئین بدون چربی و میوه ها و سبزیجات نیز می تواند در این زمینه بسیار مفید و موثر واقع شود.
بهتر است سعی کنید قبل از باردار شدن وضعیت بدنی خوبی داشته باشید و با استفاده از همین مورد می توانید از بروز این سندروم پیشگیری نمایید و اگر قبل از این بارداری خود دارای بارداری پرخطر یا سابقه خانوادگی در این زمینه هستید بهتر است این مورد را با متخصص در میان بگذارید زیرا آزمایش هایی که در این زمینه انجام می شود می تواند به تشخیص این بیماری در شما کمک کند.
عوارض این سندروم
اگر سندروم هلپ در مادران درمان نشود می تواند منجر به ایجاد لخته شدن خون در رگ ها، خونریزی شدید، نارسایی کلیه، جفت شدن جفت از رحم، زایمان زودرس، ادم ریوی و نوزاد نارس را با خودش به همراه داشته باشد. این سندروم را در سه کلاس ۱ و ۲ و ۳ طبقهبندی می کنند که در کلاس یک ترمبوسیتوپنی شدید قرار می گیرد و در کلاس ۲ ترومبوسیتوپنی متوسط و در کلاس ۳ ترامبوسیتوپنی خفیف قرار دارد.
سندرم هلپ در بارداری یکی از انواع مسمومیت در حاملگی می باشد که باعث افزایش و بالا رفتن آنزیم های کبدی و همچنین کاهش تعداد پلاکت ها در خون می شود. بنابراین باید سریعاً مورد درمان قرار بگیرید تا از بروز عوارض سلامتی دور بمانید.
حال که با سندرم هلپ در بارداری آشنا شدید در ادامه می توانید اطلاعاتی دیگر در مورد سندروم الکل جنینی و بارداری بعد از چهل سالگی نیز آشنا شوید و آگاهی ها خود را در این زمینه ها نیز بالا تر ببرید و برای این کار می توانید از لینک های داده شده در این زمینه استفاده نمایید.
منبع : آرگا