دسته ها
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

چگونه با حسادت در کودکان مقابله کنیم؟

  • سمیه نیک فرجام
  • ۳۱ شهریور ۱۳۹۷
  • ۰

حسادت در کودکان در سنین پایین بیشتر نسبت به والدین و خواهر و برادر کوچک خود است که به تدریج این حسادت به شکل حسادت نسبت به دوستان و اطرافیان خود را نشان می دهد که به دلیل علاقه زیاد و وابستگی عاطفی به اطرافیان دچار این حسادت می شود.

کودک به این دلیل که به والدین خود وابستگی زیادی دارند تمام محبت آنها را می خواهد و در شرایطی که می بینند والدین او به خواهر یا برادر کوچکترشان یا دیگران محبت می کنند دچار حس حسادت می شوند. حسادت در بچه ها قبل از ورود به جمع دوستان و مدرسه بیشتر دیده می شود و ممکن است این حسادت را در فضای خانه نسبت به برادر یا خواهر خود با کتک زدن یا صدمه زدن به او نشان دهد که در چنین شرایطی نوع رفتار والدین بسیار تاثیرگذار و کاهش دهنده این ویژگی در او خواهد بود.

حسادت کودکان به چه دلیل است

 دلایل بروز حسادت در کودکان:

دلایلی مختلفی برای حسادت در کودک وجود دارد که ریشه بیشتر آنها به احساس از دست دادن موقعیت عاطفی آنان مرتبط می باشد و باعث می شود تا این احساس را به شکل صدمه زدن به خواهر و برادر خود، آسیب رساندن به آنها در تصورات خود و خیال پردازی های منفی و همچنین می تواند به شکل گوشه گیری یا صدمه زدن به خود و دوستان نیز ختم شود که این نوع حسادت ها با حسادت زنانه و مردانه کاملا متفاوت است. در رابطه با حسادت کودک و آنچه باید والدین بدانند باید به این موضوع اشاره کرد که نوع برخورد والدین و ابزار محبت به کودک عامل تعیین کننده این احساس در او است.

به دنیا آمدن فرزند جدید خانواده:

از جمله عواملی که موجب تحریک حس حسادت کودکان می شود به دنیا آمدن خواهر یا برادر کوچک تر است که موجب می شود تا کودک این تصور را داشته باشد که موقعیت عاطفی او نزد والدین و اطرافیان دچار خطر شده است و توجه و محبت آنها را از دست داده است و والدین باید توجه داشته باشند که این بحران و چالش می تواند به لحاظ عاطفی کودک را بسیار دچار مشکل کند.

حسادت در کودکان و دلایل آن

مقایسه کردن فرزندان:

نکته ای که در اینجا می تواند دارای اهمیت باشد این است که ریشه بسیاری از این حسادت ها از خانواده در کودک شکل می گیرد والدینی که کودکانشان را با یکدیگر مقایسه می کنند و ویژگی های مثبت فرزند دیگر خود را به کودک بیان می کنند احساس تحقیر، از دست دادن توجه و حسادت را در کودک خود ایجاد می کنند.

ممکن است مقایسه کوکان در خانه موجب بهانه گیری او شود که نشانه هایی از حسادت در کودکان است و والدین از خود بپرسند که با بهانه گیری کودک چگونه برخورد کنیم؟ داشتن رابطه صمیمی با فرزند موجب می شود تا در چنین شرایطی علت اصلی این بهانه جویی ها را پیدا کنید.

  •  آرون گروپس

حسادت در اجتماع:

با بزرگتر شدن فرزند و وارد شدن او به فضای مدرسه این حسادت به روابط دوستانه او نیز کشیده می شود و دوست دارد تا در میان دوستان خود نیز محبوب باشد و با از دست دادن این محبوبیت دچار کاهش اعتماد به نفس و حسادت می شود. از علت های دیگر بروز حسادت در کودکان می توان به روش های تربیتی نادرست والدین و تشویق و تنبیه نادرست آنها اشاره کرد.

حسادت فرزند خود را کنترل کنید

راه های کنترل حسادت کودکان:

عواقب حسادت های کودکانه زیاد است، از این رو والدین و مربیان باید اقدامات صحیحی در جهت کنترل کردن این حسادت انجام دهند. برای کنترل حسادت کودکان، والدین باید آگاهی لازم از نحوه محبت صحیح به کودک خود داشته باشند، والدین آگاه و آگاهی دهنده به کودک بسیار می توانند در کنترل حس حسادت کودک خود موفق باشند. این والدین با ورود نوزاد جدید به خانواده از قبل آگاهی لازم را به کودک خود می دهند و احساسات مثبت را در او پرورش می دهند.

  • زمانی که با ورود فرزند دیگر به خانواده کودک دچار حسادت می شود برای مقابله با آن و در شرایطی که کودک می خواهد به نوزاد صدمه وارد کند باید با ملامت با او برخورد کنید و به جای استفاده از پرخاش یا فریاد باید با نوازش دستان او از کودک بابت مراقبت و توجهش به خواهر یا برادر تشکر کنید.
  • به تفاوت های میان فرزندانتان توجه کنید زیرا ریشه حسادت در کودک می تواند به دلیل تبعیض های والدین باشد کودک حتی در شرایطی که والدین به طور پنهان به تمجید از توانایی فرزند دیگر می پردازند متوجه این موضوع می شود.

چرا کودکتان حسادت می کند

 

  • توجه داشته باشید که بروز این حسادت می تواند تاثیرات بهتری داشته باشد اما کودکانی که به دلیل تنبیه والدین این احساسات را بروز نمی دهند.
  • یکی دیگر از راه های کنترل حسادت در کودکان برقراری رابطه دوستانه با کودک است که موجب می شود تا فرزندتان به راحتی نظرات خود را بیان کند و در صورت داشتن احساسات منفی آن را به شما بازگو کند.
  • قبل از تولد فرزند جدید در خانواده به کودک آگاهی لازم در این زمینه را ارائه دهید و به او بگویید که با آمدن فرزند کوچک در خانواده به همکاری و مراقبت او برای نگهداری کودک که در فعالیت های خود ناتوان است دارید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *