انقباضات براکستون هیکس جزو شایع ترین نشانه های اولیه بارداری است که به طور معمول در سه ماهه آخر بارداری ایجاد می شود که بدن را به نوعی برای بدن زایمان آماده می کند. در حقیقت این انقباضات خطرناک نیستند اما گاهی اوقات مشخص نیست که درد و انقباضات مرتبط با زایمان زودرس بوده یا ناشی از انقباضات براکستون هیکس. ممکن است تمام خانم های باردار این انقباضات را تجربه نکنند و این انقباضات در سه ماهه دوم یا سوم اتفاق می افتد و دلیل آن به رابطه جنسی، کم آبی بدن، نیاز به ادرار کردن، بلند کردن اجسام سنگین، فعالیت شدید و مثانه پر مربوط است. در ادامه مطلب در مورد انقباضات براکستون هیکس بیشتر توضیح خواهیم داد.
انقباضات براکستون هیکس چیست؟
در ماه های اول بارداری یک حالت انقباضی در شکم زن باردار است که به آن، انقباض براکستون هیکس یا زایمان کاذب می گویند. اساسا این حالت که به سفت شدن شکم و حالتی غیر دردناک شبیه است، ممکن است برای همه خانم ها اتفاق نیفتد، اما معمولا مرسوم است. یک خانم باردار این حالت را معمولا در سه ماهه سوم بارداری تجربه می کند.
به دنبال بروز انقباضات براکستون هیکس چه حسی در زنان باردار ایجاد می شود؟
برخی از خانم ها این انقباضات را به شکل سفت شدن شکم توصیف می کنند که لحظه ای ایجاد می شود و سریع می رود. بسیاری دیگر نیز می گویند حسی شبیه کرامپ قاعدگی خفیف دارد. ممکن است انقباضات براکستون هیکس ناخوشایند باشد، اما سبب زایمان و باز شدن دهانه رحم نخواهد شد. بر عکس زایمان واقعی، انقباضات براکستون هیکس شامل موارد زیر می شوند:
- تنها در شکم حس می شوند.
- با گذشت زمان قوی تر نمی شوند.
- به طور معمول دردناک نیستند.
- به تدریج از شدت آن کم شده و بعد از آن ناپدید می شوند.
- طولانی نیستند.
- الگوی منظمی ندارند.
ممکن است در سه ماهه دوم یا سوم بارداری دچار انقباضات شوید. این انقباضات کاملا طبیعی هستند و نباید نگران باشید.
انقباضات براکستون هیکس چه تفاوتی با درد زایمان واقعی دارد؟
لازم است بدانید انقباضات براکستون هیکس غیر قابل پیش بینی بوده و به هیچ عنوان دردناک نیستند. چنین انقباضاتی به صورت ناگهانی ایجاد شده و با تغییر موقعیت خود یا پیاده روی رفع خواهد شد. از سوی دیگر انقباضات واقعی در فواصل زمانی منظم به وجود می آیند و هر انقباض تقریبا ۶۰ ثانیه طول می کشد. به تدریج کمی احساس درد دارید و این انقباضات به یکدیکر نزدیک تر خواهند شد. برای برطرف کردن انقباضات واقعی شما هیچ راهی ندارید و حتی راه رفتن یا صحبت کردن برای تان سخت می شود. اما در انقباضات براکستون هیکس در جلوی شکم خود احساس درد دارید. اما در حقیقت درد در ناحیه رحم، شکم یا کمر حس می شود. با این حال امکان ایجاد درد در سراسر بدن تان وجود دارد. به طور معمول انقباضات براکستون هیکس هیچ نوع نشانه خاصی ندارند. اما گاهی اوقات پارگی کیسه آب را به همراه دارد.
دلایل ایجاد انقباضات براکستون هیکس چیست؟
اما سؤالی که ذهن بسیاری از خانم ها را به خود مشغول کرده است این است که دلیل انقباضات براکستون هیکس چیست؟ می توان گفت علت دقیق انقباضات براکستون هیکس هنوز مشخص نیست. با این حال، برخی محرک ها وجود دارند که به نظر می رسد تا حد زیادی باعث ایجاد این انقباضات می شوند. محققین معتبر در این زمینه می گویند که فعالیت ها یا موقعیت های خاص احتمال دارد موجب استرس کودک درون رحم شوند. انقباضات ممکن است به افزایش جریان خون به جفت جنین کمک کرده و اکسیژن بیشتری به جنین بدهد. از دلایل انقباضات براکستون هیکس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- حرکت جنین
- فعالیت شدید. احتمال دارد بعد از اینکه بیش از حد روی پاهای خود ایستاده اید و یا بعد از انجام ورزش های شدید متوجه ایجاد انقباضات براکستون هیکس شوید.
- کم آبی بدن. خانم های باردار باید در روز ۱۰ تا ۱۲ فنجان مایعات بنوشند، زیرا یکی از دلایل بروز انقباضات براکستون هیکس مربوط به کم آبی بدن می شود.
- رابطه جنسی. آیا ارگاسم ممکن است باعث انقباضات رحم شود؟ بدن شما بعد از ارگاسم اکسی توسین تولید می کند. این هورمون باعث انقباض ماهیچه های بدن نظیر ماهیچه های رحم می شود. مایع منی همسرتان نیز دارای پروستاگلاندین هایی است که ممکن است باعث انقباض شوند.
- مثانه پر. ممکن است مثانه پر به رحم فشار وارد کند و سبب گرفتگی یا انقباض شود.
- بیماری که موجب تهوع و استفراغ شود.
آیا جنین در طول انقباضات براکستون هیکس حرکت می کند؟
جواب این سؤال مثبت است. جنین درون رحم در طول انقباضات براکستون هیکس و نوع واقعی زایمان حرکت می کند. هر جنین به شکل متفاوتی حرکت می کند. به همین خاطر نمی توان به طور قطعی پیش بینی کرد که آیا جنین در طی این مدت حرکت می کند یا خیر. برخی از مادران در این خصوص می گویند که حرکت جنین آن ها در این مدت کمتر شده، در صورتی که برخی دیگر متوجه شده اند که حرکت کودک شان بیشتر شده است. شما باید به حرکات کودک خود توجه داشته باشید، در صورتی که متوجه شدید کودک تان بی حرکت است سریعا به متخصص مراجعه کنید.
روش های رفع انقباضات براکستون هیکس
آنچه مشخص است این است که بروز این انقباضات کاملا اجتناب ناپذیر و طبیعی هستند. اما گاهی ممکن است دردناک باشند. در این بخش چند روش برای رفع انقباضات یا پیشگیری از بروز انقباضات براکستون هیکس پیشنهاد می دهیم.
داشتن یک رژیم غذایی سالم
داشتن یک رژیم غذایی سالم در برنامه غذایی باعث تأمین ویتامین ها، مواد مغذی و املاح معدنی می شود. گاهی اوقات انقباضات براکستون هیکس و گرفتگی عضلانی به کمبود یک ویتامین در بدن مربوط می شود. همچنین بدن قوی و مقاوم در برابر درد آستانه تحمل بالاتری دارد. در این زمینه مطالعات نشان داده است که مصرف فیبر یا کربوهیدرات گیاهی باعث کاهش انقباضات براکستون هیکس می شود.
ماساژ تراپی
ماساژ و مالش عضلات یکی از بهترین روش ها برای رفع انقباضات و گرفتگی شکم در بارداری است. این روش، خستگی را برطرف کرده و باعث بهبود روند گردش خون در نواحی مختلف بدن می شود.
یوگا در بارداری
یکی از روش های رفع انقباضات براکستون هیکس در بارداری، انجام یوگا در بارداری است. انجام حرکات کششی موجب رفع اسپاسم در بدن خواهد شد. شما می توانید برای ورزش کردن در دوران حاملگی یوگا یا مدیتیشن را انتخاب کنید. یوگا دارای حرکات کششی مناسب است که درد ناشی از انقباضات براکستون را کاهش می دهد.
دوری از اضطراب و استرس
داشتن استرس و اضطراب در دوران بارداری تا حد قابل توجهی غیر قابل اجتناب است و یکی از مشکلات اساسی و شایع زنان باردار نوسانات خلقی و تجربه استرس و ترس است. اما روش های زیادی برای غلبه بر اضطراب، ترس، افسردگی و استرس وجود دارد. ورزش کردن یکی از راهکارهای مؤثر است. مطالعه کردن، انجام تفریحات سالم و مفرح، گوش دادن به موسیقی، گفتگو با همسر، وقت گذراندن با دوستان، اصلاح برنامه غذایی و صحبت کردن با مشاور به بهبود حال شما کمک می کنند. به یاد داشته باشید در این دوران ظرفیت انرژی جسمی و روحی خود را افزایش دهید و باید بدانید بهترین فردی که می تواند در این زمینه به شما کمک می کند، خودتان هستید.
در یک وضعیت ثابت نمانید
یکی از راهکارهای ساده و آسان برای پیشگیری و مقابله با انقباضات براکستون هیکس ثابت نماندن در یک وضعیت است. اگر شما برای مدت زمان طولانی در یک مکان بنشینید ممکن است این انقباضات به سراغ تان بیاید. تحرک داشتن موجب می شود عضلات تان کمتر دچار گرفتگی و اسپاسم شود. سعی کنید در روز نیم ساعت را به ورزش کردن اختصاص دهید. پیاده روی نیز انتخاب خوبی برای افزودن تحرک و فعالیت جسمی به برنامه روزانه شما محسوب می شود.
کفش مناسب بپوشید و در ساعاتی از روز که حال تان بهتر است از خانه بیرون بروید. سعی کنید در فضای باز با یک ریتم مناسب پیاده روی کنید. ورزش اضطراب و استرس دوران بارداری را کاهش می دهد و باعث ایجاد نشاط در شما خواهد شد. در زمان پیاده روی می توانید به موسیقی دلخواه تان با صدای نسبتا پایین گوش کنید. مسیرهایی که برای پیاده روی انتخاب می کنید صاف و بدون پستی و بلندی باشند و در برنامه روزانه خود یک ساعت مشخص را برای این کار در نظر بگیرید تا بدن به انجام این فعالیت ها عادت کند. شما بعد از چند روز پیاده روی می بینید که اثرات انقباضات براکستون هیکس بسیار کاهش یافته است.
سعی کنید استراحت کنید
ممکن است این پیشنهاد به نظر شما با راهکاری قبلی تناقض داشته باشد، اما اینگونه نیست. همان طور که بدن تان به فعالیت های جسمی و ورزش کردن نیاز دارد باید به اندازه کافی استراحت نیز داشته باشید. به همین خاطر اگر مجبور شدید برای مدت زمان طولانی بایستید، در اولین فرصت به بدن خود استراحت بدهید. کمی دراز بکشید تا بدن تان تجدید قوا کند. همان گونه که ماندن و ایستایی در یک وضعیت ثابت همیشه مناسب نیست، تحرک زیاد هم باعث گرفتگی و خستگی عضلات می شود.
نفس عمیق بکشید
تنفس درست موجب می شود اکسیژن به میزان بیشتری به ماهیچه های بدن برسد. بدن برای سوخت و ساز به اکسیژن نیاز دارد. اکسیژن انرژی سوخت مورد نیاز سلول ها را که برای بیشتر فرآیندهای بدن لازم و ضروری هستند، فراهم می کند. اکسیژن نقش زیادی در از بین بردن سموم و مواد زائد از طریق اکسیداسیون دارد. شما باید علاوه بر انجام تکنیک های تنفسی، وضضعیت تنفسی خود را نیز اصلاح کنید. زمان ایستادن و نشستن به موقعیت بدن خودتان دقت کنید، قوز نکنید و راست بایستید. نشستن و ایستادن غلط موجب می شود تا با گذشت زمان فضای درونی قفسه سینه کاهش پیدا کند و در نتیجه تبادل اکسیژن در ریه ها به درستی صورت نگیرد. راست ایستادن و قوز نکردن موجب می شود که فشار کمتری به ماهیچه های شکم تان وارد شود.
آب و مایعات بنوشید
یکی از اصلی ترین علل بروز انقباضات ماهیچه ای و اسپاسم های عضلانی به کمبود آب در بدن مربوط می شود. سعی کنید هر روز ۸ تا ۱۰ لیوان آب بنوشید و آب مورد نیاز بدن خود را تأمین کنید. اگر ورزش می کنید همیشه یک بطری آب همراه خود داشته باشید. سعی کنید برای نوشیدن آب برنامه ریزی کنید و یک ساعت پیش از خواب آب و دیگر مایعات را میل نکنید. باید برنامه خود را در دوران بارداری به گونه ای تنظیم کنید که مجبور نشوید برای تخلیه مثانه نیمه شب از خواب بیدار شوید.
به پهلوی چپ بخوابید
در دوران بارداری بیشتر فشار به سمت راست عضلات شکم وارد می شود. خوابیدن به پهلوی راست باعث افزایش این فشار می شود و بدن برای مقابله با فشار اضافی به جز انقباضات پی در پی راه دیگری ندارد. به همین خاطر سعی کنید حتما به پهلوی چپ بخوابید. بالش های بارداری نیز باعث می شوند به عضلات بدن فشار کمتری وارد شود. یک بالش کوچک را بین دو زانوی خود قرار دهید تا فشار وارد شده به پاهای تان کمتر شود. سعی کنید در موقعیتی قرار بگیرید که کمترین میزان فشار به عضلات تان مخصوصا ماهیچه های شکم و لگن وارد شود. به طور معمول انقباضات کاذب بیشتر شب ها بروز پیدا می کنند و باعث آشفتگی خواب می شوند.
استحمام با آب ولرم
آب خاصیت آرامش بخشی بالایی دارد. اگر با آب ولرم استحمام می کنید گرما نقش مسکن داشته و دردهای ناشی از انقباضات براکستون هیکس را کم می کند. نکته مهمی که باید به یاد داشته باشید این است که قرار گرفتن در آب خیلی ولرم مجاز نیست و درجه حرارت آب نباید خیلی زیاد باشد. شنا کردن در آب نیز تا حد قابل توجهی دردهای ناشی از انقباضات را کاهش می دهد. اگر برای شنا به استخرهای عمومی می روید باید استخری را انتخاب کنید که تمام نکات بهداشتی در آن رعایت شود.
تخلیه به موقع ادرار
نگه داشتن ادرار و تخلیه دیرهنگام مثانه باعث فشار به ماهیچه های ناحیه شکم می شود. ممکن است در شرایط غیر بارداری این فشار قابل تحمل باشد اما در دوران بارداری این فشار سبب گرفتگی عضلات و انقباضات بیشتر در ناحیه شکم و لگن می شوند. نگه داشتن ادرار احتمال بروز عفونت ادراری را بالا می برد. به یاد داشته باشید عفونت ادراری علاوه بر خطراتی که برای جنین دارد، درد در قسمت تحتانی را نیز بیشتر می کند. ضمن این که عفونت ادراری، عفونت مثانه را به دنبال دارد و باعث می شود روند بارداری سخت تر شود.
منبع : آرگا