دسته ها
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳

واکسن شش ماهگی نوزاد و آنچه باید درباره آن بدانید

  • مهلا بستگان
  • ۱۵ بهمن ۱۳۹۹
  • ۰

واکسن شش ماهگی تکرار واکسن های دو ماهگی نوزاد است و شامل دو واکسن و یک قطره خوراکی می باشد. ما در این مقاله به تشریح این واکسن و نکاتی که باید بدانید پرداخته ایم.

نوزاد از بدو تولد تا دو سالگی باید طبق چارت واکسیناسیونش، واکسن های لازم در دوره های مختلف زندگیش را برای حفظ سلامت دریافت نماید. یکی از این دوره های واکسیناسیون، واکسن ۶ ماهگی نوزاد می باشد که ما در ادامه بیشتر در این مورد توضیح می دهیم.

ما در بخش کودک و والدین مجله آرگا درباره واکسن دو ماهگی نوزاد، واکسن ۴ ماهگی نوزاد، واکسن یک سالگی و سایر واکسیناسیون های نوزاد مطلب نوشته و در اختیار شما مادران عزیز قرار داده ایم.

واکسن شش ماهگی نوزادان

واکسن ۶ ماهگی شامل و واکسن هایی به شرح ذیل می باشد:

واکسن شش ماهگی نوزاد و اطلاعات مهم آن

  • قطره خوراکی فلج اطفال:

در مورد فلج اطفال باید بدانید که یک بیماری حاد ویروسی است که می تواند سب فلج دائم دسته ای از عضلات بدن بشود. جهت پیشگیری از این بیماری ناتوان کننده و سخت، بهترین راه واکسیناسیون است. واکسن به صورت قطره خوراکی و با استفاده از ویروس ضعیف شده ساخته شده است که به خورد نوزاد می دهند.

واکسیناسیون شش ماهگی نوزاد

  •  آرون گروپس
  • واکسن هپاتیت B:

ویروس هپاتیت B از راه خونی همانند انتقال خون، از راه جنسی و از طریق مادر به فرزند در دوران بارداری منتقل می‌ گردد. اشخاصی که بیشتر در تماس با بیماران هستند مانند پرسنل و بیماران بخش دیالیز، پزشکان، دندانپزشکان، پرستاران و پرسنل بانک خون بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند و به عنوان گروه پرخطر باید واکسینه بشوند. واکسن این بیماری از سال ۱۳۷۲ جزو برنامه واکسیناسیون کشوری اطفال گنجانده شده است. عوارض واکسن خیلی کم بوده و شامل درد و قرمزی در ناحیه تزریق، سردرد مختصر و احساس کسالت می باشد.

نوزاد و واکسن شش ماهگی

  • واکسن سه گانه:

در مورد این واکسن باید بدانید که  با استفاده از باکتری کشته شده سیاه سرفه و سموم باکتریهای دیفتری و کزاز ساخته می شود. دیفتری، کزاز و سیاه سرفه بیماری های خطرناکی هستند که می توانند باعث مرگ یا عوارض شدید در هر شخصی شوند. عوارض این واکسن معمولا تب و بیقراری است که ممکن است تا چند روز ادامه پیدا کند، در این صورت می توانید از پاشویه و استامینوفن برای کاهش تب در کودک استفاده نمایید. اگر بعد از تزریق، تب ۴۰ درجه یا تشنج دیده شود حتما آن را در نوبت های بعدی متذکر شوید تا از واکسن دو گانه اطفال استفاده گردد.

اطلاعات جامع واکسن شش ماهگی نوزاد

لازم است بدانید که اخیرا از واکسنهای پنج گانه به جای واکسنهای سه گانه فعلی و هپاتیت B در سنین دو ماهگی، چهار ماهگی و شش ماهگی واکسیناسیون نوزاد گنجانده شده است.

دانستنی های مهم از واکسن شش ماهگی نوزاد

برای کاهش عوارض واکسن قبل از اینکه نوزاد را برای واکسیناسیون ببرید، دو برابر وزنش به نوزاد قطره استامینوفن بدهید و بعد از تزریق در روز اول هر چهار ساعت، روز دوم هر شش ساعت و در روز سوم هر هشت ساعت به کودک قطره استامینوفن بخورانید و توصیه های کادر مراکز بهداشت را در مورد کمپرس آب گرم و سرد جدی بگیرید تا از بی قراری بیش از حد نوزاد جلوگیری کنید.

اقدامات پیش از تزریق واکسن

  • بهتر است تزریق واکسن برای کودک در آغوش والدین انجام گیرد.
  • بعد از تزیق واکسن کودک را نوازش کنید.
  • تجویز قطره خوراکی فلج اطفال در اولین مرحله و تزریق واکسن پنجگانه در مراحل بعدی صورت گیرد، به این دلیل که بچه ها معمولا از تزریق واکسن ترس دارند و در نتیجه امکان دارد در دادن قطره خوراکی اختلال ایجاد نماید.
  • حواس کودکتان را به هنگام تزریق با انجام اقداماتی موثر همچون استفاده از اسباب بازی پرت کنید.

تزریق واکسن 6 ماهگی

اقدامات لازم بعد از تزیق واکسن

  • استفاده از قطره استامینوفن با دوز مناسب و با تجویز پزشک، تا زمانی که درد و تب کودک ادامه دارد.
  • سرد و خنک کردن محل تزریق با استفاده از پارچه مرطوب در ۲۴ ساعت اول بعد از تزریق واکسن
  • گرم کردن محل تزریق در ۲۴ ساعت دوم بعد از تزیق واکسن با استفاده از یک حوله یا پارچه گرم، البته مراقب باشید که پارچه یا حوله خیلی گرم نباشد که کودک اذیت شود.
  • پوشاندن لباس گشاد و خنک به کودک تا از ایجاد فشار به محل تزریق جلوگیری شود.
  • شیردهی مکرر به نوزاد و استفاده از مایعات در دفعاد زیاد

نکات مهم درباره واکسن ۶ ماهگی نوزادان

در صورت سرماخوردگی خفیف نوزاد و یا شل بودن مدفوع وی منعی برای انجام واکسیناسیون وی وجود ندارد.

برای نوزادان ۲ تا ۱۴ ماهه که هیچگونه واکسنی به آنها تزریق نشده است، می توان بعد از مشورت با پزشک واکسن های وی را تزریق کرد.

واکسن 6 ماهگی

در صورتی که به هر دلیل دچار ضایعه مغزی شده باشد باید به جای واکسن سه گانه (دیفتری، کزاز،  سیاه سرفه) واکسن های دو گانه (دیفتری و کزاز) به وی تزریق شود.

برای کودکان شش سال که تاکنون هیچ واکسنی به آن تزریق نشده می توان به جای واکسن های سه گانه، واکسن دوگانه تزریق کرد.

کودکان مبتلا به اختلالات ایمنی نیز نباید از واکسن های ویروسی زنده و واکسن ب ث ژ برای آنها تجویز شود.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *